“Zo zacht als een babyhuidje” hoor je vaak. En meestal is dat ook zo. Maar net als bij ons volwassenen zijn niet alle kindjes gezegend met een perfecte huid. Heeft jouw kindje last van een jeukende huid? Een droge huid bij een peuter komt vaak voor en kan verschillende oorzaken hebben. Maar gelukkig is er vaak wel iets aan te doen.
Hoe herken je een droge of jeukende huid bij peuter of baby?
Is de huid van je kindje schilferig en niet zo zacht als je van een babyhuidje zou verwachten? Merk je dat je peuter aan het krabben is, omdat hij er last van heeft? Een droge huid kan je meestal goed herkennen. Zo zul je vaak rode bultjes zien, kleine kloofjes, blaasjes of schilfertjes.
Oorzaken waarom jouw kind last heeft van een droge jeukende huid?
Een droge, jeukende huid kan verschillende oorzaken hebben. Een chronisch huidprobleem zoals eczeem of psoriasis bijvoorbeeld. Meestal zijn deze aandoeningen genetisch bepaald, maar ook de omgeving kan hier een grote rol bij spelen. Je kindje kan gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in verzorgingsproducten voor de baby.
Maar ook dagelijks douchen kan een oorzaak zijn van een droge huid. Heet water en zeep wassen het natuurlijke vetlaagje van de huid. En hierdoor ontstaat dus een droge huid, in wezen is het beschermlaagje er vanaf. Ook zul je waarschijnlijk merken dat je kindje er in de winter meer last van heeft dan in de zomer. Van koud weer kan je een behoorlijke droge huid krijgen. Lees hier tips hoe je de droge huid van de baby kunt verzorgen.
Hard water en een droge of jeukende huid
De hardheid van het water wordt bepaald door het aantal calcium- en magnesiumdeeltjes in het water. Per gebied kan de waterhardheid heel erg verschillen. Je kunt de hardheid van het water in jouw regio controleren door hier te klikken. Hard water kan er voor zorgen dat je huid extra uitdroogt. Je voelt het verschil tussen hard en zacht water heel erg als je onder de douche staat.
Ook heb je als je gebruik maakt van zacht water veel minder zeep en shampoo nodig en je hebt minder last van kalkaanslag. Dit is dus behalve goed voor je huid ook goed voor je apparatuur. Een vaatwasser en wasmachine hebben ook erg te lijden onder kalkaanslag. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat zacht water eczeem of een droge huid beter maakt. Maar toch zijn er zo veel mensen die het verschil ervaren dat we het niet kunnen negeren.
Wat kan je doen tegen hard water bij jou thuis?
Wil jij van het harde water in je woning af en gebruik maken van de voordelen van zacht water? Dan kan je helaas niet aankloppen bij de waterleverancier. Je zult zelf een waterontharder moeten laten plaatsen in je huis. Een waterontharder maakt, hoe kan het ook anders, je water minder hard. Hij haalt het kalk uit het water, waardoor het water zacht wordt. Om een waterontharder te laten plaatsen heb je echt geen groot huis nodig, je kunt prima een waterontharder plaatsen in een kleine ruimte.
Hoe vaak moet jouw kind in bad of onder de douche?
Kinderen hoeven echt niet zo vaak in bad als je misschien zou denken. Als je een peuter hebt die het liefst op de kop in elke berg zand duikt is dat natuurlijk een ander verhaal. Maar kleine baby’s die nog niet zo vies worden, hoeven zeker niet elke dag in bad. Als je kindje last heeft van een droge huid is vaak douchen of badderen helemaal af te raden. En het gebruik maken van te warm water ook. Wil je meer weten over het in bad doen van je baby? Lees dan hier verder over hoe vaak moet een baby in bad.
Een droge huid bij een peuter kan dus meerdere oorzaken hebben. Je kunt proberen om verzorgingsproducten te kopen waar geen alcohol in zit en geen kleurstoffen. Dit kan al behoorlijk helpen. Toch kan zacht water ook heel erg helpen bij de droge huid van je peuter. Een waterontharder kan dus ook een uitkomst zijn. Als de huid van je peuter er niet van opknapt, wordt je vaatwasser er wel heel blij van en je haar gaat er ook nog eens zachter door aanvoelen. 😉
Lees ook: Veilig douchen met een baby doe je zo!