Wil je een gezinsauto kopen? Dan sta je voor een lastige keuze, want welke gezinsauto past het beste bij jullie? En wil je een nieuwe auto of is een occasion ook goed? Hoe weet je dat je niet teveel betaalt? Lees hier onze tips voor een gezinsauto kopen, het afsluiten van een autolening en de belangrijke punten waar je op kunt letten om de beste auto voor moeders te vinden!
De ideale gezinsauto kopen
Een gezinsauto kopen kent vele voordelen. Het grootste voordeel is de ruimte. Zo kun je gaan en staan waar je wilt en ook nog eens alles meenemen. Maar wat is nou de meest ideale gezinsauto? Uiteraard blijft het een kwestie van smaak en is het geheel afhankelijk van je budget. Wil je een goede gezinsauto dan is het goed om te bekijken of de auto voldoet aan de onderstaande eisen:
- Ruimte. Denk aan beenruimte en bagageruimte waar niet alleen de kinderwagen en Maxi-Cosi in kan, maar ook de luiertas, speelgoed en desnoods logeerspullen voor bij opa en oma.
- Airconditioning of climate control.
- Isofix- of iSize-bevestigingspunten voor het kinderstoeltje. Dit is veiliger dan autogordels. iSize kun je vinden in wat oudere auto’s.
- 5-deurs is handiger dan 3-deurs.
- Centrale deurvergrendeling en/of kinderslot.
- Mogelijkheid om op de voorstoel de airbag uit te zetten als je besluit om je baby voorin te vervoeren.
Naast goede veiligheid is het natuurlijk ook fijn als je de auto lekker vindt rijden. Maak daarom altijd een proefrit. Het beste is om meteen heel je gezin en een aantal spullen mee te nemen zoals kinderwagen, Maxi-Cosi, luiertas etc. zodat je zeker weet dat alles in de auto past.
Wist je dat je tijdens de zwangerschap de autogordel op een speciale manier moet dragen tijdens het autorijden?
Tweedehands of nieuwe gezinsauto?
Het is totaal niet nodig om een splinternieuwe gezinsauto te kopen als je een veilige auto voor je gezin wilt. Tweedehandsauto’s oftewel occasions zijn ook goed en vaak voorzien van alle belangrijke genoemde punten. Nieuwe auto’s zijn altijd duurder omdat ze hoge afschrijvingskosten hebben in de eerste 2,5 jaar.
Als je een occasion aanschaft bij een dealer of aanbieder die je vertrouwt, dan ben je misschien goedkoper uit.
Om ervoor te waken dat je niet te veel betaalt voor je occasion gezinsauto kun je letten op de volgende punten:
- Vergelijk de prijzen van occasions en bekijk op diverse websites wat de gemiddelde prijs is van de betreffende auto. Dit kan op de ANWB-koerslijst (je kunt de waarde van de auto achterhalen op basis van het nummerbord en kilometerstand), gaspedaal.nl en in de autovergelijker.
- Vergeet niet de premie van de autoverzekering te controleren. Dit kan bij grotere auto’s behoorlijk oplopen.
- Vergelijk diverse autoverzekeringen met elkaar, soms is het zinvol om over te stappen.
- Neem een autokenner mee wanneer je gaat kijken naar de auto.
- Controleer de onderhoudsbeurten en check of de distributieriem al vervangen is.
Koop je een nieuwe auto dan is het ook goed om de verzekeringspremie te bekijken en autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Soms ben je voordeliger uit als je de nieuwe auto tegen het einde van het jaar koopt. Autohandelaren geven dan iets sneller korting, zeker als je kiest voor een model die bijna uit de productie gaat. Bekijk als laatste of het voordeliger is je auto in te ruilen of te verkopen. Meestal is zelf verkopen gunstiger.
Grotere auto kopen bij zwangerschap
Een gezinsauto kopen hoef je niet uit te stellen tot het moment dat je baby komt. Sterker nog: het kan beter zijn om al een grotere auto te kopen wanneer je zwanger bent. Na je bevalling heb je tijd nodig om te herstellen en zit je echt niet te wachten op een zoektocht naar een ruime gezinsauto. Tevens is die extra ruimte van een gezinsauto tijdens je zwangerschap ook erg fijn.
Ga dus op pad voordat je 30 weken zwanger bent (dan heb je nog het meeste energie) en neem de kinderwagen en alle andere spullen die je straks nodig gaat hebben onderweg ook al mee. Zo weet je zeker dat alles erin past.
Geld lenen voor een gezinsauto met een autolening!
Heb je op dit moment geen geld om een gezinsauto aan te schaffen dan kun je ook een lening of autolening afsluiten. Diverse banken hebben speciale autoleningen waarmee je een auto kunt financieren. Maar eigenlijk kan je een auto financieren met elk soort lening.
Tips voor als je een lening gaat afsluiten voor een auto:
-
Persoonlijke lening of doorlopend krediet?
Een autolening kun je het beste afsluiten als persoonlijke lening. De hoogte van de rente en de looptijd staat vast. Je weet hoeveel je per maand moet betalen en wanneer je de lening hebt afgelost. Gebruik je een doorlopend krediet dan kan het zijn dat je auto alweer weg is en jij nog met de lening zit.
-
Kies een gepaste looptijd
Je hebt leningen met een hele lange looptijd. Deze hebben vaak een lagere rente, maar zijn niet het meest ideaal. Je auto gaat niet voor eeuwig mee en het is verstandig om je auto afbetaald te hebben voordat je weer toe bent aan een nieuwe.
-
Let op met een lening afsluiten bij de autodealer
Deze zijn soms te mooi om waar te zijn. Onthoud altijd dat dealers ook geld willen verdienen. Lees daarom goed de voorwaarden en regel liever zelf je financiering.
-
Vergelijk zoveel mogelijk leningen en aanbieders
Let hierbij op de rente, boetevrij aflossen, de looptijd en op de voorwaarden.
-
Kies voor een allrisk verzekering
Waarom? Als je een auto koopt met geleend geld dan is het een geruststelling dat als je de auto total-loss rijdt, je niet met een schuld achterblijft die je nog enkele jaren moet aflossen. Neem geen risico en sluit een verzekering af die schade aan de auto dekt (ook door eigen schuld) zoals diefstal, aanrijding en vandalisme.