Een echo tijdens de zwangerschap! Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk en waarom wordt het gedaan? Dit kan je verwachten!
Wat is een echo?
Een echo, of echoscopie is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven. Door die golven door het lichaam te verplaatsen zijn we in staat onze organen goed in beeld te brengen. Het echoapparaat heeft hiervoor een goede geleiding nodig.
Dat gebeurt met een beetje gel op een transducer. Die wordt vervolgens op jouw buik geplaatst. Dat doet geen pijn en is onschadelijk. Tip! Een volle blaas drukt tegen je baarmoeder en daardoor is de foetus beter zichtbaar.
Waarom een echo tijdens de zwangerschap laten maken?
Een echo is erg belangrijk om de groei van een foetus na te gaan en om de organen van de baby te controleren. Daarnaast kijken ze of jouw baarmoeder er goed uitziet en of het hartje van de baby klopt. Misschien zijn het wel twee baby’s, of drie!
De eerste echo is natuurlijk de spannendste, want dan vertellen ze jou de uitgerekende bevallingsdatum. Spannend! Bij de meeste verloskundige praktijken kun je een echo tijdens de zwangerschap laten maken. Soms moet je hiervoor naar een gynaecoloog in het ziekenhuis.
Wanneer is de eerste echo?
Een eerste echo gebeurt al snel nadat je zelf ontdekt dat je zwanger bent. De meeste vrouwen zijn dan tussen de 5 en 8 weken zwanger. Soms is er nog niks te zien op zo’n eerste echo. Tijdens een 5 of 6 weken echo is het heel normaal dat er nog geen hartje te horen is.
De gynaecoloog of verloskundige kan ervoor kiezen een inwendige echo te doen. Soms is er zelfs dan nog te weinig te zien om een uitgerekende datum te geven. Maak je geen zorgen, dat is heel normaal!
De 8 weken echo
Voor velen is dit de eerste echo tijdens de zwangerschap. Met een beetje geluk kan je tijdens de 8 weken echo de armpjes en beentjes van je baby zien. Met de 10 weken echo kan je dit zeker. Je ziet dan ook het hartje kloppen. Heel bijzonder.
Wat is er zo bijzonder aan de 12 weken echo?
De 12 weken echo is een soort mijlpaal. De belangrijke organen van je kindje moeten er nu allemaal zijn. De baby is nu ‘af’ en hoeft alleen nog maar te groeien. Na deze echo is de 20 weken echo de belangrijkste.
Wat is een pretecho?
Een pretecho is er voor de lol. Het heeft geen medische reden en wordt daarom ook niet vergoed door een basisverzekering. Je kunt kiezen uit een 2D-echo, 3D-echo of 4D-echo.
Met een 4D-echo krijg je een behoorlijk goed beeld van hoe je kindje eruit gaat zien. Als je het mij vraagt, is de verrassing er dan wel af. Toch kiezen steeds meer stellen ervoor om al zoveel mogelijk over hun kindje te weten te komen. Ik wilde het allemaal nog níet weten! Die spanning hoorde er voor mij juist echt bij.
De meeste pretecho’s worden tussen de 16 en 25 weken gedaan. Vanaf 16 weken zwangerschap is het geslacht van je kindje zichtbaar, mits hij of zij er goed voor gaat liggen.
Als de baby eigenwijs is en niet meewerkt, kan er tijdens de 20 weken echo altijd nog worden gekeken naar het geslacht. Later in de zwangerschap, rond de 30 weken, kijkt de gynaecoloog of verloskundige met een laatste echo of jouw kindje al is ingedaald.
Omdat mijn verloskundige zelf een echoscopie apparaat heeft (en omdat ik haar persoonlijk ken) maakte ze bij mij vaker een echo dan eigenlijk nodig was. En als echo-ervaringsdeskundige kan ik je zeggen: ‘Alle echo’s zijn bijzonder, iedere keer weer’! Geniet daarom van jouw eerste echo tijdens de zwangerschap!