Als je zwanger bent en na de bevalling wilt blijven werken, zal je er over na moeten denken: de opvang van jouw baby. Ga je een kinderdagverblijf kiezen? Of wil je liever een andere manier van kinderopvang? Wat je ook van plan bent, denk er goed over na. Geen idee waar je moet beginnen? Ik geef je tips welke vragen je moet stellen en waar je op moet letten!
Wanneer moet je je kind inschrijven voor de opvang?
Bij de meeste kinderdagverblijven is er een wachtlijst, daarom is het verstandig om je kindje zo snel mogelijk in te schrijven als je besluit te blijven werken na de bevalling.
Dat klinkt misschien een beetje gek, meteen het kinderdagverblijf bellen zodra de zwangerschapstest positief kleurt. Zo letterlijk hoef je het ook niet te nemen. Maar in de eerste maanden van je zwangerschap alvast nadenken over welke soort opvang je wilt voor je kind kan geen kwaad. En je kindje inschrijven zodra je eruit bent ook niet.
Vijf tips bij een kinderdagverblijf kiezen!
Je kindje gaat er best veel tijd doorbrengen. Ook als het maar een dagje per week is wil je dat je baby of peuter zich thuis voelt en op een veilige plek is.
Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten als je een fijn kinderdagverblijf voor je kindje gaat uitzoeken.
-
Je gevoel
Misschien wel een van de allerbelangrijkste tips. Volg je gevoel. Natuurlijk zijn praktische zaken belangrijk. Maar als je gevoel niet goed is wordt het waarschijnlijk geen succes.
Als jij je op je werk zorgen maakt over je baby is dat voor niemand goed. Niet voor jou, niet voor je collega’s en niet voor je werkgever. Je wilt je kindje met een fijn gevoel achterlaten op een plek waar zowel jij als kind zich thuis voelen.
-
De kosten
Ja, de opvang zal toch betaald moeten worden. Maak daarom van tevoren even een rekensommetje. Zoek ook uit of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Vraag ook meteen even wat er bij de kosten is inbegrepen. Moet je zelf luiers meegeven? En hoe zit dat met fruit en brood? Moet dit apart betaald worden of is dit inclusief?
-
Huiselijk of schools
Waar gaat je voorkeur naar uit? Een kinderdagverblijf waar je kindje in een groep zit met verschillende leeftijden? Of heb je liever dat je kind in een groep zit van zijn eigen leeftijd?
Kies je een kinderdagverblijf dan is dat wat ‘schoolser’ dan een gastouder. Gaat hier je voorkeur naar uit, ook alvast als voorbereiding op de basisschool?
Misschien wil je juist liever dat je kindje in een huiselijkere omgeving wordt opgevangen. -
Doorstroommogelijkheden
Denk ook meteen even na over de toekomst. Als je peuter straks naar school gaat, moet hij dan weer wisselen van opvang? Of brengt het kinderdagverblijf de kindjes ook naar school en haalt ze weer op? Is dat dan ook bij de school die jij in je hoofd hebt? En als je kiest voor een gastouder, is die mogelijkheid er dan ook? Of moet je peuter dan als hij vier wordt naar een andere buitenschoolse opvang?
-
Flexibiliteit
Wat zijn de contractmogelijkheden op de opvang? Kan je vakantiedagen later opnemen of ben je die opvangdagen kwijt? Haal- en brengtijden, zijn dit vaste blokken of is er in overleg meer mogelijk?
Bedenk wat jij belangrijk vindt. Heb je wisselende werktijden? Dan is een flexcontract waarschijnlijk iets voor jou.
Ook is het handig om te weten of contracten gemakkelijk kunnen worden aangepast, mocht je wisselen van baan.
Acht dingen die je kan vragen aan een kinderdagverblijf bij het maken van je keuze
In principe kun je alles vragen. Maar er is wel een leidraad met vragen om je een beetje op weg te helpen als je een kinderdagverblijf gaat kiezen.
-
Wat is de groepsgrootte?
Is jouw kindje op zijn plek in drukte? Of hecht je baby waarde aan rust en gedijt hij niet lekker in grote groepen? Zaken als deze kan je keuze voor kinderopvang beïnvloeden. Een kind wat snel overprikkeld is zet je misschien niet graag in een grote groep.
-
Is er tijd voor individuele aandacht?
Hoeveel baby’s zitten er bijvoorbeeld in een groep? En hoeveel leid(st)ers zijn er per dag? Je wilt wel dat je kindje genoeg aandacht krijgt en niet een half uur in een poepluier ligt omdat er niet genoeg aandacht voor de kinderen is.
-
Ziekte: wat zijn de regels als je kind ziek is?
Moet je die dag doorbetalen? Wanneer mag je je kind niet brengen of moet je hem komen ophalen? Bij sommige kinderdagverblijven zijn de regels erg streng. Het kan zijn dat jij je kindje moet komen ophalen als hij iets verhoging heeft. Terwijl je kindje zich prima voelt en lekker aan het spelen is. Dit heeft alles te maken met veiligheid. Maar je moet er wel mee om kunnen gaan.
-
Wat is het deurbeleid?
Kan iedereen zomaar in en uit lopen? Je moet er niet aan denken dat je kind al opgehaald is als jij hem komt ophalen. Wat zijn hier de regels voor en hoe wordt dit nageleefd?
Het zou vreemd zijn als elke voorbijganger zomaar binnen kan komen lopen, dit is voor jouw gevoel van veiligheid vast niet echt bevorderlijk. En als jij ineens moet overwerken, kan je dan regelen dat opa of oma je kind mag ophalen? Hoe communiceer je dit dan?
-
Hoe wordt er gecommuniceerd?
Als jij wat over je kind kwijt wilt, is daar dan gelegenheid voor? Hoe wordt de ontwikkeling van je kind bijgehouden? In een app, of in een schriftje? Zijn er speciale contactmomenten? Je wilt natuurlijk zo weinig mogelijk missen van de ontwikkeling van je kind. Het is al erg genoeg dat hij misschien zijn eerste stapjes zet als jij er niet bent. Misschien kan er een filmpje gemaakt worden als hier de ruimte voor is? Zo ben je er toch een beetje bij.
-
Wat is het aanbod?
Kunnen de kinderen binnen en buiten spelen? Worden er uitjes georganiseerd? Welke activiteiten worden er gedaan? Je wilt natuurlijk niet dat je kind elke dag dezelfde puzzel zit te maken. En het is logisch dat ze niet iedere dag het hele grut meenemen naar de dierentuin. Maar wat doen ze dan wel?
-
Pedagogisch beleid?
Hoe wordt er met de kinderen om gegaan? Wordt er gestraft als er iets niet door de beugel kan, en zo ja, hoe? Het is belangrijk dat jullie manier van opvoeden aansluit bij het beleid van het kinderdagverblijf. Als je kind thuis allerlei dingen mag die daar niet mogen wordt het heel ingewikkeld. Zowel voor jou, als voor je kind.
Probeer dingen met elkaar af te stemmen, en op elkaar aan te laten sluiten. Daarvoor moet je dus wel eerst weten wat het beleid is.
-
Zijn er strenge ophaal- en breng tijden?
Zijn dit vaste tijden, mag er van worden afgeweken? Als jij in de file staat, zetten ze dan jouw baby in de maxi-cosi op de stoep te wachten tot je er bent? Of is er ruimte voor ’te laat’ komen?
Een kinderdagverblijf kiezen doe je meestal niet in 10 minuten. De normen en waarden moeten aansluiten bij die van jullie als ouders. Jullie moeten je er allemaal thuis voelen en er niet met tegenzin naartoe gaan. Neem daarom de tijd om een keuze te maken, maar wacht niet te lang. Je wilt niet het risico lopen dat je de baby mee moet nemen naar kantoor, omdat het kinderdagverblijf van je keuze pas over een half jaar plaats heeft.
Als je zwanger bent van je tweede (derde, vierde) kindje is het ook verstandig om dit zo snel mogelijk aan te kaarten. Gelukkig hoef je dan deze keuze niet meer te maken.
Lees ook: Wat heeft een peuter nodig voor het kinderdagverblijf?