De keuze tussen borstvoeding of flesvoeding is helemaal aan jezelf. Als je besluit om je kindje flesvoeding te geven wil je natuurlijk wel weten wat er in zit. Wist jij bijvoorbeeld dat er heel vaak palmolie in babyvoeding zit, ook bij de bekende merken! Het winnen van palmolie is niet best voor het milieu, maar is het ook slecht voor onze gezondheid?
Wat is palmolie en waarom is het slecht voor de gezondheid?
Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Het wordt geproduceerd uit de pulp van de oranjevrucht van de oliepalm. Om deze olie te produceren kapt men elk jaar weer grote stukken regenwoud. Een heel groot deel van deze palmolie komt uit Indonesië en Maleisië, maar door deze oliepalm plantages verliezen de bevolking en de dieren hun leefgebied. Door de vernietiging van regenwoud ontstaan elk jaar grote branden. En door de CO2 die vrijkomt bij die branden warmt de aarde nog sneller op.
Behalve dat palmolie niet goed is voor onze aarde en het klimaat is het ook niet zo goed voor onze gezondheid zoals vroeger gedacht werd. Veel producenten zijn palmolie gaan gebruiken toen bekend werd hoe ongezond de transvetten voor ons zijn.
Maar ook palmolie is slecht voor onze gezondheid want het bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Dit kan zorgen voor een verhoogd LDL-cholesterol, wat weer kan leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten.
Waarom zit er palmolie in babyvoeding?
Palmolie zorgt ervoor dat producten makkelijker smeerbaar zijn, bovendien heeft het geen eigen smaak. Hierdoor kun je palmolie gemakkelijk toevoegen in producten zonder de smaak te beïnvloeden. Je vindt palmolie dan ook in heel veel producten, zo zit het onder andere in ons brood en broodbeleg maar ook in cosmetica en biodiesel. Palmolie zit echter ook in heel veel soorten babyvoeding. Voornamelijk omdat het simpelweg goedkoper is dan melkvet.
In welke babyvoeding zit geen palmolie?
Er zijn een aantal producenten van biologische flesvoeding die voeding zonder palmolie maken. Biostime is een van deze merken, ze gebruiken melkroom in plaats van palmolie. Ook het merk Loulouka verbant palmolie uit hun producten door kokosolie te gebruiken, voor ouders die de beste voeding voor hun baby willen omdat ze zelf voor hun eigen voeding ook vaak kiezen voor biologisch.
Er bestaat ook duurzame palmolie, deze draagt het keurmerk RSPO. Helaas zijn de palmolies die dit keurmerk dragen nog steeds niet altijd even duurzaam. Veel palmoliebedrijven overtreden de regels die de RSPO heeft opgesteld, maar omdat dit niet strafbaar is dragen veel niet duurzame oliën dit logo.
Lees ook: Waarom kiezen voor biologische flesvoeding voor de baby?
Andere voordelen van biologische flesvoeding
Behalve dat in de biologische flesvoeding van Biostime geen palmolie zit, heeft biologische voeding nog veel meer voordelen. Het is dus veel beter voor het milieu, maar het is ook vrij van bestrijdingsmiddelen.
Als je geen borstvoeding geeft is biologische flesvoeding het beste wat je je baby kunt bieden. Je maakt bewust de keuze om je kindje voeding te geven die de wereld in zo goed mogelijke conditie houdt. In Nederland mag je alleen je product biologisch noemen als het voldoet aan de eisen van de EU. In Nederland zorgt Skal Biocontrol voor deze controle.
(Opm. Alle flesvoeding moet aan strenge regels voldoen in Nederland en daardoor is de samenstelling vrijwel gelijk. Dit artikel gaat over de aanwezigheid van palmolie in flesvoeding en/of dat wenselijk is. Dat maakt iedere ouder voor zichzelf uit.)
Als je niet wilt meewerken aan palmolie in babyvoeding is het dus verstandig om goed op de verpakking te kijken. In de meeste biologische voeding wordt gebruikt gemaakt van ingrediënten die minder schadelijk zijn voor ons milieu en de aarde. En aangezien onze kinderen de toekomst zijn kunnen we er op deze manier voor zorgen dat ze een zo goed mogelijk klimaat hebben.
Lees ook: Is babyvoeding uit een potje gezond?