Bij de meeste babyshowers is in een oogopslag te zien of de baby een jongen of een meisje is. Roze of blauwe ballonnen, roze of blauwe muisjes. Waar sommige ouders een over-the-top genderreveal party organiseren, kiest een andere ouder juist voor het andere uiterste; genderneutraal opvoeden. Wat is dat? En hoe doe je het? Is dit het nieuwe normaal, je leest het hier!
Wat is genderneutraal opvoeden?
Meisjes spelen met poppen, jongens spelen met auto’s. Dat is het typische zwart-wit beeld wat we hebben. Of liever gezegd: hadden. Bij genderneutraal opvoeden is dit niet de insteek. Je geeft je dochter niet perse prinsessenjurken en je zoon niet meteen een brandweerman pak. Het is juist de bedoeling dat je kind zelf mag bepalen wat hij of zij leuk vindt.
Als ouders ben jij degene die je kind de handvatten geeft. Je biedt allerlei speelgoed aan, dus poppen en brandweerauto’s maar ook blokken en knutselspullen.
Geeft jouw dochter aan dat ze niet met typisch meisjesspeelgoed wil spelen maar liever met gereedschap speelt, prima. Wil je zoon met een barbie spelen? Geen probleem. Behalve speelgoed geef je je kind ook genderneutrale ervaringen.
Hoe standaard is het dat moeders en dochters gaan winkelen en vaders en zoons naar de autogarage gaan? Dit kan anders, maar het belangrijkste is dat je kijkt naar waar je kind zich goed bij voelt.
Wat anderen ervan denken!
De een zal het complete onzin vinden en de ander begrijpt het volkomen. Maar is dat niet met heel veel dingen zo? Alle kinderen zijn anders, maar alle ouders ook.
Toen ik zwanger was van onze oudste dochter werd ik bedolven onder de roze spullen. Vond ik niet erg, totaal niet. Maar toen Yinthe groter werd gaf ik haar ook auto’s, blokken en een gereedschapskist. Ik trok haar echt wel eens een broek aan. Maar mijn dochter is echt een meisje-meisje geworden, omdat ze dat zelf wil.
Ben ik daar enorm genderneutraal mee bezig geweest? Nee. Maar ik ben ervan overtuigd dat als ik dat wel gedaan had, ze net zo’n meisje meisje was geweest als dat ze nu is.
In Zweden is genderneutraal opvoeden al jaren heel normaal. Er is zelfs een kinderopvang waar kinderen noch als meisje, noch als jongen worden behandeld. Ze geven kinderen daar ook vaak genderneutrale voornamen!
De voor en tegens om te kiezen voor genderneutraal opvoeden
Genderneutraal opvoeden kan voor- en nadelen hebben. De voordelen zouden onder andere zijn dat je kindje zich vrijer zou kunnen ontwikkelen. Zij gaat door haar opvoeding niet het gevoel hebben dat zij moet passen binnen bepaalde standaarden.
Kinderen die genderneutraal worden opgevoed ontwikkelen vaak een sterk karakter en een echte persoonlijkheid. Je kind heeft het gevoel dat hij er mag zijn, op welke manier dan ook. Ook leren kinderen om niet te discrimineren tussen jongens en meisjes, ze gaan niet zo snel ‘in hokjes denken’.
Wat lastig kan zijn aan genderneutraal opvoeden is dat jij niet de enige bent die invloed heeft op je kind. Je kunt je kind niet ergens ‘bewaren’ en leren denken zoals jij wilt dat hij denkt. Er komen invloeden van buitenaf, of je dat nu wilt of niet. Andere kinderen op de opvang en op school, beelden op televisie. Dan kan het voor je kind lastig te begrijpen zijn wat ‘normaal’ is.
Als je zoon graag zijn nagels lakt, maar niemand anders doet dat. Hoe leg je dat dan uit?
Tips voor ouders die kiezen voor genderbewust opvoeden
Wil jij proberen je kind genderneutraal op te voeden, of misschien een paar punten meenemen in je opvoeding? Hier zijn een paar tips waar je op kunt letten:
-
Breed aanbod speelgoed
Ja, je mag best stereotype speelgoed kopen, zoals poppen, prinsessen en superhelden. Zorg ervoor dat je allerlei speelgoed in huis hebt. Dus naast de poppen ook tractors en auto’s en naast een keukentje ook een werkbank. Zo kan je kind zelf kiezen wat hij leuk vindt.
Probeer niet te stimuleren. Pakt je dochter de auto’s? Prima. Maar blijkt dat ze toch echt graag met ‘meisjes’ spullen speelt? Laat het gebeuren, ook prima.
-
Taalgebruik
Let op met wat je zegt. We zijn vaak geneigd om meisjes te overladen met complimentjes over haar uiterlijk. Tegen jongens zeg je vaak andere dingen, zoals “wat ben jij stoer/groot/sterk”.
Probeer eens andere dingen tegen je kind te zeggen als: “dat is slim van je”. En let vooral op met stereotype uitspraken als “grote jongens huilen niet”.
-
Kleding
Veel ouders maken de ‘fout’ om hun kinderen juist andersom te kleden. De meisjes in stoere blauwe kleding, de jongens een roze shirt. Kies juist voor kleding met neutrale kleuren als paars, groen, geel rood, wit, zwart en oranje. Nog beter: neem je kind mee uit winkelen en laat hem of haar zelf kiezen.
-
Voorleesboeken
De meeste voorleesboeken staan vol sprookjesprinsessen, boze heksen en superhelden. Maar er zijn ook veel genderneutrale boeken te vinden, waarin niet standaard het meisje gered wordt door de man.
-
Thuissituatie
Geef als ouders het goede voorbeeld als je genderneutraal wilt opvoeden. Papa kookt ook eten en maakt schoon, en mama zet ook de container buiten en gaat de auto wassen. Zorg dat het thuis niet stereotype is.
-
Laat je kind los
Blijkt je dochter toch echt een meisje-meisje te zijn? Prima, als dat is wat ze wil, dan is dat prima.
Genderneutraal opvoeden, het is iets waar je zelf achter moet staan,. Natuurlijk kan je prima op een paar punten je kind de vrijheid geven. Er zijn ouders die hun kind geen ‘hij’ of ‘zij’ noemen, maar hoe je dat op latere leeftijd moet uitleggen? Geen idee.
Doe waar jij jezelf goed bij voelt, en waarvan jij denkt dat je kind gelukkig wordt.
Lees ook: Veel gemaakte fouten bij het opvoeden van je kind!