blije doos banner
Verzorging

Een explosieluier! Hoe pak je dat aan?

Geen enkele ouder zal eraan ontkomen: een explosieluier spuitluier oftewel poonami! Vooral als je het voor de eerste keer meemaakt, kun je best met je handen (vol poep) in het haar zitten. Hoe ga je dit slim aanpakken zodat de poep niet overal terecht komt en je baby schoon wordt zonder stress en gedoe? Ik geef je wat tips!

lAlles voor je baby banner

Wat is een explosieluier?

Als je er al één hebt meegemaakt weet je precies wat een explosieluier of spuitluier is. Voor diegene die het nog niet hebben gehad: een explosieluier is een extreme poepluier in het kwadraat. De poep zit hierbij niet alleen in de luier, maar overal. En dan ook echt o-ve-ral. Zoals de rug van je baby, de beentjes en zelfs de kleding zit helemaal onder.




Hoe ontstaat een explosieluier?

Hoe kan het toch dat je baby in één keer zo’n mega poepluier heeft? Hier zijn meerdere oorzaken voor:

  • Je baby moest gewoon heel veel poep lozen en dat paste allemaal niet in de luier.
  • De luier van je baby zat al vol (met plas) en kon de hoeveelheid poep niet goed opnemen.
  • De luier zat niet goed waardoor alles ernaast ging.
  • Je baby is met een volle luier flink gaan bewegen en gymnastieken waardoor een gedeelte eruit is gelopen.
  • Je baby heeft diarree.

hoe poepvlekken verwijderen kleding baby

Wat te doen bij een explosieluier? 8 Tips!

Het is gebeurd: je baby heeft een explosieluier. Hoe ga je dit handig en praktisch aanpakken? Nou door onderstaand stappenplan te volgen.

  1. Blijf rustig en vrolijk

    Oké een explosieluier is nooit fijn en komt altijd op een lastig moment, maar ga nooit stressen of boos worden op je baby. Je wilt namelijk niet dat je baby er ook nog eens bij gaat huilen. Daarnaast is stressen nooit goed, want dan ga je fouten maken en maak je het misschien erger dan nodig is.

  2. Handschoenen en schort

    Wil je zelf niet helemaal onder zitten, dan kun je schoonmaakhandschoenen en een schort aan doen. Doe voor de zekerheid ook je haar in een staart.

  3. Breng je kind naar een schone plek

    Leg een oude handdoek of iets anders dat vies mag worden, over het aankleedkussen. Pak vervolgens je baby op onder de oksels en leg hem of haar op het kussen. Is je baby heel jong dan kun je iets onder je baby proberen te leggen dat vies mag worden. Breng de knuffels of andere spullen die in de box of bed liggen in veiligheid.

  4. libido banner
  5. Eerste laag kleertjes uittrekken

    Trek vervolgens de eerste laag kleertjes voorzichtig uit zoals de pyjama, slaapzak of ander pakje. Probeer met babydoekjes alvast wat poep te verwijderen.

  6. In bad

    Pak hydrofiele luiers of een badcape zodat je jouw kind straks kunt afdrogen. Zet je baby vervolgens in bad of neem je baby mee in de douche. Kan je baby nog niet zelfstandig zitten, dan kan je de baby op een handdoek in de badkamer leggen met een emmer met water en een washandje. Pak ook de babydoekjes erbij en een luieremmer om alles in te gooien.

  7. Verder uitkleden

    Kleed je baby nu verder uit. De vieze kleding kan je in de wasbak gooien of in een emmer. Trek nu de vieze spuitluier uit, doe hem in een luierzakje en gooi hem weg. Ben je van de wasbare luiers, doe de luier dan eerst in de week voordat je het in de wasmachine gooit. Heeft je baby een luierbroekje aan, dan kun je het beste de zijkanten open scheuren en de luier uittrekken zoals een normale luier. Zo voorkom je dat de beentjes helemaal onder de poep zitten.

  8. Tip: De meeste rompertjes kan je naar beneden uittrekken in plaats van over het hoofdje!!

    luiers met korting banner
  9. Sproeien maar!

    Zit je baby in het bad of onder de douche, zet dan zachtjes de straal erop om alles af te spoelen. Het beste is je baby te laten zitten zodat hij of zij niet onderuit glijdt. Als je baby nog niet kan zitten kun je eerst je baby wassen met een washandje en een emmer met lauwwarm water. Daarna kun je jouw baby in het badje doen.

  10. Nog even gezellig inzepen

    Na het sproeien is het wel zo hygiënisch om je baby nog even in te zepen en te wassen. Blijf ondertussen altijd vrolijk tegen je baby praten en zingen (als je het op kunt brengen). Zo voorkom je dat je baby in huilen uitbarst en je maakt er toch nog iets gezelligs van, dat is toch beter dan alleen maar balen?

gezichtsuitdrukkking poepende babys

Wist je dat je soms aan de gezichtsuitdrukking kan zien dat een baby gaat poepen? Bekijk deze video!

Hoe voorkom je een volgende spuitluier?

Natuurlijk zou je het liefst nooit zo’n explosieluier willen meemaken, want het is niet altijd een pretje. Toch is het vrij lastig om het te voorkomen. Het enige wat je kunt doen is ervoor zorgen dat je de luier regelmatig verschoond zodat deze altijd in staat is om flink wat poep en vocht te absorberen.

Daarnaast is het super belangrijk dat de luier niet te klein of te kort is en goed zit. Je kunt beter een iets te grote luier aantrekken dan een te kleine. Zorg er trouwens altijd voor dat de randjes van de luier bij de billetjes goed zitten (dus naar buiten) zodat de poonami er niet zo makkelijk langs kan lopen.
Succes bij de volgende spuitluier en poepexplosie 😉

Lees ook: Hoe kan je poepvlekken uit baby kleding verwijderen?



hema rompers

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019