Wel eens gehoord van een buikband, soms ook wel bekkenband of zwangerschapsriem genoemd? Dit is een elastische band die je over je buik draagt. Sommige vrouwen dragen het als ondersteuning omdat ze bijvoorbeeld veel last hebben van bandenpijn. Anderen dragen een sierbuikband. Wil je weten wat de functies zijn van een buikband tijdens de zwangerschap en of het verstandig is om deze te dragen? Je leest het hier.
Waarom dragen veel vrouwen een buikband tijdens de zwangerschap?
Als het om een buikband gaat, dan zijn er grofweg twee verschillende soorten, de ondersteunde buikband en de sierbuikband.
-
Sierbuikband
Een sierbuikband is een trend of eigenlijk een mode item. Het is een band van stof, verkrijgbaar in allerlei mooie kleuren en prints en vooral bedoeld om extra te pronken met je prachtige zwangere buik. Deze buikband wordt over de kleding gedragen.
-
Ondersteunende buikband
Dan heb je nog de ondersteunende buikband die er een stuk minder fraai uit ziet. Het is een band met klittenband die je over je zwangere buik draagt. De band biedt ondersteuning en compressie en kan mogelijk helpen bekkenpijn of bandenpijn te verlichten. De band draag je onder je kleding.
Voordelen van een buikband dragen bij zwangerschap
Wil je graag een sierbuikband omdat je het mooi vind, dan moet je dat zeker doen. De buikband zal niet veel ondersteuning bieden, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat erom dat je fijn kunt pronken met je zwangere buik en je jezelf trots en zelfverzekerd kunt voelen.
Een ondersteunende buikband kan erg fijn zijn als je last hebt van rugpijn, bandenpijn, harde buiken of bekkenpijn. De band ondersteunt de buik waardoor het gewicht ervan minder aan de banden van je bekken hangt. Vooral voor dames die lang moeten staan of lopen is het fijn als ze een hulpmiddel hebben dat ‘helpt’ het gewicht van de buik te dragen. Dit klinkt ideaal, maar toch zijn (bekken)fysiotherapeuten wat terughoudend in het adviseren van een buikband.
Welke buikband tijdens de zwangerschap?
Een sierbuikband is prima om te dragen als je dit mooi vindt. Hierover zal niemand zeggen dat het onverstandig is. Dat geldt niet voor de ondersteunende buikbanden, die worden niet altijd geadviseerd.
Wanneer mag je wel een ondersteunende buikband dragen?
Als je tijdens de zwangerschap last hebt van bandenpijn, bekkenpijn, bekkeninstabiliteit of lage rugpijn, ga dan nooit zelf een ondersteunende buikband kopen en dragen. Ga eerst altijd naar je verloskundige en/of huisarts voor advies.
Een buikband om je zwangere buik te ondersteunen is geen middel om je van de pijn af te helpen of dit te voorkomen, omdat de pijn te maken heeft met je houding, spieren en belasting. Laat je daarom liever helpen door een (bekken)fysiotherapeut, alleen die persoon kan je van de pijn afhelpen en je hierin een goed advies geven.
Soms wordt geadviseerd om een buikband te dragen in situaties waarbij je langdurig moet staan of lopen. Het is doorgaans niet de bedoeling dat je dagelijks de hele dag een buikband draagt. Als je pijn hebt, dan kan je er beter voor proberen te zorgen dat je niet te lang staat of moet lopen.
Nadelen van een buikband
Waarom mag je een buikband niet gewoon de hele dag lekker dragen, dat is toch ideaal? Het ondersteunt je buik en je hebt minder last van pijn.
Ja dat klinkt heel mooi, maar het grote nadeel van een buikband is dat het ervoor zorgt dat je jouw buikspieren een stuk minder gebruikt. Die hoef je namelijk niet meer aan te spannen. Het gevolg is dat ze verslappen en dat moet je ook niet hebben, want deze spieren heb je nodig.
Je moet namelijk niet afhankelijk worden van een buikband. Om die reden wordt het gebruik ervan alleen geadviseerd als je bijvoorbeeld veel moet staan of lopen voor je werk. Wil je een ondersteunende buikband kopen, overleg dit dus eerst. De beste merken zijn Anita en Carriwel.
Wat zijn de leukste buikbanden?
Een ondersteunende band is nooit echt ‘leuk’, maar vooral functioneel en vaak alleen verkrijgbaar in de kleuren wit of zwart.
De leukste buikbanden zijn de sierbuikbanden (die je dus vooral draagt voor ‘de leuk’). Er zijn ontzettend veel kleuren en prints verkrijgbaar. Wil je liever iets persoonlijk, dan kan je kiezen voor een buikband tijdens de zwangerschap met tekst of een persoonlijke band die je laat bedrukken. Super leuk toch?
Lees ook: Tips tegen bandenpijn die helpen!