Wil je weten of jouw baby, dreumes of peuter goed groeit en een gezond gewicht heeft voor zijn of haar leeftijd? Houd dan de groeicurve van je baby in de gaten. Lees hier wat de groeicurve van je baby precies laat zien en wat je kan verwachten.
Wat is een groeicurve van je baby?
De groeicurve van je baby laat zien of je baby goed groeit en een goed gewicht heeft in vergelijking met andere kinderen van dezelfde leeftijd. In de groeicurve of groeidiagram kan je aflezen wat de gemiddelde ontwikkelingen zijn in groei en gewicht van kinderen in Nederland van diverse leeftijden. Op de groeicurve kan je dus de lijnen zien waarbinnen de meeste kinderen zitten.
De marges zijn dus redelijk groot omdat geen enkel kind dezelfde groeicurve heeft. De kans is groter dat je kind boven of onder het gemiddelde zit. Zolang je kind binnen de uiterste lijnen blijft is er niets aan de hand. Is de groei of het gewicht van je kind structureel boven of onder de marges, dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts of dit te overleggen op het consultatiebureau. Lees hier hoe je kan uitrekenen hoe lang je kind wordt.
Groeicurve van een baby in Nederland
Benieuwd naar de groeicurve van je baby? Op de website van de TNO kan je groeidiagrammen vinden voor alle kinderen in Nederland.
Dit geldt dus voor kinderen met Nederlandse ouders, maar ook voor kinderen van Turkse, Marokkaanse of Hindoestaanse afkomst.
Ook de groeicurve van kinderen met het syndroom van down zijn te vinden op deze website. Jongens en meisjes hebben aparte groeidiagrammen.
De groeicurve kan bijgehouden worden tot het 21ste levensjaar. Maar meestal wordt dat niet gedaan. Het consultatiebureau zal de groei van je kind bijhouden tot hij of zij 4 jaar oud is.
Download hier de groeidiagrammen voor:
- Jongens van 0 tot 15 maanden
- Meisjes van 0 tot 15 maanden
- Jongens van 0 tot 4 jaar
- Meisjes van 0 tot 4 jaar
(Bron TNO. Meer groeicurven vind je op de website van TNO)
Groeicurve van je baby online invullen
Het consultatiebureau houdt de groei en het gewicht van je kind bij in de eerste 4 jaar. Toch kan het nooit kwaad om het zelf ook bij te houden.
Online kan je tegenwoordig de groeicurve van je baby bijhouden en vergelijken met de algemene groeicurven op de TNO website. Je kan tevens het gewicht invullen en om het plaatje helemaal compleet te maken kan je ook vaak foto’s toevoegen.
De ontwikkeling van het gewicht van je baby
Als jouw baby geboren wordt, weegt hij of zij tussen de 2500 en 4500 gram. Veel baby’s verliezen in de eerste week na de geboorte wat gewicht, dat is heel normaal. Houd het gewichtsverlies in deze week wel in de gaten. Als het meer dan 10% van het geboortegewicht is, kan het gevaarlijk zijn. Na 2 weken zit je baby weer op het geboortegewicht en zal het gewicht steeds meer toenemen.
- In de eerste 3 maanden komt er wekelijks 90 tot 200 gram bij.
- Na de eerste 3 maanden heb je wekelijks 70 tot 150 gram extra baby om van te houden.
- Bij de 5 maanden weegt je baby al 2 keer zoveel als bij de geboorte!
- Als je kindje 1 jaar is weegt hij of zij 3 keer zoveel als bij de geboorte!
Is het gewichtsverloop van jouw kind anders? Geen paniek! Het komt heel vaak voor dat het wat afwijkt! Als je baby rond de 8 tot 12 voedingen per dag krijgt, is er waarschijnlijk niets aan de hand.
Groei van de baby per week na geboorte
De lengte van je baby is bij de geboorte tussen de 46 en 54 centimeter. Op het moment dat je kindje 1 jaar wordt is hij of zij alweer met 25 centimeter gegroeid. Zijn jij en jouw partner groter dan gemiddeld, dan zal je baby waarschijnlijk ook wat langer zijn.
Peuters groeien ongeveer 6 centimeter per jaar tot je kind de pubertijd bereikt. De groei kan geleidelijk gaan, maar je kind kan ook groeispurts krijgen. Wijkt de groei in één keer erg af van de groeicurve of vlakt de groei af (geen stijgende lijn meer) bespreek dit dan op het consultatiebureau. Lees hier meer over de lengte en gewicht van de baby.
Door de groeicurve van je baby bij te houden kan je controleren of jouw baby of peuter een gezond gewicht heeft voor zijn leeftijd.
Wat kan je zelf doen om je kind gezond te houden?
Tips om je kind gezond te houden:
-
Begin met voeden op verzoek
Zeker wanneer je borstvoeding geeft. Lees hier meer over voeden op verzoek.
-
Gezonde voeding
Is je kind wat ouder, dan wordt gezonde voeding erg belangrijk. Denk aan voldoende verse groenten, fruit, granen en eiwitten. Daarnaast is een goed voedingsschema ook erg belangrijk.
-
Voldoende rust
Rust en regelmaat zijn de toverwoorden voor een goede ontwikkeling van je kind. Zorg daarom voor een goed slaapritme.
-
Genoeg beweging
Beweging is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van je kind. Probeer dit daarom zoveel mogelijk te stimuleren. Overigens is beweging ook heel goed voor jou, dus samen lekker aan de wandel is voor beide ontzettend gezond. Andere leuke activiteiten zijn fietsen, skaten, balsporten of teamsporten.
Je kind stimuleren om te gaan sporten kan mogelijk helpen om extreem overgewicht bij peuters (obesitas) te voorkomen. Obesitas komt helaas steeds vaker voor bij opgroeiende kinderen.