Ongeveer 50% van alle baby’s heeft geen egaal huidje, maar wat vlekjes op de huid. Deze kunnen roze/rood, paars of bruin van kleur zijn. Dit worden geboortevlekken genoemd. Lees hier welke geboortevlekken het meeste voorkomen, hoe deze eruit zien en of ze gevaarlijk zijn.
Wat is een geboortevlek?
Een geboortevlek is een plekje op de huid van de baby waar zich een huidafwijking bevindt. Geboortevlekken worden veroorzaakt door een kluwen aan bloedvaatjes, te veel pigmentcellen of bijvoorbeeld talgkliertjes. In de meeste gevallen is een geboortevlek ongevaarlijk en verdwijnen ze binnen een aantal jaar.
Welke soorten geboortevlekken zijn er?
Er zijn meerdere soorten geboortevlekken. Hieronder vind je de meest voorkomende:
-
Ooievaarsbeet
- Hoe ziet het eruit?
Een ooievaarsbeet heeft een rood/roze kleur. - Waar zit het?
De vlekjes zitten op het hoofdje van je baby zoals de oogleden, voorhoofd, nek of in de haargrens op het achterhoofd. De ooievaarsbeet kan ook onder de huid van je kindje zitten, in eerste instantie is het dan niet zichtbaar met het blote oog. De vlekjes kunnen extra zichtbaar worden als je baby zich inspant zoals tijdens huilen of persen. - Oorzaak?
Deze geboortevlekken kunnen veroorzaakt worden door opgezette bloedvaatjes. - Gevaarlijk?
Een ooievaarsbeet is volkomen onschuldig. - Vanaf wanneer?
De geboortevlekken worden een paar dagen na de geboorte zichtbaar.
- Hoe ziet het eruit?
-
Aardbeienvlek
- Hoe ziet het eruit?
Een aardbeienvlek is rood/roze van kleur en voelt bobbelig aan. Het ligt bovenop de huid en lijkt een beetje op een aardbei. De grootte van de vlek kan verschillen, soms is het zo klein als een pukkeltje en anderen groeien uit tot een vlek van een aantal centimeters. Een aardbeienvlek kan dus groeien en behoorlijk opvallen. - Waar zit het?
Voornamelijk in het gezicht of op de hals, maar de geboortevlekken kunnen ook op andere plekken op het lichaam verschijnen. - Oorzaak?
De vlek wordt veroorzaakt door kluwen bloedvaatjes die zich in de huid ophopen. - Gevaarlijk?
Aardbeienvlekken zijn ongevaarlijk, het is alleen vervelend dat ze behoorlijk zichtbaar kunnen zijn. - Vanaf wanneer?
De geboortevlekken worden een paar dagen na de geboorte zichtbaar.
- Hoe ziet het eruit?
-
Wijnvlek
- Hoe ziet het eruit?
Zoals de naam al zegt: een wijnvlek lijkt een beetje op rode wijn en is rood/paars van kleur. Bij donkere kinderen kan de vlek meer zwart lijken.De grootte kan erg verschillen per kind, sommige zijn klein, anderen kunnen het halve gezicht bedekken.
- Waar zit het?
Meestal in het gezicht of de hals, maar ze kunnen ook elders op het lichaam verschijnen. - Oorzaak?
Een wijnvlek is een soort pigmentvlek en wordt veroorzaakt doordat het pigment van de huid op die plek afwijkt, net zoals bij een moedervlek of donkerbruine pigmentvlek. - Gevaarlijk?
Wijnvlekken zijn niet gevaarlijk. - Vanaf wanneer?
De vlekken zijn vaak snel na de geboorte zichtbaar.
- Hoe ziet het eruit?
-
Mongolenvlek
Een mongolenvlek wordt ook wel archipelvlek genoemd en komt voornamelijk voor bij baby’s met een donkere huidskleur, Aziatische baby’s en kinderen uit landen bij de Middellandse zee.
- Hoe ziet het eruit?
De geboortevlekken lijken een beetje op blauwe plekken en zijn dus zwart/blauw soms donkerbruin van kleur. De vlekken kunnen een paar centimeter zijn, maar ook uitgroeien tot grote plekken met een onregelmatige vorm. - Waar zit het?
Onderrug, billen, soms ook bij de schouders. - Oorzaak?
De vlekken worden veroorzaakt doordat er pigmentcellen in de vetlaag zitten. - Gevaarlijk?
Ze zijn geheel ongevaarlijk.
- Hoe ziet het eruit?
Gaat een geboortevlek weg?
Sommige geboortevlekken zijn permanent en andere kunnen verdwijnen:
-
Ooievaarsbeet
De geboortevlekken op de oogleden en voorhoofd zijn meestal na een jaar verdwenen. In de tussentijd worden ze steeds lichter. Mochten er vlekken in de nek (in de haargrens) bevinden, dan kan het zijn dat deze blijven, maar gelukkig groeit hier haar overheen.
-
Aardbeienvlek
Het grootste gedeelte zal vanzelf verdwijnen over de jaren. De meeste zullen helemaal weg zijn tussen de 5 en 9 jaar. In ongeveer 10% van de gevallen blijven de vlekken wel permanent.
-
Wijnvlek
Een wijnvlek gaat niet vanzelf weg, maar kan hoogstens wat lichter kleuren. Het is mogelijk de zichtbaarheid van de vlek te laten verminderen middels een behandeling. Je kunt aan je arts vragen wat de mogelijkheden zijn.
-
Mongolenvlek
Na het eerste levensjaar worden de vlekken steeds lichter. De meeste kinderen zijn van de vlekken af aan het einde van de kleuterleeftijd (3-5 jaar oud).
Kan je een geboortevlek laten verwijderen?
In de meeste gevallen is het niet nodig om geboortevlekken te verwijderen, aangezien ze vanzelf verdwijnen. Alleen een aardbeienvlek of wijnvlek kan permanent zichtbaar blijven. Een aardbeienvlek kan behandeld worden, dat doet de arts in zeldzame gevallen, bijvoorbeeld wanneer de vlek erg storend is. De behandeling is niet intensief.
Een wijnvlek kan niet geheel weggehaald worden, maar met een behandeling kan er wel voor gezorgd worden dat de vlek minder zichtbaar is. Vraag altijd aan je huisarts wat voor jouw kind de mogelijkheden zijn.