header banner hema
Kraamtijd

Doe het zelf kraampakket voor vrouwen na de bevalling!

Het kraampakket, het klinkt zo gezellig, maar voor veel zwangere vrouwen is het iets wat ze zo lang mogelijk in een dichte doos in een hoekje laten staan. Het kraampakket is namelijk geen mand vol gezellige babycadeautjes, het bevat alleen nuttige dingen om tijdens en na de bevalling te gebruiken. Maar, wat zit er eigenlijk allemaal in zo’n pakket? En wat heb je allemaal nodig? Ik heb het voor je uitgezocht om te kijken of er nog onmisbare aanvullingen zijn voor jouw doe het zelf kraampakket!

beste babyfles banner

Waarom is het goed om zelf een kraampakket te maken voor na de bevalling?

Laten we eens beginnen met het ‘gewone’ kraampakket. Wat is het en wat zit er in? Via de zorgverzekering is het vaak mogelijk om een kraampakket aan te vragen. Soms krijg je er vanzelf een toegestuurd als je doorgeeft dat je zwanger bent. Bij sommige verzekeringen krijg je hem gratis en bij anderen moet je een kleine bijdrage betalen.




Niet aanvullend verzekerd? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf een kraampakket online te kopen of zelf samen te stellen. Ik kreeg, na een kleine eigen bijdrage, mijn kraampakket in de 24e week van de zwangerschap thuisbezorgd. Twee grote dozen vol. Die heb ik snel in de babykamer gezet, tot mijn ‘bevallingspraatje’ bij de verloskundige.

Ik wil het liefst in het ziekenhuis bevallen, maar aangezien Yinthe binnen 3 uur is geboren raadt de verloskundige aan er wel voor te zorgen alles in huis te hebben voor een thuisbevalling. Dat houdt dus in dat je het kraampakket moet controleren om te kijken of alles er voldoende inzit voor een thuisbevalling. Nooit eerder over nagedacht, want bij de zwangerschap van Yinthe is het niet eens in me opgekomen om thuis te bevallen. Zo gezegd, zo gedaan dus.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

En in mijn kraampakket zitten de volgende spullen:

  • Matrasbeschermer: Leg je zo’n 4 weken voor de uitgerekende datum onder je laken.
  • Onderleggers: Wordt tijdens de bevalling gebruikt om je matras te beschermen.
  • Inlegverband: Voor de eerste momenten na de bevalling.
  • Kraamverband: Voor na de inlegverbanden.
  • Stretchbroekje: Hierin blijven de verbanden goed op hun plaats.
  • Verbandwatten: Waarvoor? Stond er niet bij, en ik wil het niet weten denk ik.
  • Hygiënische handgel: Om de handen te reinigen.
  • Steriele wond kompressen: Voor het afdekken van wonden, zoals bij inknippen.
  • Navelklem of cordring: Voor de navel van de baby.
  • Wond kompressen: Voor de verzorging van de navelstreng van de baby.
  • Kraam matras: Voor na de bevalling, om je beddengoed te beschermen.
  • Alcohol Ketonatus: Om de thermometer te reinigen.
  • Luiertape: Om katoenen luiers vast te maken.
  • Vloeibare handzeep: Voor iedereen behalve de baby.
  • Vinyl medische handschoenen: Voor de verloskundige en de kraamverzorgster.

Het kan best zijn dat per zorgverzekering de inhoud van het kraampakket iets verschilt, maar bij alle zorgverzekeraars die er een aanbieden mag je er vanuit gaan dat de meeste benodigdheden erin zitten.
Toch zijn er nog best wat dingen die je nodig kunt hebben na je bevalling. Die kun je dus zelf aanschaffen om je pakket aan te vullen.

hema rompers

Wat zit er in een doe het zelf kraampakket?

In mijn geval dus sowieso de benodigdheden voor een eventuele thuisbevalling.
Maar ook hulpmiddelen die iedereen eigenlijk in huis zou moeten hebben. Voor de zekerheid heb ik online gekeken en de tips van de kraamhulp gebruikt om de lijst te maken voor het doe het zelf kraampakket.
onmisbare aanvullingen doe het zelf kraampakket

De (onmisbare) aanvullingen voor het doe-het-zelf kraampakket:

  1. Klossen/kratjes:

    Niet echt iets wat in een kraampakket hoort, maar je hebt ze toch nodig. Als je thuis wilt bevallen moet je bed namelijk hoger staan, zodat de verloskundige er goed bij kan. Ook de kraamhulp waardeert dit erg, dus adviseren ze iedereen om vanaf 37 weken het bed op klossen te zetten. Deze kan je gemakkelijk huren of lenen.

  2. Ondersteek/po:

    Klinkt fijn, ik weet het. Maar als je thuis bevalt kunnen ze hierin de placenta opvangen. En als je het niet meer redt naar het toilet kan het sowieso wel handig zijn…

  3. Een rugsteun:

    Niet noodzakelijk, meer handig als je de eerste dagen in je bed doorbrengt, of bijvoorbeeld met voeden.

  4. Twee emmers met vuilniszakken:

    Zet deze klaar onder je bed, dan kunnen ze tijdens de bevalling snel vieze onderleggers en dergelijke weggooien.

  5. Kruiken:

    Die staan natuurlijk al klaar in je babyuitzet, maar zeker bij een thuisbevalling is het handig deze klaar te hebben staan. Om snel het wiegje te kunnen verwarmen. Zorg er ook voor dat de verwarming op de babykamer en de kamer waar je gaat bevallen aan staat.

  6. Zoogcompressen:

    Om in je bh te doen als je borstvoeding gaat geven

  7. Zakjes appelstroop in de vriezer:

    Om in je bh te doen als je geen borstvoeding gaat geven. Tip van flip: drie dagen na de bevalling heeft je lichaam ineens door dat de baby weg is en dat je melk moet gaan geven. Ook als je geen borstvoeding geeft en nooit hebt aangelegd. Gevolg: stuwing!

    Om hier sneller van af te komen kunnen zakjes ingevroren appelstroop in je bh enorm verlichten. De stroop wordt heel koud, maar niet hard, dus werkt als een soort ice-pack.

nutricia actie banner

Alles in 1 keer online kopen

Je kunt via verschillende online winkels een kraampakket kopen, zo ben je in een keer klaar. Maar ook dan zitten die ‘extra’ dingen er niet bij in.

Ben je bezig met duurzaamheid en wil je niet een standaard kraampakket? Dan zijn er ook duurzame en natuurlijke kraampakketten verkrijgbaar. Deze bevatten verzorgingsproducten die zo duurzaam mogelijk zijn. Ze zijn biologisch en gifvrij en samengesteld door verloskundigen en kraamverzorgenden.
Voorbeelden hiervan zijn Daloulou en Moeder Aarde. Van deze pakketen zijn ook luxe varianten te krijgen, daarin zitten leuke extra’s. Zoals babyolie, wasbare zoogcompressen en kruidenmix voor in bad en in de thee.

Maar ook met je gewone kraampakket kun je duurzaam bezig zijn. Heb je na de kraamtijd spullen over? Gooi deze dan niet weg! Via de verloskundige kun je ze doneren aan een goed doel: Stichting Baby Hope.

Er zijn dus verschillende manieren om aan een kraampakket te komen. Zorg er voor dat je er een in huis hebt, ook als je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen. Je weet nooit hoe het loopt. En je kunt hem dus gewenst aanvullen met spullen die je extra nodig denkt te hebben. Zo maak je er een doe het zelf kraampakket van en kan je zelf de producten kiezen die jou het meest fijn lijken.



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019