blije doos banner
Verzorging

Een premature baby

Een baby die voor de 37ste week van de zwangerschap wordt geboren is een premature baby. Een premature baby wordt ook wel prematuurtje genoemd. Ouders van een prematuurtje gaan een lastige tijd tegemoet, want het lijkt misschien fijn om je kind al veel eerder bij je te hebben, dat is het niet altijd. De baby is ontzettend klein en kwetsbaar en dat brengt veel zorgen en onzekerheid met zich mee. Lees hier meer over een premature baby.

Purelan zalf banner

Wat is een premature baby?

Een premature baby is een baby die voor de 37ste week van de zwangerschap is geboren. Alle baby’s die voor de 32ste week van de zwangerschap worden geboren, worden opgenomen op de neonatale intensive care en moeten in een couveuse. In Nederland is 7 tot 8% van alle baby´s een premature baby.




Een premature baby is vaak erg dun omdat de baby nog geen babyvet heeft ontwikkeld. Daarnaast zijn ze heel roze, hebben ze nog donshaartjes, een hele dunne huid en zien ze er wat slap uit omdat de spiertjes nog niet goed zijn ontwikkeld. De baby is daarnaast ook klein van stuk, heeft een laag geboortegewicht en heeft een kleine hoofdomtrek. In verhouding is het hoofd wat groot. De oortjes zijn nog week en plooibaar die kan je zo dubbelvouwen.

top 5 beste babyfoons banner

Vanaf hoeveel weken kan een premature baby overleven?

De overlevingskans van een premature baby is afhankelijk van de groei en ontwikkeling van het kind. Als je baby wordt geboren bij 24 weken zwangerschap wordt de baby in overleg tussen ouders en kinderarts opgevangen. Baby´s die na 26 weken worden geboren, worden altijd actief opgevangen. Er wordt dus alles gedaan om het leven van de kleine te redden en in stand te houden.

vanaf hoeveel weken kan een premature baby overleven

Premature baby ontwikkeling

Bij een premature baby is het lichaam nog niet helemaal ontwikkeld. In de weken die volgen staat de ontwikkeling van de baby centraal. Het is afhankelijk van hoe vroeg de baby is geboren wat er nog verder ontwikkeld moet worden. Helaas komt een te vroeg geboren baby (en de ouders) voor veel uitdagingen te staan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Problemen ademhaling

    De ademhaling gaat vaak snel, onregelmatig en oppervlakkig. Bij veel baby’s kunnen de longen nog niet voldoende zuurstof opnemen, de baby heeft dan ademhalingsondersteuning nodig.

  • Hart:

    Meestal werkt het hartje prima, soms kan er een ruis ontstaan, maar dat kan verholpen worden. Tot 35 weken ligt de baby aan de hartmonitor zodat het hart, de ademhaling en zuurstofgehalte in de gaten gehouden kan worden.

  • zwitsal 50p korting banner
  • Kwetsbare darmen:

    De darmen zijn vaak nog niet helemaal ontwikkeld. Er wordt voorzichtig gestart met moedermelk (of wanneer dat nog niet lukt donormelk of kunstvoeding). Dan is het wachten totdat de stoelgang op gang komt. Wanneer dat gebeurt kan de voeding uitgebreid worden.

  • Geelzucht:

    Te vroeg geboren baby’s kunnen na een paar dagen wat geel zien. Dit wordt geelzucht genoemd en is een vrij normaal verschijnsel. Geelzucht is het gevolg van een onrijpe lever die nog niet alle afvalstoffen naar behoren kan verwerken. Hierdoor komt de afvalstof bilirubine in het lichaam terecht wat een gele tint veroorzaakt. De baby moet dan onder een blauwe lamp liggen zodat de stof kan worden afgebroken.

  • Gevoelig voor infectie:

    Een premature baby is ontzettend gevoelig voor infecties omdat hij nog geen goed afweersysteem heeft. Hygiëne is daarom super belangrijk. Soms is een baby te vroeg geboren door een infectie. Als je baby een infectie heeft, of deze wordt vermoed, dan krijgt je baby een antibioticakuur.

  • Eigen lichaamstemperatuur:

    Een te vroeg geboren baby moet in de couveuse omdat ze hun lichaamstemperatuur niet kunnen regelen. Ze verliezen snel warmte en kunnen daardoor onderkoeld raken. In een couveuse wordt de temperatuur en luchtvochtigheid constant op een goede temperatuur gehouden. Een beetje zoals in de baarmoeder waar je baby eigenlijk nog in had moeten zitten. Hoelang je baby in de couveuse moet liggen is afhankelijk van je baby. Als je baby niet te veel afkoelt buiten de couveuse en sterk genoeg is, kan besloten worden de baby in een warmtebed te leggen of een bed met kruiken. Daarnaast moet de baby standaard een muts op en warme kleertjes aan.

Premature baby ontwikkeling

Mogelijke gevolgen voor later bij vroeggeboorte

Hoe vroeger in de zwangerschap de baby is geboren, hoe groter de kans op gevolgen op latere leeftijd. Maar vroeggeboorte hoeft niet te betekenen dat er altijd gevolgen zijn. Er zijn zat premature baby’s die normaal opgroeien en ontwikkelen.

Het schijnt dat veel premature baby’s meer huilen en zich langzamer ontwikkelen op motorisch gebied zoals omrollen of kruipen. Op oudere leeftijd lijken ze vaker ADHD te ontwikkelen en kunnen ze last krijgen van concentratieproblemen.

Sommige premature baby’s blijven last hebben van lichamelijke problemen zoals darmproblemen, een aandoening aan de longen, slechter zicht, problemen met het gehoor of een afwijkende ontwikkeling.

Wanneer naar huis met premature baby?

Het moment dat je naar huis mag is iets waar je de hele periode naar uitkijkt, maar waar je misschien ook bang voor bent. Je staat er dan echt alleen voor. Het ziekenhuis geeft alleen toestemming om naar huis te gaan als ze 100% zeker weten dat jullie en jullie kind het aankunnen. Mocht jullie baby in het begin op de neonatale intensive care liggen en mocht de intensieve zorg niet meer nodig zijn, dan is het mogelijk dat jullie eerst worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. In dat ziekenhuis wordt de baby in de gaten gehouden. Je mag dan naar huis als de baby goed is gegroeid, is aangekomen en zelfstandig kan drinken. Wanneer dat is ligt een beetje aan je baby.

Waar kan je premature baby kleding kopen?

Een premature baby past natuurlijk niet in maatje 50. Mocht je baby in maat 44 passen, dan kan je deze maat op best wat plekken kopen zoals bij de Prénatal en andere babyzaken. Kleinere maatjes, zoals maat 40 en 38 zijn soms wat lastiger te vinden, maar gelukkig hebben we het internet nog. Op bol.com kan je deze kleertje kopen van de merken Amelius, Ducky beau. Je hebt ook speciale webwinkels voor de allerkleinste zoals neomaatje.nl en kleinelucas.nl.

tips premature baby

Tips premature baby

Een premature baby brengt voor de ouders heel veel onzekerheid en angsten met zich mee. Zeker als de baby heel erg vroeg geboren is. Mijn baby werd met 35 weken geboren. Ik heb samen met haar 2,5 week in het ziekenhuis gelegen voordat we naar huis mochten. Ik weet dus een beetje hoe het is, maar er zijn natuurlijk ouders die nog langer in het ziekenhuis moeten blijven. Wat sowieso belangrijk is voor jullie als ouders en de baby:

  • Borstvoeding:

    Nee, je bent echt niet verplicht om borstvoeding te geven, maar voor zo’n kleintje met een zwak afweersysteem is borstvoeding wel heel goed. Via jouw moedermelk krijgt je baby al wat afweerstoffen binnen die ze kan gebruiken. Daarnaast is borstvoeding licht verteerbaar en beschermt het de darmen. Het probleem is alleen dat de borstvoeding niet altijd snel op gang komt als je baby te vroeg geboren is. In het begin zal je dus om de 3 uur moeten kolven om de productie op gang te brengen. In het ziekenhuis zijn altijd lactatiekundigen aanwezig die je kunnen helpen.

  • Huid-op-huid contact:

    Huid-op-huidcontact is ontzettend belangrijk voor jullie en jullie kleine spruit. Zo helpt het de hechting tussen ouder en kind te bevorderen. Daarnaast kan de baby door het huid-op-huidcontact beter de lichaamstemperatuur reguleren en wordt de ademhaling en de hartslag ook stabieler. Bij de moeder kan dit contact de melkproductie stimuleren.

    Het is trouwens ook gewoon heerlijk om zo dichtbij je baby te zijn. Zodra je baby het aan kan om uit de couveuse te zijn, zal het ziekenhuis ervoor zorgen dat jullie lekker tegen elkaar aan kunnen liggen.

  • Deel je angsten en gevoelens:

    Het leven met een premature baby is echt mega heftig, vooral als je baby heel erg vroeg geboren is. Ben er voor je kind, maar vergeet ook zeker jezelf niet. Praat veel met je partner over je gevoelens en de situatie en blijf eerlijk naar jezelf en naar de mensen in je omgeving. Soms kan het ook ontzettend helpen om in contact te komen met andere couveuse ouders of ouders van een premature baby. In Nederland kan je bij diverse stichtingen terecht zoals Couveuse ouders, Kleine Kanjers en Stichting Prilleven.



monuta banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019