Denk je dat jouw baby last heeft van eczeem? Je kunt eczeem bij de baby herkennen als rode plekjes, bultjes, blaasjes met vocht of schilfertjes. Bij ongeveer 5 tot 10% van de baby’s komt het voor, soms al vanaf het moment dat je baby 3 maanden oud is. Het is niet besmettelijk, maar wel erg vervelend. Lees de tips hoe je de klachten van eczeem bij je kind kunt verlichten en behandelen!
Wat is eczeem?
Eczeem is een huidontsteking of huidaandoening die niet besmettelijk is. Je kunt het vergelijken met een allergische reactie van je lichaam op prikkels. Deze prikkels kunnen van buitenaf komen. Zo zijn er baby’s die allergisch zijn voor nikkel en nadat ze ermee in aanraking zijn geweest eczeem krijgen.
Maar in de meeste gevallen wordt het eczeem bij een baby veroorzaakt door interne prikkels van het lichaam zelf. Deze vorm van eczeem heet constitutioneel eczeem en wordt veroorzaakt door erfelijke factoren. Mocht jijzelf of je partner vroeger eczeem hebben gehad, dan bestaat er een kans dat je baby het ook krijgt.
Eczeem bij de baby is vervelend. De plekjes kunnen jeuken en daardoor houden ze je kleintje uit de slaap. Probeer ervoor te zorgen dat je baby er niet aan krabt, dat kan de jeuk alleen maar erger maken.
Lees ook: Controleer de hardheid van het water als de baby last heeft van geïrriteerde huid!
Eczeem bij de baby op de wangen
Wanneer je eczeem op de wangetjes ziet is de kans groot dat je baby constitutioneel eczeem heeft, wat dus de erfelijke variant is. Het verschijnt bij jonge baby’s na ongeveer 3 tot 4 maanden. Kenmerkend van deze vorm is dat het als eerste verschijnt in het prachtige gezichtje van je baby: de wangen en oren. Daarnaast zit het later ook op het bovenlichaampje. De plekjes zien er rood uit en daarnaast schilferig of vochtig. Ze kunnen zich uitbreiden naar de armen (met name elleboog plooien), benen (knieholten), polsen en enkels.
Tips bij eczeem bij de baby! Dit kan je doen!
Heeft jouw kindje last van eczeem probeer er dan voor te zorgen dat het niet erger wordt. En daarnaast is het goed om rekening te houden met de factoren die het eczeem kunnen uitlokken. Hier wat tips om je baby te helpen:
- Voorkom dat je baby gaat krabben: houdt de nageltjes van de baby kort en/of doe washandjes of sokjes om de handjes. Vooral ’s nachts.
- Zorg voor afleiding zodat je baby niet gaat krabben, denk aan spelletjes, wandelen of een boekje lezen.
- Droog je baby niet af, maar dep je baby droog zodat je niet over het eczeem wrijft.
- Doe de baby niet te vaak in bad. Water kan de huid uitdrogen, zeker als je last hebt van hard water. Wat bij veel mensen heeft geholpen is zacht water, dankzij het plaatsen van een waterontharder.
- Zorg voor luchtige kleding van katoen. Synthetische, wollen of te warme kleding kunnen het eczeem verergeren en nog meer jeuk veroorzaken.
- Vermijd geparfumeerde wasmiddelen en wasverzachters.
- Hebben jullie huisdieren? Het kan zijn dat je baby eczeem krijgt van de huisdieren.
Lees ook: Baby acne! Wat kan je eraan doen?
Soorten eczeem
De meeste baby’s hebben constitutioneel eczeem. Deze soort is niet te genezen, maar wel goed te behandelen met zalfjes. Het “goede” nieuws is: ongeveer 80% van de baby’s groeit eroverheen voordat ze 15 jaar zijn.
Naast constitutioneel eczeem bestaat er ook contacteczeem. Deze vorm ontstaat als je baby in contact komt met een stof waarvoor hij of zij allergisch is. Zoals nikkel. Deze vorm van allergie is eenvoudig aan te pakken: de stoffen vermijden waarvoor je baby allergisch is.
Lees ook: Waarom je je baby al met 4 maanden pindakaas en ei moet laten eten!
Eczeem baby behandelen
Constitutioneel eczeem bij je baby is gelukkig wel enigszins te behandelen.
- Zoals eerder gezegd, niet te vaak in bad! Te vaak in bad veroorzaakt een droge huid en dat is niet bevorderlijk voor het eczeem en kan de jeuk verergeren. Water droogt namelijk het huidje uit. Gebruik daarnaast zo min mogelijk zeep of shampoo. Lees hier meer over hoe vaak moet een baby in bad?
- Smeer je baby na het badje of douchen in met een neutrale vette crème om het huidje te beschermen.
- Probeer zo lang mogelijk borstvoeding te geven, op deze manier krijgt je baby antistoffen binnen.
- Houd het huis stofvrij zodat je geen huisstofmijt hebt, bijvoorbeeld met een luchtreiniger voor de babykamer!
- Houd de huid van je baby vet met een neutrale, parfumvrije, vette crème.
- Zonlicht heeft een positief effect op eczeem. Dagelijks even wat zonlicht meepakken is dus goed. Smeer je kleintje wel goed in!
- Ga altijd naar de dokter als je eczeem bij de baby vermoedt. De dokter kan crèmes voorschrijven die goed werken tegen eczeem
Lees ook: Krentenbaard bij een baby. Dit is een andere veel voorkomende huidaandoening bij baby’s.
Eczeem behandeling via huisarts
Als je met je baby naar de huisarts gaat kan de huisarts je zeer effectieve zalf voorschrijven. Zoals hormoonzalf met corticosteroïden. Deze stoffen remmen de ontstekingsreactie in de huid en kunnen de jeuk verlichten.
Eczeem baby zalf
Soms kunnen kleine en beginnende plekjes eczeem bij je baby al goed behandeld worden door neutrale en vette crème. In dat geval is een hormoonzalf nog niet nodig. Neutrale crème schijnt ook te helpen om eczeem te voorkomen. Smeer je baby dus voor de zekerheid 1 of 2 keer per dag in om uitdroging te voorkomen. Eczeem baby zalf die goed is:
- Cetomacrogol zalf (bijvoorbeeld van merk Vaseline)
- Lanette zalf of crème (Vaseline)
- Koelzalf
- Droge huid zalf van Drs Leenarts
- Sudocreme