Een 3D-echo is super leuk om te laten maken omdat je zo de baby in kleur en met diepte kunt zien. Een 3D-echo kan soms bij de verloskundige gemaakt worden, maar in de meeste gevallen moet je naar een speciale kliniek. Waarom? Omdat de apparatuur waarmee de 3D-echo wordt gemaakt ontzettend duur is. Maar hier hebben wetenschappers van het Erasmus MC en de Technische Universiteit Delft iets op gevonden zodat er hopelijk binnenkort een goedkoper alternatief om 3D-echo te maken is. En dat allemaal door een simpel dopje.
2D of 3D-Echo?
Je eerste echo of termijn echo, zo tussen de 8 tot 12 weken is een 2D-echo. De beelden zijn zwart-wit en je ziet geen diepte. Heel erg duidelijk zijn de beelden vaak ook niet. Tijdens de 20 weken echo krijg je ook een 2D echo. Wil je een 3D-Echo dan wordt dat vaak gezien als een ‘pretecho’ en deze wordt niet gedekt door je zorgverzekering (in ieder geval niet door de basisverzekering).
Een 3D-echo is een echo in kleur en je kunt diepte zien. De beelden staan stil, maar je kunt wel je baby stukken beter bekijken. Je ziet zelfs de rondingen en vormen van bijvoorbeeld het neusje en kinnetje. Als je goed kijkt kan je misschien al zien op wie je baby lijkt!
3D-echo hoeveel weken
Een 3D-echo krijg je dus meestal niet standaard, maar kan je zelf aanvragen. Dit kan vanaf de 24 weken. Vanaf de 24ste week van je zwangerschap heeft je baby wat meer vet op het lichaampje en dan komen de beelden er mooier uit.
3D-echo apparatuur behoorlijk duur
Momenteel is de apparatuur waarmee de 3D-echo wordt gemaakt ontzettend duur. Hierdoor kunnen veel praktijken en ziekenhuizen het nog niet betalen. Daarnaast worden deze echo’s in armere landen al helemaal nooit gemaakt. Dat is zonde want een 3D-echo is een goede manier om vernauwingen in de bloedvaten op te sporen die het gevolg zijn van aderverkalking.
Ook kunnen 3D-echo’s gebruikt worden om afwijkingen in de ontwikkeling van je baby op te sporen en kunnen tumoren ontdekt en bestudeerd worden. De reden waarom de apparatuur zo belachelijk duur is, is omdat er duizenden sensoren nodig zijn om de echosignalen op te vangen en deze om te zetten in 3D-beelden.
Oplossing voor een goedkoper alternatief om 3D-echo te maken
Wetenschappers van de Erasmus MC en Technische Universiteit in Delft hebben een eenvoudig plastic dopje ontwikkelt die 3D-echo’s een stuk goedkoper kan maken. Daarnaast wordt de apparatuur met het dopje ook draagbaar en kleiner.
Het plastic dopje bevat een complex patroon aan gaatjes. Door deze gaatjes gaan geluidsgolven alle kanten op en vormen terugkerende echosignalen ingewikkelde patronen. Een krachtige computer kan deze echo’s opvangen en berekenen waar ze vandaan komen. Op die manier ontstaat er uit de wirwar van echosignalen een mooi 3D-plaatje.
Het dopje kost niet veel geld. De krachtige computer die de echosignalen moet omzetten is wel een investering. Maar deze kosten zijn nog steeds stukken lager dan de kosten van een geavanceerd 3D-echoapparaat.
Nadat er nog een aantal aanpassingen doorgevoerd zijn, verwachten de wetenschappers dat er binnen afzienbare tijd 3D-plaatjes van hoge kwaliteit gemaakt kunnen worden met deze kleine, draagbare en goedkope echoapparatuur. Ook voor artsen in arme landen is dit alternatief om 3D-echo te maken een geweldige vooruitgang.