blije doos banner
Peuter

Eenkennigheid en verlatingsangst bij een baby! Hoe pak je dat aan?

In de eerste maanden na de geboorte wil jouw baby vooral slapen, eten en verschoond worden. En wie dat allemaal doet? Tja, dat maakt niet zo heel veel uit. Maar na grofweg een half jaar kan hier verandering in komen. De baby vindt jou en je partner de allerliefste persoon op aarde en zodra je uit het zicht bent, huilt hij tranen met tuiten. Herken je dit? In het begin best schattig, maar na een tijdje een tikkeltje vervelend. Lees onze tips hoe je omgaat met eenkennigheid en verlatingsangst bij een baby of peuter.

verzwaringsdeken banner

Oorzaken eenkennigheid

Verlatingsangst en eenkennigheid gaan vaak samen. Het is een soort van fase waar je baby in terecht komt. Hoe dat komt? Op een gegeven moment heeft je baby door dat jij toch wel één van de meest favoriete personen in zijn of haar leven bent.

Het liefst is hij of zij de hele dag en nacht bij je, maar je baby of peuter snapt nu dat je ook weg kunt gaan. Eerst had hij het niet door en was het een beetje uit het oog uit het hart. Maar nu je kind steeds meer kan onthouden, onthoudt hij jou ook en ziet hij dat jij hem verlaat. Niet leuk natuurlijk!




Verlatingsangst bij een baby gaat bijna altijd gepaard met eenkennigheid. Ook dit heeft te maken met het feit dat je baby steeds meer dingen onthoudt en in zich op kan nemen. Hij begint mensen dus te herkennen en zich aan mensen te hechten. Meestal hecht een baby zich aan één of twee mensen. Jou en je partner dus. Andere mensen zijn niet meer zo welkom omdat hij niet weet of hij wel iedereen kan vertrouwen. Vooral vreemden moeten maar even wegblijven. Dit wordt ook wel vreemdenangst genoemd.

prenatal banner weekaanbiedingen

Verlatingsangst en eenkennigheid zijn hele normale fases in de ontwikkeling en elke baby of peuter krijgt hiermee te maken. Sommige hebben er meer last van dan andere.

oorzaken eenkennigheid en verlatingsangst bij een baby

Eenkennigheid baby 4 maanden

Eenkennigheid begint meestal als een baby 6 maanden oud is, maar het kan zijn dat je baby al eerder kenmerken van eenkennigheid of verlatingsangst vertoont. Dit kan soms echt van de ene op de andere dag voorkomen. Dat komt omdat je baby mentaal een grote ontwikkeling doormaakt. Het hoort er dus echt bij.

Symptomen van eenkennigheid of verlatingsangst

Je weet of er sprake is van eenkennigheid of verlatingsangst als je de volgende symptomen herkent bij je baby of peuter:

  1. Als je baby in één keer moet huilen als je hem achterlaat bij bijvoorbeeld opa en oma of het kinderdagverblijf, terwijl dat voorheen niet zo was.
  2. Zodra je ziet dat je kind verstijft als er iemand in zijn gezichtsveld komt die hij niet zo goed kent.
  3. Als hij hard moet huilen als je ook maar even uit het zicht bent.
  4. Als je kind negatief reageert op onbekende mensen.

Eenkennigheid en verlatingsangst bij een baby kan dus al vanaf 4 tot 6 maanden gaan optreden. Je merkt dan dat je baby geen allemansvriend meer is en er moeite mee heeft als jij uit het gezichtsveld verdwijnt.

Hoe lang duurt verlatingsangst bij een baby?

De meeste baby’s bereiken de piek als ze tussen de 10 en 18 maanden oud zijn. Na 18 maanden neemt het vaak wat af. Over het algemeen kan je kind eenkennig blijven en last houden van verlatingsangst tot hij of zij 3 jaar oud is. Maar kijk niet vreemd op als je peuter nog erg graag bij jou blijft tot de eerste schooljaren.

verlatingsangst baby nachtlampje

Met een nachtlampje hoeft de kleinste niet meer bang te zijn in het donker. Kijk hier voor de leukste nachtlampjes.

Verlatingsangst baby tijdens de nacht

Verlatingsangst bij een baby kan overdag soms lastig zijn, maar het is vooral in de nachten erg vervelend omdat je baby niet wil slapen zonder papa of mama aan zijn zijde. Je zal misschien de neiging krijgen om er dan maar naast te gaan zitten of om je baby weer naar jullie slaapkamer te verhuizen, maar daar versterk je de verlatingsangst bij een baby alleen maar mee.

Breng de baby naar bed als je merkt dat hij erg moe is. Begin altijd met een goed slaapritueel zoals tandje(s) poetsen, voorlezen (je kunt niet vroeg genoeg beginnen), schone luier om doen en in bedje leggen. Geef je kind een kus en verlaat de kamer. Je kunt daarna nog even boven blijven en wat geluid maken, zodat hij je kan horen.

Wat je ook kunt doen is weggaan en als je baby blijft huilen om de paar minuten even terug gaan. Laat de lamp uit en haal je baby niet uit bed. Aai je kleintje slechts even over het bolletje en verlaat de kamer weer. Maak de periodes dat je wegblijft steeds iets langer.
baby wil niet slapen

Tips bij verlatingsangst of eenkennigheid

Eenkennigheid en verlatingsangst komt bij ieder kind voor en hoort bij de ontwikkeling. In principe is het dus helemaal normaal. Je kind beseft nu alleen dat je hem kunt verlaten, dat had hij eerst nog niet zo door.

Troost kort maar kordaat

Verlatingsangst bij een baby moet je zeker serieus nemen, maar je moet er wel kordaat mee omgaan. Troost je kind dus altijd, maar houd het kort. Als je te lang blijft troosten en jezelf heel schuldig gaat voelen, voelt je kind dat ook aan en dat maakt je kind nog angstiger.

Troost je kind dus kort en ga dan weg. Kijk niet meer achterom en kom al helemaal niet terug als je baby een luide keel opzet. Je maakt het dan alleen maar moeilijker. Onthoud daarnaast altijd: waarschijnlijk is je kind een paar minuten verdrietig en speelt hij na 5 minuten vrolijk met de andere kindjes.

Andere tips bij eenkennigheid en verlatingsangst bij een baby

  1. Speel Kiekeboe met je baby. Zo leert je kind dat je uit het zicht kunt zijn, maar altijd weer terugkomt.
  2. Als je jouw kind wegbrengt, blijf zelf dan nog even in de ruimte met je baby spelen. Zo kan de baby zich op zijn gemak gaan voelen en wennen aan de nieuwe omgeving.
  3. Geef je kind iets vertrouwds mee zoals een knuffel, dat geeft hem of haar een veilig gevoel.
  4. Zet je baby geregeld even in de box en ga zelf de ruimte uit terwijl je wel tegen je baby blijft praten of zingen. Zo leert je baby dat het niet zo eng is om alleen te zijn, want je bent nog wel ergens.
  5. Begroet je kind altijd heel enthousiast als je hem ophaalt. Neem ook altijd even de tijd voor deze hereniging door bijvoorbeeld even met je kind te spelen. Je baby leert dan dat het altijd weer een feestje is als je terugkomt.
  6. Laat je jouw kind achter bij een relatief vreemd iemand, laat hem dan eerst even aan die persoon wennen terwijl jij erbij bent. Vraag een nieuwe oppas bijvoorbeeld om een uur eerder te komen. Zo heeft je baby al een uur kennis kunnen maken en is de andere persoon niet meer zo vreemd.
  7. Het laatste wat je moet doen bij verlatingsangst bij een baby, is stiekem wegglippen. Je kind voelt zich daardoor echt minder veilig en denkt daarnaast dat je zomaar kunt verdwijnen. Uiteindelijk wil je kind weten waar hij aan toe is. Neem afscheid en doe dit kort en krachtig. Is je kind wat ouder, vertel dan wat je gaat doen en dat je echt weer terugkomt.

Lees ook: Je baby alleen thuis laten is niet oké! Toch?



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019