Beetje bij beetje worden we allemaal steeds ‘mobieler’. Soms bewust, soms onbewust. Hoewel ik er strikt op tegen ben dat iemand op zijn mobiel kijkt tijdens het eten of in gezelschap, moet ik eerlijk zeggen dat ik mezelf hier ook schuldig aan maak. We kunnen er gewoon bijna niet meer onderuit. In plaats van voor jezelf uitstaren als je moet wachten, kijken we allemaal op onze mobiel. Eerst waren het voornamelijk de volwassenen die een soort van mobiele telefooncel tevoorschijn haalde, nu de mobieltjes meer kunnen en kleiner zijn wordt de doelgroep steeds jonger. Wat is het volgende? Geef jij je kleuter een mobiel?
Geef jij je kleuter een mobiel? Of liever een paar jaartjes wachten?
Bejaarden en volwassenen met mobiel
Het moment in ons leven dat we een mobiel kopen of krijgen verschuift steeds verder naar voren. Mijn ouders kochten een mobiele telefoon toen ze eind 60 begin 70 waren. Maar goed, die waren dan ook wel heel erg laat. Daarnaast zijn mijn ouders totaal niet ‘digitaal’ en gaan ze qua elektronische apparaten niet echt met de tijd mee. Maar dat er terzijde.
Toen de eerste draagbare telefoonkasten (mobiele telefoons dus) werden ontworpen waren het alleen de volwassenen die ze hadden. Absoluut geen kinderen. En daarnaast was de functie van een telefoon, hoe verrassend het ook lijkt: bellen. Verder niks. Sms’en kon op een gegeven moment wel, maar daar deed je 10 jaar over. Vooral over een woordje zoals ‘zelfstandig’ was je behoorlijk lang op die cijfertjes aan het drukken voordat je het juiste lettertje had. Weet je dat nog? Bijna niet meer voor te stellen toch?!
Een mobiel om te… oh ja… bellen
Al snel kregen ook tieners een mobiel. Ik kreeg mijn eerste mobiele telefoon na heel lang zeuren op de middelbare school. In vergelijking met nu was een mobiel nog redelijk onschuldig. Ik was al blij dat er op een gegeven moment een telefoon met kleurenscherm uitkwam. Dat was het nieuwste van het nieuwste! Maar verder deed je nog voornamelijk iets met die mobiel wat tegenwoordig bijzaak is: bellen. Geen foto’s, filmpjes bekijken of whatsappen.
Basisschool kinderen met mobiel
Nu de mobiele telefoons meer lijken op een draagbare computer, zijn ze ook veel interessanter voor jongere kinderen. Ik heb een neefje van 10 en een nichtje van 8 en die hebben allebei al een mobiele telefoon. Volgens mijn zus is dat ‘heel normaal’ op de basisschool. Ergens snap ik het wel. Kinderen van die leeftijd kunnen al digitaal communiceren en gaan vaker zelfstandig op pad met vrienden. Dan kan een mobiel wel handig zijn.
Al vraag ik mezelf wel af waarom die kids dan weer meteen een iPhone moeten hebben of een redelijk nieuwe smartphone. Het gaat toch om het bellen? Dat is toch de reden?
Waarom moeten die kids dan foto’s kunnen maken en plaatsen op hun Instagram account? Want ja, ook kinderen op de basisschool hebben soms al een Instagram account. Ondertussen vindt de overheid het nodig om programma uit de grond te stampen die kinderen en, voornamelijk jongeren er alert op te maken om geen foto’s te verspreiden aan de verkeerde mensen.
Geef jij je kleuter een mobiel? Of is dat onzin voor kinderen van zo’n jonge leeftijd? Misschien is een smartwatch voor je kleuter beter!
Kleuters met mobiel?!
Maar kan het nóg gekker! Er zijn in Nederland al een paar honderd kleuters met een smartphone gespot! Ik verwacht dat dit aantal alleen nog maar gaat groeien en dat baart me erg veel zorgen. Wat moeten kleuters in godsnaam met een smartphone behalve misschien bellen? Maar waarom zouden zij moeten bellen? Dat is toch zwaar overbodig aangezien je zelf of een andere volwassene vaak een paar honderd meter verderop bent?
Gaan we dan straks naar een tijd waarin in plaats van spelende en gillende kinderen op het schoolplein, we kinderen zien die alleen maar op hun scherm zitten te kijken? Of het werkwoord ‘spelen’ straks niet meer is dan Peppa Pig kijken op de smartphone.
Als je niet uitkijkt wordt de eerste vraag van je kleuter op het moment dat jullie door de poorten van de Efteling lopen: ‘Is hier ook wifi?’
Ik moet er niet aan denken en hoop dat ouders iets langer nadenken voordat ze hun kleuter of kind een mobiel geven. Dit hoort toch bij het opvoeden, wat vind jij? Geef jij je kleuter een mobiel?