“waterwipes
Mamma

Hangende buik na de zwangerschap!

Dat je buik formaatje watermeloen wordt tijdens de zwangerschap is tot daar aan toe. Maar dat er vele maanden na de bevalling nog steeds een kleine pompoen in je buik lijkt te zitten, gaat wel wat ver. Helaas komt het voor: een hardnekkig hangende buik na de zwangerschap. Hoe ontstaat dat, kan je wat doen aan die slappe opgezette buik en is het te voorkomen? Je leest het hier.

prenatal extra korting banner

Hoe ontstaat een hangende buik na de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap groeit je baarmoeder enorm. Normaal gesproken zit deze veilig achter jouw buikspieren maar wanneer je baarmoeder gaat groeien, vanaf het tweede trimster, moet er plaats gemaakt worden. De buikspieren kunnen niet zoveel oprekken, dus gaan ze opzij. Er ontstaat een opening tussen de rechte buikspieren. Dit is normaal.

Na de bevalling hebben je buikspieren tijd nodig om weer aan elkaar te groeien. Daarnaast is je baarmoeder nog steeds heel erg vergroot en heeft ook deze tijd nodig om weer te krimpen. De hangende buik na de zwangerschap wordt dus veroorzaakt door een vergrote baarmoeder en het feit dat de buikspieren nog niet op hun plek zitten.

Een hangende buik na de zwangerschap kan ook deels veroorzaakt worden door andere factoren. Als je bijvoorbeeld een grote baby hebt gehad of een meerling. Dan is je buik enorm toegenomen en kan het langer duren voordat alles weer ‘normaal’ wordt.

Lees ook: Tips om je buikspieren te trainen tijdens de zwangerschap!




Factoren die meespelen bij een opgezette buik na de bevalling

  1. Aantal zwangerschappen
    Hoe meer, hoe groter de kans op een hangende buik omdat de spieren te veel (of vaak) zijn opgerekt.
  2. Leeftijd
    Een jonger lichaam herstelt nu eenmaal beter en is veerkrachtiger.
  3. Aankomen tijdens de zwangerschap
    Ben je tijdens de zwangerschap erg veel aangekomen, dan heeft dit een negatieve invloed op de grootte van je buik.
banner billendoekjes waterwipes

Rectus diastase

Bij elke zwangere vrouw ontstaat er een diastase tijdens de zwangerschap. Aan de voorkant van je buik zit de musculus rectus adominis. De zogenoemde ‘sixpack’. Deze bestaat uit een linker- en rechter helft (mochten jouw blokjes zichtbaar zijn, dan zie je een linker en rechter rijtje blokjes). De twee helften worden bij elkaar gehouden door bindweefsel.

Tijdens de zwangerschap versoepelt het bindweefsel en komt er druk op de buikspieren te staan door de groei van de baarmoeder. In veel gevallen ontstaat er dan een scheiding (diastase) van de twee helften. Vaak gebeurt dit later in het tweede trimester of derde trimester.

Na de zwangerschap herstelt de diastase, maar in sommige gevallen verloopt het herstel heel traag. Hierdoor blijven sommige vrouwen lang na de zwangerschap nog een hangende buik houden.

wat kan je doen tegen hangende buik na zwangerschap

Wat kan je doen aan de hangende buik?

Dat je een slappe buik hebt na de bevalling is trouwens heel normaal. Dat heeft iedere vrouw! Je kunt natuurlijk ook niet verwachten dat je buik meteen weer strak is nadat je jouw kindje op de wereld hebt gezet. Je lichaam heeft even de tijd nodig om alles weer te laten krimpen en de buikspieren (die opzij wijken tijdens de zwangerschap) weer op hun plek te krijgen.

Om dit proces te versnellen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Wat je in ieder geval niet moet doen, is in de eerste weken na de bevalling je buikspieren gaan trainen, daar zijn ze op dat moment nog niet klaar voor. Je moet hier minimaal 6 weken mee wachten en ook dan moet je voorzichtig beginnen.

Dingen die je kunt doen aan een hangende buik na de zwangerschap

  1. Borstvoeding geven

    Natuurlijk hoef je dat niet te doen hoor, maar borstvoeding geven helpt wel ervoor te zorgen dat je baarmoeder sneller krimpt. Zonder borstvoeding zal dit ook gebeuren, maar iets minder snel.

  2. Gezond eten en bewegen

    Hoe meer vet je op je buik hebt zitten, hoe meer je buik gaat hangen en zichtbaar is. Mocht je behoorlijk wat zijn aangekomen tijdens de zwangerschap of overgewicht hebben dan helpt het zeker om te proberen af te vallen.

    Ga geen strenge diëten volgen, maar begin met de schijf van vijf en laat suiker, alcohol en vet eten staan. Denk daarnaast ook aan je beweging, dat is cruciaal. Begin met wandelen na de bevalling en bouw dit langzaam op.

  3. Zorg voor jezelf!

    Slaap tekort, slecht eten, jezelf verslonzen… al deze dingen gaan je niet helpen weer strakker in je vel te zitten. Blijf daarom goed voor jezelf zorgen, want als je voldoende slaapt (of in ieder geval zoveel mogelijk), gezond eet en aandacht aan jezelf besteedt, dan zal je ook sneller wat afvallen na de bevalling en kan je lichaam eerder genezen. Alles is met elkaar verbonden!

  4. Houding

    Als je last hebt van een diastase dan is het heel lastig om een goede houding aan te nemen, je kunt immers niet je buikspieren aanspannen. Het is daarom belangrijk hier bewust mee bezig te zijn zodat je controle over je houding hebt. Dit doe je onder andere door je je kern (core) en je bekkenbodemspieren goed aan te spannen. Om dit goed te leren kan je het beste advies vragen aan een (bekken)fysiotherapeut.

  5. Brace of band dragen

    Een brace of band dragen zal niet helpen je buik platter te maken, maar helpt wel om je buik beter te ondersteunen en een betere houding aan te nemen. Zo geef je jouw spieren meer rust om te genezen. Een brace kan je online bestellen of via een fysiotherapeut krijgen.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Hoe kan je een hangende buik na de zwangerschap voorkomen?

Helaas kan je niet heel veel doen om een slappe buik na de zwangerschap te voorkomen, zeker niet als dit komt door een diastase. Een diastase is een natuurlijk gevolg van de zwangerschap.
Toch zijn er wel kleine dingen die je kunt doen om de kans op een hangende buik na de zwangerschap te verkleinen:

  1. Let op je gewicht

    Hoe minder je aankomt in vet, hoe minder druk er op je spieren komt te staan.

  2. Blijf bewegen

    Blijf bewegen tijdens de zwangerschap en doe oefeningen om je spieren sterk te houden of juist sterk te maken. Geen idee hoe? Meld je dan aan voor een zwangerschapscursus zoals yoga, pilates of zwangerfit.

  3. Houding en fysiotherapie

    Het schijnt dat werken aan je houding zoals een stabiliteitsprogramma volgen voor je core en bekkenbodemspieren, helpt om de gevolgen van een diastase te minimaliseren. Ga daarom altijd op tijd naar een fysiotherapeut als je last hebt.

Lees ook: 7 Survival tips voor nieuwe ouders!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019