blije doos banner
Peuter

Gezonde tussendoortjes voor een hongerige peuter!

“Mama, mag ik wat lekkers?” Hoe vaak hoor jij dit zinnetje per dag? Is jouw kind een echte lekkerbek? En wordt er dan vooral lekker gesnoept, of ook gezond? “Snoep verstandig, neem een appel”. Dat stond altijd op een poster bij mijn tandarts in de wachtkamer. Maar wat zijn nog meer gezonde tussendoortjes?

verzwaringsdeken banner

Waarom is het goed om na te denken over tussendoortjes?

Als je kind vraagt om wat lekkers is dat niet eens omdat ze perse snoep willen. Een kind heeft die tussendoortjes ook echt nodig. Waar wij als volwassenen meestal 3 maaltijden per dag eten heeft een kind veel meer energie nodig. Hun maag is kleiner, dus ze kunnen niet zoveel eten als wij. Maar ze verbruiken veel meer energie, en hebben dus meer dan die 3 maaltijden nodig.

Eigenlijk zou een peuter 5 tot 7 eetmomenten per dag nodig hebben. Het is dus best belangrijk dat die tussendoortjes voedzaam zijn, zie ze als extra maaltijd. En niet als snoep moment. Tuurlijk mag er wel eens iets lekkers tussen zitten.
Bij ons thuis is het vaste prik, onze dochter van 3,5 is gek op chocola. Ze weet het precies, eerst brood eten, daarna fruit en pas daarna mag ze een chocolaatje. Het is een gewoonte geworden.
Met drinken doe ik dat ook zo, ’s morgens bij haar boterham krijgt ze een beker sap. Daarna moet ze eerst een beker water drinken voor ze weer iets anders (bijvoorbeeld ranja) mag.

Fruit als tussendoortje

Als je kind 3 à 4 keer per dag een tussendoortje krijgt is het dus verstandig om voor verantwoorde tussendoortjes te kiezen, zoals dus bijvoorbeeld fruit. Maar ook hier moet je niet te veel van eten, want fruit zit vol (fruit)suikers. Twee stuks fruit is voldoende, maar dan heb je wel mooi al 2 tussendoortjes te pakken.

Ik ben heel blij dat onze dochter gek is op fruit. Ze wordt echt gelukkig van de fruitafdeling in de winkel, en helemaal als ze zelf mag kiezen, wat bij de wekelijkse boodschappen altijd mag. Galiameloen en aardbeien zijn favoriet. Maar ook appels, peren, bananen, mandarijnen en druiven gaan er met een grote glimlach in. Het is verstandig om tussendoortjes op vaste momenten te geven, zodat je kind leert om niet de hele dag door te snaaien. Ook is het voor de tanden beter om niet de hele dag te eten en te drinken, zo ontstaan er minder snel gaatjes.

prenatal extra korting banner

Wat zijn gezonde tussendoortjes voor een hongerige peuter?

Maar wat geef je je kind dan? Als je het helemaal ‘volgens het boekje’ wilt doen, geef je je kind alleen producten uit de schijf van vijf. Het voedingscentrum heeft deze schijf samengesteld, en hierin staan allemaal producten die gezond zijn en je dus elke dag mag eten.

Ik voel mezelf alweer een enorme loedermoeder, want op de site staan ook voorbeelden van wat je kind soms ‘mag’ en wat eigenlijk niet.

Nou, Yinthe zal zo onderhand wel vergiftigd zijn. De knijpfruitjes gaan er hier (bij vlagen moet ik zeggen) in als zoete koek, zeker als we bijvoorbeeld naar het zwembad zijn geweest. Lekker makkelijk in de kleedkamer onder het afdrogen.
Ook op vakantie (in het vliegtuig bij stijgen en landen, slikken werkt tegen zere oren, tipje tussendoor) zitten ze altijd in mijn tas. Maar goed, die dingen zijn dus uit den boze! Oeps.

Gelukkig lust ons kind ook gewoon fruit, dus ik heb haar nog niet helemaal verpest. Wat ook niet dagelijks zou mogen zijn rijstwafels, crackers (van die luchtige) en snoepjes. Fout, die krijgt ze hier echt elke dag. En wat helemaal vergif is zijn donuts, chips, en croissantjes. Ehm, wekelijkse kost hier.

Ik doe duidelijk iets verkeerd. Maar, wat mogen we dan wel geven aan onze kinderen?

tips voor gezonde tussendoortjes

Zie hier de tips voor gezonde tussendoortjes

  • Groente: worteltjes, komkommer, paprika, tomaatjes en bleekselderij. Leuk om in reepjes te snijden en in een gekleurd bekertje te zetten. Eventueel met een dipje erbij (heksenkaas, of hummus). Misschien dat ze het eten als je zegt dat het patat is? De mijne vertikt het, met uitzondering van de komkommer.
  • Gedroogd fruit (ongesuikerd), zoals dadels en abrikozen.
  • Kaas uit het vuistje.
  • Versgeperste groente- en vruchtensappen, zelfgemaakte smoothies.
  • Volkoren graanproducten, zoals soepstengels, kleine broodjes, of een klein koekje of cakeje (met zo min mogelijk suikers).
  • Zuivelproducten: yoghurt of melk. Gooi melk in de blender met wat fruit en je hebt een lekker milkshake. Danoontjes zijn dan weer geen goed plan, daar zit veel te veel suiker in.

Ik moet dus bekennen dat bij ons de tussendoortjes, behalve de 2 stuks fruit, meestal een koekje, snoepje of chocolaatje is. En die koekjes zijn geen verstandige volkoren biscuitjes, nee, dat zijn lange vingers. Of een fout ‘likkoekje,’ ken je ze? Die ronde, in het roze, geel of oranje? Ik lust ze zelf ook wel. Hoe groter ze wordt, hoe gemakkelijker ik ben, merk ik nu.

Misschien moet ik ook maar weer eens wat beter op gaan letten. “Vroeger” had ik altijd volkoren soepstengels in huis, en we maakten wel eens zelf appelchips (plakjes appel snijden, beetje kaneel erop, en laten drogen in de oven op een lage stand, graadje op 50). Ik maakte zelf ijsjes van gepureerd vers fruit.

Bij mij is dus langzaam het gemak er in geslopen. De gezonde tussendoortjes hebben zo gaandeweg plaats gemaakt voor de kant en klare, minder gezonde varianten. Bij deze heb ik weer een leuke activiteit om te doen met Yinthe als we ons vervelen, zelf ijsjes maken bijvoorbeeld.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019