Tijdens de bevalling kan het gebeuren dat het hoofdje van de baby toch niet zo goed tussen je bekken past. Het gevolg: een spoedkeizersnede of je krijgt vervelende klachten aan je bekkenbodem na de bevalling. Om dit te voorkomen is het goed om van tevoren te bepalen of het hoofdje tussen de bekkenbodem past. Hoe dit gedaan kan worden? Hopelijk met een echo tijdens de bevalling.
Voorspellen of het hoofdje door het bekken past
Gynaecologen van het universitair ziekenhuis in Groningen hebben het er druk mee gehad: een oplossing vinden voor die vervelende spoedkeizersnede of nare complicaties na de bevalling omdat het hoofdje niet goed tussen de bekken paste.
De oplossing is volgens hen het maken van een echo tijdens de bevalling op het moment dat je 10 centimeter ontsluiting hebt en aan het persen bent. Alleen op die manier kan daadwerkelijk goed bekeken worden of het hoofdje ertussen past.
‘Momenteel proberen we hier een voorspelling van te maken middels echo’s of MRI’s maar die schijnen er nog wel eens naast te zitten’. De reden hiervoor is volgens Jasper Eijsink van het UMCG: ‘Het hoofdje is nog flexibel doordat de schedelhelften over elkaar kunnen schuiven, en ook het bekken is verweekt waardoor het soepeler is. Pas op het allerlaatste moment van de bevalling kan je echt een goede voorspelling doen’.
Onderzoek bij 250 barende vrouwen met een echo tijdens de bevalling
Om de theorie te testen is onderzoek gedaan bij barende vrouwen. Hieruit bleek dat de echo tijdens de bevalling echt de oplossing lijkt te zijn om een juiste inschatting te maken of het hoofdje tussen de bekken past of niet. Bij het onderzoek bekeek de gynaecoloog de hoek van het schaambeen van de vrouw ten opzichte van het hoofdje van de baby. Dit deed hij door een echoapparaat op de schaamlippen te zetten tijden de bevalling.
Als de hoek te scherp bleef tijdens het persen dan was dat een aanwijzing dat het moeilijk zou zijn om het kindje middels een natuurlijke bevalling (waarschijnlijk met vacuümpomp) op de wereld te zetten. In plaats van allemaal vervelende dingen proberen of te lang te wachten, kan dan eerder gekozen worden voor een keizersnede.
Lees ook: Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap
Gevaren van een spoedkeizersnede
Momenteel wordt er gekozen voor een spoedkeizersnede als de natuurlijke bevalling niet lukt. Maar op dat moment is de baby wel al ver in het geboortekanaal gezakt.
Eijsink zegt: ‘Dat zorgt voor moeizame operaties. Je moet soms flink wrikken aan het kind om het weer via de buik uit de baarmoeder te krijgen. De kans op bloedingen aan de baarmoeder is daardoor een stuk groter en de baby kan het benauwd krijgen door zuurstofgebrek tijdens de bevalling’.
Echo tijdens de bevalling voor een gezonde bevalling
Een echo tijdens de bevalling heeft meerdere voordelen. In eerst instantie wordt er minder snel een spoedkeizersnede uitgevoerd. Het woordje ‘spoed’ geeft aan dat het eigenlijk al aan de late kant is. In Nederland eindigen jaarlijks ongeveer 15.000 bevallingen in een spoedkeizersnede. Met alle gevaren en ongemakken voor de moeder en baby nadien. Daarnaast zijn er ook veel vrouwen die wel een natuurlijke bevalling hebben, maar waarbij de bevalling zo zwaar was dat er een lange en zware herstelperiode volgt.
Tevens hebben deze vrouwen klachten zoals urine verliezen, ontlasting niet goed kunnen ophouden of pijn voelen tijdens het vrijen. Dit wil je als moeder toch niet mee maken?
Daarom vindt gynaecoloog Alec Malmberg: ‘De focus in de geboortezorg ligt primair op de geboorte van een gezond kind, maar ook de lange termijn effecten op de moeder zijn relevant. Als we eerder weten dat een natuurlijke bevalling onmogelijk is, kunnen we kind én moeder sparen’.
Heb jij een zware bevalling die lang duurde gehad of een spoedkeizersnede? Wil je jouw verhalen met ons delen? Stuur je verhaal naar ons en neem contact op.