Zwanger worden en zwanger zijn! Er is één ding dat het allerbelangrijkste is om de zwangerschap en het welzijn van je kind te optimaliseren: jouw eigen gezondheid. Als de moeder gezond is en zorgt dat ze alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, is de kans op een gezond kind en weinig complicaties aanzienlijk groter. Lees hier 4 belangrijke pijlers voor gezondheid, voeding en zwangerschap volgens hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell.
Begin voor je zwangerschap met foliumzuur
Foliumzuur is een belangrijke vitamine om extra in te nemen voor en tijdens de zwangerschap omdat het bijdraagt aan een goede ontwikkeling van je ongeboren baby. Zo helpt het bepaalde afwijkingen te voorkomen. Deze afwijkingen zijn onder andere open ruggetje, hazenlip, open gehemelte en neurale-buisdefect.
Het beste is als de moeder start met foliumzuur al voordat ze zwanger is, zo ongeveer 4 weken. Vervolgens blijf je dagelijks 400 microgram foliumzuur slikken tijdens de eerste 10 tot 12 weken van de zwangerschap.
Volgens Seidell kan een te lage inname van foliumzuur een maand voor de bevruchting tot de 12de week van de zwangerschap leiden tot een open ruggetje bij de baby. Dit wordt ook wel spina bifida genoemd. Kinderen met spina bifida zullen heel hun leven medicijnen moeten slikken. Om zo infecties te voorkomen en altijd last hebben van hun darmen, blaas en motoriek.
Lees hier meer over foliumzuur. Andere belangrijke voedingstoffen zijn onder andere ijzer, diverse vetzuren zoals vis vetzuren en eiwitten.
Let op je gewicht al voor de zwangerschap
Gezondheid, voeding en zwangerschap is een zeer belangrijke combinatie. Zelfs al voordat je überhaupt zwanger bent. Je zal veel voordelen hebben als je op het moment dat je zwanger wordt een gezond gewicht hebt.
Wil je graag zwanger worden maar ben je flink wat kilo’s te zwaar? Dan is het misschien verstandig om eerst te proberen wat af te vallen.
Volgens Seibell kunnen kinderen van zwangere vrouwen met overgewicht, te hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes later vervelende gevolgen ervaren. Zo hebben ze een grotere kans op obesitas, hart- en vaatziekten en suikerziekten.
Vaak zijn baby’s van zwangere vrouwen met overgewicht abnormaal groot en zwaar. Ze zullen waarschijnlijk met een keizersnede geboren moeten worden. Als je het beste wilt voor je baby is afvallen eigenlijk de enige optie. Gelukkig zijn er veel manieren en hulpmiddelen die je kunnen helpen om wat kilo’s kwijt te raken. Soms kan een gewichtsverlies van 5 tot 10% van je huidige gewicht al ontzettend veel gezondheidsvoordelen opleveren.
Vind je het lastig om af te vallen? Vraag dan om hulp van een gewichtsconsulent of diëtiste. Als je weet dat je zwanger wilt worden en je kunt je zorgverzekering nog aanpassen, kun je een aanvullende verzekering aanvragen die ook de kosten van de consulten vergoedt. Laat je dan wel altijd doorverwijzen door je huisarts.
Eet gezond en niet te weinig
Gezonde en gevarieerde voeding en voldoende eten is ontzettend belangrijk voor je baby. Alleen op die manier kun je jouw kleintje voorzien van alle voedingstoffen die hij of zij nodig heeft. Met name ijzer, omega-6 en omega-3 zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van de organen van je baby.
Sommige andere oliën, zoals bijvoorbeeld tarwekiemolie, worden ook een positieve invloed toegedicht op de algehele gezondheid van een zwangere vrouw.
Wanneer je door slechte voeding of ondervoeding niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt kan je kind later een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten en obesitas type 2. De goede basis voor het lichaam van je kindje, begint dus in de baarmoeder.
Vind je het lastig om een goede balans te vinden tussen je gezondheid, voeding en zwangerschap?
Begin dan altijd eerst met je voeding aanpassen.
Als je niet goed weet wat je kunt eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, dan verwijzen we je graag naar de website van het voedingscentrum. Vul hier jouw schijf van vijf in (geslacht, leeftijd en klik aan dat je zwanger bent) en je ziet exact wat je dagelijks mag eten om super gezond te zijn.
Op de website van het voedingscentrum staan ook dagmenu’s voor zwangere vrouwen en heel veel gezonde recepten. Over gezonde recepten gesproken, maandelijks deel ik ook een gezond recept. Helemaal ‘zwangerproof’ met veel voedingsstoffen. Zoals een gezonde pizza, super gezonde boerenkool en een lasagne boordevol groenten of een lekker havermout ontbijt.
Voordelen van borstvoeding
Naast dat je zelf moet zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, is het ook belangrijk dat je pasgeboren baby de dagelijkse vitamines en mineralen krijgt aangeboden.
Uit Engels onderzoek bleek dat kinderen die bij hun normale flesvoeding extra voedingsstoffen kregen later op twaalfjarige leeftijd hoger scoorde op motorische vaardigheden en mentale ontwikkeling dan kinderen die enkel flesvoeding kregen.
Een Deens onderzoek wees uit dat baby’s die 9 maanden lang borstvoeding hadden gehad gemiddeld 5 IQ-punten hoger scoorden op 18 jarige leeftijd dan kinderen die maar 1 maand borstvoeding hadden gehad. Een andere reden waarom artsen borstvoeding toejuichen is omdat baby’s meer antistoffen van de moeder binnenkrijgen dan bij flesvoeding. Het schijnt dat de medische wereld nog steeds een grote voorkeur heeft voor borstvoeding.
Dat betekent overigens niet dat flesvoeding verkeerd is. Ook met flesvoeding kan je kind gezond opgroeien. In alles blijkt dat gezondheid, voeding en zwangerschap onderling met elkaar verbonden zijn. Het is dus verstandig om jezelf hier eens meer te verdiepen in gezonde voeding en een gezonde leefstijl als je zwanger wilt worden of al bent.
Misschien is jouw kinderwens wel een mooi moment om beter voor jezelf te zorgen, zodat je ook beter voor je kindje kunt zorgen!