Een draagzak of een draagdoek is al enige jaren terug van weggeweest. Liepen er eerst vooral ‘hippies’ mee, nu zijn het de moderne moeders die zweren bij een draagzak voor de baby. En best terecht, want het is natuurlijk heerlijk om je kleintje dichtbij je te dragen zonder dat je lamme armen krijgt. Maar zo’n draagzak voor de baby is soms wel een gedoe met omdoen of omknopen. Hoe gebruik je een draagzak op de juiste manier?
Waarom is het goed om je baby te dragen?
Een pasgeboren baby wilt het liefst zoveel mogelijk bij de ouders zijn. Ze hebben veel liefde, genegenheid en contact nodig. Nu is het niet heel handig om de hele dag met je baby in de armen te lopen. Daarom zijn draagzakken of -doeken geïntroduceerd.
Je kan jouw baby de hele tijd bij je dragen, maar je hoeft je kindje niet constant vast te houden, dat doet de draagzak of -doek voor je. Handig voor jou en daarnaast ook heerlijk voor je kleintje, want hij of zij hoort je hartslag, voelt je warmte en ruikt je geur.
Dit stelt je kindje gerust en doet hem sterk denken aan dat relaxte leventje in de baarmoeder. Daarom is het heel goed om je baby bij je te dragen. Het kan soms zelfs helpen bij huilbaby’s of baby’s die last hebben van darmkrampjes.
Wat zijn de voordelen van een draagzak?
Een draagzak voor de baby kent vele voordelen:
- Het is heel rustgevend voor je baby.
- Baby’s huilen vaak minder.
- Het is goed voor de hechting met je kindje.
- Je hebt je handen vrij om andere dingen te doen terwijl je jouw baby troost of liefde geeft.
- Het neemt veel minder ruimte in beslag dan een kinderwagen. Handig voor in drukke winkels, vliegvelden of voor op het strand.
- Het is ergonomisch, je belast je eigen lichaam dus niet verkeerd als je jouw kindje draagt. Bovendien ondersteunt het ook de lichamelijke ontwikkeling van je baby.
- Een draagzak of draagdoek neem je makkelijk mee in je tas.
- Het kan mogelijk de melkproductie stimuleren.
Draagdoek of draagzak voor de baby?
Wil je graag een draagdoek of draagzak voor de baby aanschaffen, dan zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten. En daarnaast heb je natuurlijk weer een miljoen keuzes in soorten draagzakken en draagdoeken, kijk hier maar eens.
Als eerste is het handig te beslissen of je een doek of zak wilt. Een doek moet je zelf knopen, een draagzak voor de baby hoef je niet te knopen. Aan de ene kant super makkelijk natuurlijk, maar toch vinden veel vrouwen dat de hele charme van een draagdoek hiermee wegvalt. Zo ligt de baby lekkerder tegen je aan in een draagdoek en kan je deze beter aan je kindje aanpassen. Het nadeel is wel dat je er echt voor moet waken dat je de draagdoek goed knoopt, dat vergt soms enige oefening.
Als je een keuze hebt gemaakt voor een draagdoek of draagzak, moet je tussen alle doeken en zakken weer kiezen. Gelukkig kunnen wij je hiermee helpen. Wil je toch een draagzak, dan kun je in winkels vragen wat de beste draagzak is. Welke variant je ook kiest, let er altijd goed op dat de doek of zak geschikt is voor de leeftijd en het gewicht van je kind!
Waar moet je op letten bij het gebruik van de draagzak voor de baby?
Heb je een goede draagdoek of draagzak voor de baby gekocht, dan zijn er nog een paar dingen waarop je kunt letten, zodat je de doek op de juiste manier gebruikt:
-
Let op het minimale gewicht
Bijna elke draagdoek of draagzak voor de baby heeft een minimaal gewicht. Let hier altijd heel goed op.
-
Te vroeggeboren baby niet in draagzak
Een draagzak voor de baby is niet altijd geschikt voor baby’s die te vroeg zijn geboren. Check dit altijd heel goed. Je kunt wel zorgen voor lekker veel huid-op-huidcontact met je kleintje.
-
Gezichtje moet vrij zijn
Draag je een pasgeboren baby in de doek zorg er dan voor dat het gezichtje altijd vrij is.
-
Let op de maat van de draagzak
Let bij een draagzak heel goed op de maat, en bedenk vanaf wanneer en tot welke leeftijd je jouw kindje wilt dragen. Sommige zakken of dragers zijn niet geschikt voor pasgeboren baby’s, andere wel en hebben een bijgeleverd zitje voor kleine baby’s. Let hierop bij aankoop.
Hetzelfde geldt voor oudere baby’s of de dreumes: niet elke draagdoek of zak is geschikt voor een zwaarder gewicht. Kijk hier goed naar.
-
Koop een draagzak voor de baby niet op de groei
Koop een draagzak nooit op de groei. Een te grote zak kan er namelijk voor zorgen dat het gezichtje van je baby niet goed ‘vrij’ is. Dit kan verstikking tot gevolg hebben.
-
Jonge baby’s op je buik dragen
Draag jonge baby’s altijd op je buik met het gezichtje naar je toe (nooit van je af).
-
Oudere baby’s op de rug
Oudere baby’s die zelfstandig kunnen zitten, mag je in een draagzak op je rug dragen. In een draagdoek mag dit eerder, overleg dit wel eerst met een draagdoekconsulent.
Het is overigens ook beter voor jouw rug om zwaardere baby’s op je rug te dragen omdat deze meer belast kan worden. Je kunt kinderen tot 3 of 4 jaar op je rug dragen. -
Niet continu dragen
Draag je baby niet continu in de draagzak of draagdoek. Het is namelijk ook belangrijk voor de ontwikkeling dat je baby op het ruggetje en buikje ligt. Het wordt ook afgeraden om je baby lang in de draagzak of draagdoek te laten slapen.
-
Voldoende steun nek en rug
Zorg er altijd voor dat je baby voldoende steun in de rug en nek heeft en je baby ruimte heeft bij de armen en benen.
-
Juiste hoogte baby
Je baby zit op de juiste hoogte als je jouw kleintje makkelijk een kusje op het voorhoofd kunt geven als hij in de draagzak zit.
-
Let op met warm weer
Houd er rekening mee dat je baby het behoorlijk warm kan krijgen in de draagdoek of -zak als het warm is buiten. Controleer daarom geregeld de temperatuur van je baby door in het nekje te voelen. Als deze klam aanvoelt heeft je baby het te warm.
-
Niet op de fiets, in de auto, tijdens koken of sporten!
Een draagzak voor de baby is niet geschikt tijdens het fietsen, autorijden, koken, sporten of bij zaken waarbij er een groot risico is dat je kunt vallen.
Aankoop tips bij het kopen van een draagzak voor de baby
Onderstaand wat tips voor het kopen van een draagzak voor de baby (dus niet draagdoek, tips voor een draagdoek lees je hier).
-
Verstelbaar
Het is handig als de draagzak voor de baby verstelbaar is zodat jij en je partner hem kunnen gebruiken.
-
Oeko-Tex
Goede draagzakken (en draagdoeken) hebben een Oeko-Tex 100 O 00-91 Swerea IVF keurmerk. Dit is een keurmerk voor textiel. Er bestaat ook een Europese norm voor buikdragers: NEN-EN 12309-2. Als de drager dit keurmerk heeft, weet je dat het een goede is.
-
Instructies in vastmaken
Of je nu een draagdoek of draagzak voor de baby koopt: laat je altijd goed instrueren over hoe je hem moet vastmaken of knopen. Doe dit door jezelf te laten informeren in de winkel of door een draagconsulent (dit is het beste), of bekijk instructiefilmpjes en lees heel goed de gebruiksaanwijzing. Oefen vervolgens eerst met een pop of knuffel voordat je jouw baby erin gaat dragen.
-
Wasbaar
Het is best belangrijk dat de drager ook in de wasmachine kan, want je kunt er zeker van zijn dat het niet schoon blijft. Baby’s knoeien en spugen namelijk. Sommige dragers hebben een bijgeleverd spuuglapje.
-
Ook buitenshuis
Wil je jouw baby ook buitenshuis dragen, let er dan op of je de draagzak makkelijk kunt meenemen.
-
Slaapkapje
Als je jouw baby veel wilt gaan vervoeren in een draagzak is het handig er één te nemen die een slaapkapje heeft zodat je baby rustig kan indommelen zonder dat er teveel prikkels zijn.
-
Verticaal dragen
Een goede draagzak, draagt de baby verticaal, strak tegen jou aan. Hierbij worden de heupen en de rug goed ondersteund.
-
Goede kikkerhouding
De baby kan in een goede kikkerhouding in de draagzak zitten, wat inhoudt dat de knietjes opgetrokken zijn en hoger zijn dan de heupen. Dit wordt ook wel de M-houding genoemd.
-
Draagzak met zacht rugpand
Veel draagdoekconsulenten geven het advies een draagzak voor de baby te kopen met een zacht rugpand. Een harde rugpand is volgens sommige niet goed voor de houding van de baby.
Dit is niet wetenschappelijk bewezen, dus bekijk maar wat je met deze informatie wilt doen 😉