“waterwipes
Zwanger Worden

Kan je met endometriose zwanger worden?

Endometriose is een erg vervelende vrouwelijk aandoening. Het meest kenmerkende aan de aandoening zijn hevige menstruatieklachten, die eerder heviger worden naarmate je ouder wordt dan minder. Veel vrouwen zijn door endometriose onvruchtbaar. Endometriose komt bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen voor. Lees hier meet over wat de ziekte precies is, de behandeling en krijg antwoord op de vraag “kan je met endometriose zwanger worden”?

conceive plus discreet online bestellen banner

Wat is endometriose?

In het kort houdt endometriose in dat baarmoederslijmvlies niet alleen in de baarmoeder zit, maar ook op andere plekken. Denk aan eierstokken, blaas of darmen. Maar om te kunnen begrijpen waarom het lastig is om met endometriose zwanger te worden, eerst iets meer over deze aandoening.

De binnenkant van de baarmoeder is bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies wordt ook wel endometrium genoemd. Normaal gesproken bevindt het slijmvlies zich uitsluitend in de baarmoeder, bij vrouwen met endometriose zit het slijmvlies ook op andere plekken. Het heeft zich bijvoorbeeld gehecht aan je eierstokken, eileiders, darmen of blaas. Op zich is er nog niets aan de hand, maar daar komt verandering in wanneer je cyclus op gang komt.

Tijdens je menstruatiecyclus bereidt het slijmvlies zich voor op een eventuele innesteling van een vruchtje. Het wordt dikker en goed doorbloedt. Dit doet niet alleen het slijmvlies in je baarmoeder, maar ook het slijmvlies dat zich op de verkeerde plekken heeft gehecht.




Ontstekingen en pijnklachten

Wanneer er geen bevruchting heeft plaatsgevonden wordt het slijmvlies afgestoten door je lichaam en verlaat het je lijf via je vagina. Je menstrueert. Maar het slijmvlies dat niet in de baarmoeder zit, kan het lichaam niet verlaten via de vagina omdat het niet bij die opening zit. Desondanks gaat het wel bloeden.

Omdat er geen andere opening is om het lichaam te verlaten blijft het op de oppervlakte van omliggende organen en weefsels zitten. Dit veroorzaakt ontstekingen en met name hevige pijnklachten.

Als het slijmvlies zich aan de eierstokken heeft gehecht, kan een cyste ontstaan. Dit is een holte die met bloed is gevuld. Zo’n cyste wordt endometrioom of chocolade-cyste genoemd (door de bruine kleur). Deze cystes kunnen behoorlijk in de weg zitten, omdat ze de eicel blokkeren waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden.
endometriose en zwangerschap

Heb ik endometriose?

Het meest kenmerkend symptoom van endometriose is enorm hevige menstruatieklachten. Bij sommige vrouwen zelfs zo hevig dat ze thuis in bed moeten liggen.

Meestal heb je al meteen bij je eerste menstruatie behoorlijke krampen en pijn en deze pijn neemt toe naarmate je ouder wordt. Het kan zelfs zo erg zijn dat je niet alleen rond je menstruatie kampt met krampen, maar ook in de weken ertussenin. Als je dit opmerkt, bestaat de kans dat je endometriose hebt. Zeker als je ook nog merkt dat het niet lukt om zwanger te worden.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Endometriose symptomen

Er zijn vrouwen die endometriose hebben en er nauwelijks klachten aan ondervinden. Aan de andere kant zijn er ook dames die er enorm onder lijden doordat ze ontzettend heftige menstruatiekrampen hebben. Andere symptomen zijn:

  1. Menstruatie pijn tijdens je gehele cyclus en/of hevige pijn tijdens je menstruatie.
  2. Chronische buikpijn.
  3. Blaasproblemen of darmklachten zoals krampen, obstipatie, pijn tijdens het plassen.
  4. Vermoeidheid.
  5. Pijn tijdens en na de seks.
  6. Onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid.

kan je met endometriose zwanger worden

Endometriose behandeling

Endometriose kan alleen vastgesteld worden met een kijkoperatie. Er kan dan meteen worden bekeken hoe ernstig de ziekte is. Mocht je geen kinderwens hebben dan zal de behandeling in eerste instantie bestaan uit medicatie.
NSAID’s werken bijvoorbeeld vaak goed tegen de pijn. Dit zijn pijnstillers zoals Ibuprofen, diclofenac of naproxen. Neem deze medicatie alleen in overleg met je huisarts.

Mochten pijnstillers niet helpen dan kun je een hormoonbehandeling krijgen of krijg je anticonceptie voorgeschreven. Beide hebben het doel de menstruatie stil te leggen of de aanmaak van het baarmoederslijmvlies te verminderen. Het hormoon progestageen heeft bijvoorbeeld deze werking. Omdat je menstruatie en je cyclus wordt stilgelegd kun je niet zwanger worden. In principe worden de vrouwen dus in de overgang gebracht.

Kan je met endometriose zwanger worden?

Endometriose kan zeker de vruchtbaarheid beïnvloeden. Bij veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen is endometriose de oorzaak. Het kan voorkomen dat je helemaal geen last had van klachten, maar er toch niet zwanger door kunt worden.

In veel gevallen wordt de ziekte ook pas ontdekt op het moment dat vrouwen proberen kinderen te krijgen. Verloskundigen hebben tegenwoordig ook wel preconceptiespreekuren waarin dit soort zaken besproken kunnen worden over met endometriose zwanger worden.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Waarom onvruchtbaar bij endometriose?

Endometriose kan op diverse manieren ervoor zorgen dat een zwangerschap uitblijft. Bijvoorbeeld omdat de endometriosehaarden zich aan de eierstokken hechten waardoor de eicel niet kan loslaten. Je hebt in dat geval dus geen eisprong. Het kan ook voor verklevingen zorgen in de eileiders waardoor de toegang wordt geblokkeerd. Toch is er hoop voor vrouwen om met endometriose zwanger te worden.

Lees ook: Verhoogde kans op kanker voor endometriose en adenomyose patiënten

Endometriose en zwanger worden

Met endometriose zwanger worden is wel mogelijk, maar hier is wel een behandeling voor nodig. Het kan zijn dat er middels een operatie de stukjes waar de endometriosehaarden zich gehecht, hebben worden weggehaald. Bij vrouwen die grotere verklevingen hebben is een openbuik operatie nodig. De operaties zijn hoe dan ook behoorlijk heftig en kunnen 4 tot wel 6 uur duren. Ook het herstel kan behoorlijk tegenvallen.

Daarnaast kan de endometriose gewoon weer terugkomen wanneer je weer menstrueert. Een operatie is dus vooral een tijdelijke oplossing om de vruchtbaarheid te herstellen en om de pijn te verlichten.

Een andere methode om met endometriose zwanger te worden is middels IVF, ICSI of IUI. Deze methodes hebben een redelijke kans van slagen.




Endometriose tijdens de zwangerschap

Endometriose is een ziekte die heel erg samenhangt met je menstruatie. Op het moment van je menstruatie kun je de klachten krijgen. Om die reden zijn een aantal behandelingen erop gericht je menstruatiecyclus stil te leggen.

Endometriose en zwanger
Tijdens je zwangerschap wordt je niet meer ongesteld en ligt je menstruatiecyclus dus stil. En dat nog wel zonder medicatie! Dus in principe is de zwangerschap een heel goed middel tegen endometriose. Je zal er dus tijdens je zwangerschap geen last van hebben. Helaas komt het na de geboorte van je kind, wanneer je cyclus weer op gang komt, wel weer gewoon terug.

Endometriose stichting

Tot op heden is er wel wat bekend over endometriose, maar nog niet heel veel. Zo is de exacte oorzaak van de ziekte nog niet helemaal duidelijk. Hiervoor is meer onderzoek nodig. In 2002 hebben 4 vrouwen die een ernstige vorm van endometriose hadden een stichting opgericht. De Endometriose stichting. Deze stichting maakt zich sterk voor elke vrouw die lijdt aan de ziekte.

Vrouwen kunnen er terecht voor vragen, advies of om hun verhaal te vertellen. Houd er wel rekening mee dat de dames waarmee je contact hebt geen medische achtergrond hebben. Neem daarom ook altijd contact op met een huisarts of gynaecoloog wanneer je het vermoeden hebt dat je aan de ziekte lijdt.

Het doel van de stichting is om meer aandacht te vragen voor de ziekte. Meer aandacht betekent namelijk meer erkenning en hopelijk ook meer onderzoek. Tevens willen ze voorlichting geven voor elke vrouw en jonge dame met endometriose. Je kunt op de website nog veel meer informatie vinden.

Endometriose test

Heb je het vermoeden dat je lijdt aan endometriose? Of dat jij of je dochter in de beginnende fase zitten? Doe dan een endometriose test en bekijk of je last hebt van meerdere symptomen. Heb je meer dan 3 symptomen met ‘ja’ beantwoord? Vraag dan aan je huisarts of die jou in contact kan brengen met een gynaecoloog die verstand heeft van deze ziekte.

Lees ook: Signalen van rammelende eierstokken! Herken jij ze ook?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019