Het is nogal verschillend. De ene vrouw lijkt totaal geen last te hebben van vermoeidheid, terwijl jij misschien het bed niet uit te branden bent. Vermoeidheid hoort er wel bij, zeker in het begin en aan het eind van jouw zwangerschap. Maar sommige vrouwen hebben helaas last van extreme vermoeidheid tijdens de zwangerschap, kan je daar iets aan doen?
Waarom ben je moe aan het begin van de zwangerschap?
In het begin, als niemand nog ziet dat je zwanger bent, is jouw lichaam harder aan het werk dan ooit. Zo wordt de placenta van je kindje aangelegd en slaan al jouw hormonen op hol. Doordat je lichaam extra progesteron aanmaakt kan je vermoeid worden. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat je spieren zich ontspannen.
Jouw stofwisseling gaat ook sneller werken als je zwanger bent. Hierdoor verbrand je koolhydraten sneller en ben je dus weer sneller toe aan nieuwe energie. Daarnaast daalt je bloeddruk en je bloedsuikerspiegel. Al met al een heleboel redenen om moe te zijn. 😉
Welke week heb je het meeste last van vermoeidheid?
Het zwangerschapshormoon hCG zorgt er ook voor dat je moe bent. Dit hormoon is op zijn hoogste concentratie in jouw lichaam tussen de 9e en 12de week van je zwangerschap. Daarna neemt de vermoeidheid vaak weer iets af.
Maar naarmate jouw zwangerschapsbuik groeit komt de vermoeidheid weer terug. Vaak ben je de laatste weken van de zwangerschap ook vermoeider. Het tweede trimester vinden de meeste zwangere vrouwen het gemakkelijkst. Jouw buik is nog niet heel groot en je energielevel weer redelijk hoog.
Wanneer moet je de huisarts waarschuwen?
Natuurlijk, vermoeidheid hoort erbij. Het is echt niet raar dat je moe bent als je zwanger bent. Maar er is wel een verschil tussen moe en moe. Voelt het niet goed? Heb je het idee dat er iets niet klopt?
Blijf je na de 14e week nog zo moe dat je amper je bed uit kunt komen? Geef dit aan bij je verloskundige. Ze kan jouw bloed laten testen op bijvoorbeeld bloedarmoede, wat ook extreme vermoeidheid kan veroorzaken. En als zij het nodig vindt kan ze je doorsturen naar de huisarts om te kijken of er nog meer aan de hand is.
Tips tegen (extreme) vermoeidheid tijdens de zwangerschap
- Luister naar je lichaam
Geef toe dat je moe bent en neem rust. Ga niet stoer door lopen omdat je andere mensen (of je werkgever) niet tot last wil zijn. - Slaap! Zo veel je kunt
Hele nachten slapen lukt vaak niet als je zwanger bent. Bijvoorbeeld omdat je vaak moet plassen, of omdat je niet lekker ligt. Heb je overdag een uurtje over? Ga dan even lekker liggen. Zo hef je die gemiste uren ’s nachts weer een beetje op. Lees hier meer tips bij slecht slapen tijdens de zwangerschap. - Eet gezond en drink genoeg
Jouw eetpatroon kan echt helpen om je minder moe te voelen, en dat betekent dus niet dat je blikjes energiedrank moet gaan in slaan. - Slik extra vitamines!
Sowieso de zwangerschap vitamines, zoals foliumzuur. Maar soms kan een tekort van bijvoorbeeld vitamine D ook zorgen voor vermoeidheid. - Blijf in beweging
Dit klinkt tegenstrijdig na “slaap”. Maar van beweging en buitenlucht krijg je ook weer energie. - Voel je je niet goed?
Bijvoorbeeld omdat je lusteloos en verdrietig bent? Praat er over, om te voorkomen dat je in een depressie belandt. Vermoeidheid kan namelijk ook een teken van een prenatale depressie zijn.
Lees ook: Waarom moeders altijd moe zijn!
Vermoeidheid tijdens de zwangerschap hoort er bij. Besef dat je zwanger bent. Jouw lichaam is bezig om een baby te maken. Dat doe je niet even tussendoor. Al lijkt dat tegenwoordig wel zo. Fulltime werken, het huishouden, sporten, vriendinnen onderhouden en ‘even’ een baby laten groeien?
Zo werkt het niet. In het eerste trimester is vermoeidheid onvermijdelijk, maar op latere momenten is het vaak een melding van je lichaam: neem rust!