Bevallingen zijn altijd spannend, er kan van alles mis gaan. Soms duurt het te lang, of gaat het juist te snel. Hoe de bevalling verloopt kan gevolgen hebben voor jouw baby. Bij een moeizame geboorte is er kans dat je kindje klachten krijgt. Maar welke klachten dan en wanneer spreken we van een moeizame geboorte of bevalling?
Wanneer spreken we van een moeizame geboorte?
Dat een bevalling heftig is weten we, of kunnen we ons voorstellen. Niet alleen voor de moeder, die de klus moet zien te klaren. En ook voor de vader, die niet veel meer kan doen dan ondersteuning bieden. Maar denk ook eens aan de baby, die met grote kracht je lichaam wordt uit geperst en daarbij behoorlijke rare houdingen aan moet nemen. Er komt veel druk op het hoofdje en het lichaam van de baby te staan tijdens de geboorte.
In een aantal gevallen wordt een geboorte gezien als een moeizame geboorte:
- Ingeleide bevallingen
Door de bevalling in te leiden wordt de samentrekkingskracht van de baarmoeder verhoogd. Dit verhoogt ook de druk op je baby. - Sterrenkijker
Als je baby een sterrenkijker is kijkt hij of zij omhoog, naar de hemel. Dit zorgt ervoor dat het lastiger is om de baby naar buiten te persen. - Hulp van de vacuümpomp
Medisch ingrijpen bij de bevalling met een vacuümpomp zorgt voor extra druk op het hoofdje. - Een zeer snelle bevalling
Als de baby in zeer korte tijd geboren wordt dan kan dat mogelijk gevolgen hebben voor de baby. Lees bijvoorbeeld deze ervaring van een moeder met een bevalling van slechts 25 minuten - Klem zitten
Soms blijft een baby met het hoofdje of de schouder klem zitten tijdens de bevalling.
Mijn moeizame bevalling
Achteraf gezien heb ik bij alle twee onze dochters een moeizame geboorte gehad. Yinthe kwam in razend tempo, maar was een sterrenkijker. Ruim een uur persen op een bevalling die in totaal krap drie uur duurde. Ook bij Myrah was het even spannend, nadat mijn vliezen werden gebroken was ze er binnen een uur. Maar ze bleef klem zitten met haar schouder en moest echt even op gang komen toen ze er eenmaal uit was.
Maar ook tijdens de zwangerschap kan je kindje al te maken krijgen met een verhoogde druk. Bijvoorbeeld bij een tweeling, die simpelweg minder ruimte hebben. Maar ook bij vroege indaling, omdat het hoofdje dan al weken in dezelfde positie ligt.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van een moeizame geboorte?
Bij een moeizame geboorte heeft je kindje het zwaar gehad. Soms merk je dat meteen al, maar het kan ook zijn dat je pas later in de gaten krijgt dat er iets aan de hand is. Dat jouw baby zich op de een of andere manier niet fijn lijkt te voelen.
Vaak zijn de volgende symptomen bij een baby een aanwijzing dat er iets aan de hand kan zijn:
- Veel spugen, last van darmkrampjes.
- Het lichaam overstrekken, veel spanning in het lijfje. Dit merk je vaak vooral tijdens het huilen.
- Veel huilen, meer dan 3 uur per dag.
- Huilen bij het baden en/of verschonen.
- Onrustige baby, ook bij rondlopen en troosten.
- Een niet te corrigeren voorkeurshouding.
- Afplatting van de schedel.
Ook op latere leeftijd kan een moeizame geboorte nog gevolgen hebben. Zo kunnen peuters of kleuters motorische ontwikkelingsproblemen krijgen. Symptomen van ADHD of ADD kunnen verergeren. Maar ook hyperactiviteit, leerproblemen, bedplassen en buikpijn kunnen nog te maken hebben met de moeizame start.
Hoe ga je om met de gevolgen van een moeizame geboorte?
Als je merkt dat jouw baby niet goed in zijn vel zit kan het zinvol zijn om een specialist te bezoeken. Bijvoorbeeld een kinderfysiotherapeut. De fysiotherapeut kan tips en adviezen geven om met je kindje te bewegen. Oefeningen die je kunt doen om bijvoorbeeld de afplatting van de schedel tegen te gaan, of verdere afplatting te voorkomen.
Maar er zijn ook ouders die goede ervaringen hebben met een osteopaat. Zeker als je baby klem heeft gezeten tijdens de bevalling zou een osteopaat kunnen helpen. Door zachte manuele handelingen probeert hij de spanning rondom de schedel en de schedel gewrichtjes te verminderen.
Een bevalling is dus niet alleen een heftige gebeurtenis voor de ouders. Zeker bij een moeizame geboorte kan dit echt gevolgen hebben voor je baby. Heb je het gevoel dat er iets niet in orde is? Blijf er dan zeker niet mee doorlopen. Ga naar de huisarts, vraag het consultatiebureau om raad of kijk eens welke andere mogelijkheden er bij jou in de buurt zijn. Niets is vervelender dan een onrustige baby als het niet nodig is.
Lees ook: Dingen die je als vader had willen weten voor de geboorte!