Een hazenlip bij een baby komt voor bij ongeveer 1 op de 1000 baby’s. Beter is het om het woord schisis te gebruiken omdat het minder beledigend overkomt. Wanneer het niet in de familie voorkomt is de kans op een schisis 2%. Lees in deze blog wat een schisis is, of het erfelijk is en wat de oorzaak is van een hazenlip bij een baby. Tevens kan je hier lezen of een schisis voorkomen kan worden.
Wat is een hazenlip of schisis?
Een hazenlip, of beter schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht. Schisis is het Griekse woord voor ‘spleet’. Het kenmerk van een schisis is een spleet in lip, kaak en/of gehemelte.
Als de term ‘hazenlip’ gebruikt wordt, denkt men vaak meteen aan een zichtbare spleet in de lip, maar er zijn meerdere vormen van schisis. Zo zijn er enkelvoudige spleten waarbij er één spleet zichtbaar is, maar het kunnen er ook twee zijn. Dit heet een dubbelzijdige spleet. Tevens kan het voorkomen dat er een combinatie is, zoals een spleet in zowel de lip als in de kaak. Of een spleet die van de lip naar de kaak en vervolgens naar het gehemelte loopt. De verschillende vormen van een schisis zijn:
- Lipspleet.
- Lip-kaakspleet.
- Gehemeltespleet.
- Lip-kaak-gehemeltespleet.
Hazenlip oorzaak
Een schisis kan veroorzaakt worden door erfelijke factoren of wanneer er tijdens de aanleg van het gezichtje iets fout gaat. In het begin van de zwangerschap wordt het gezichtje van je baby gevormd. Dit gebeurt tussen de 6de en 12de week van de zwangerschap. Wanneer het gezichtje wordt ontwikkeld, is het heel normaal dat er in het begin een dubbelzijdige spleet zit in de lip, kaak en het gehemelte. Een lip-kaak-gehemeltespleet dus.
Bij de meeste kindjes groeit deze spleet tijdens de verdere ontwikkeling van het gezichtje dicht. Eerst versmelten de spleten in de lip en de bovenkaak. Daarna sluiten de spleten in het gehemelte. Deze complexe ontwikkeling van het sluiten van de lip, kaak en gehemelte is gevoelig voor factoren van buitenaf. Een kleine verstoring kan er al voor zorgen dat het sluiten niet meer goed verloopt.
Er zijn aanwijzingen dat het drinken van alcohol, gebruik van bepaalde medicijnen, diabetes, roken en bepaald landbouwgif een verstoring kan veroorzaken. Maar dit is nog niet daadwerkelijk bewezen. Het kan dus ook zijn dat de verstoring door iets anders wordt veroorzaakt.
Is schisis erfelijk?
Helaas kan een schisis erfelijk zijn. Als één van de ouders of iemand anders in de familie een schisis heeft (gehad) kan het zijn dat de ouder deze aandoening doorgeeft.
Een andere oorzaak van schisis is een afwijking in de chromosomen. Deze chromosoomafwijking wordt veroorzaakt tijdens de bevruchting. Meestal gaat de schisis dan gepaard met andere aangeboren afwijkingen. Er is dan sprake van een syndroom. Een syndroom is een verzameling diverse symptomen. Of dit overgedragen kan worden op kinderen is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening. Bij twijfel kun je dit altijd navragen bij de huisarts.
Is een hazenlip bij de baby te zien op de echo?
Helaas is er geen speciale test die vroegtijdig een schisis kan opmerken. Soms kan een lipspleet of kaakspleet wel te zien zijn op de 20-wekenecho. Een gehemeltespleet niet. Deze kan alleen middels een uitgebreide echoscopie ontdekt worden.
Schisis voorkomen
Omdat een hazenlip veroorzaakt kan worden door erfelijke factoren of door een ‘foutje’ in de aanleg, is het heel lastig om het te voorkomen. Wat wel kan helpen om de kans op een schisis te verkleinen is foliumzuur. Begin met het slikken van foliumzuur ongeveer 4 weken voordat je zwanger bent.
Aangezien je de zwangerschap niet helemaal kunt plannen, kan je er gewoon mee beginnen vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie en besluit je kinderwens uit te laten komen. Je kunt extra foliumzuur blijven slikken totdat je 10 weken zwanger bent. Hierna is het niet meer nodig.
Klachten veroorzaakt door schisis bij een baby
Schisis bij een baby kan diverse klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld:
- Moeite met drinken: baby’s met een hazenlip kunnen vaak geen borstvoeding krijgen, maar moeten aan de flesvoeding. Er bestaan speciale spenen voor baby’s met een hazenlip.
- Problemen met praten.
- Vaker verkouden.
- Problemen met het gehoor.
Hallo, ik ben logopediste en werk (wetenschappelijk onderzoek; in 4 schisisteams) uitsluitend met deze kinderen en hun ouders. Ik zou heel graag zien dat het woord ha…..ip niet meer wordt gebruikt, want het komt inderdaad beledigend over. Ik zou meteen van schisis spreken en uitleggen dat het een lip-, kaak- en/of gehemeltespleet is.
Als we met z’n allen het woord verbannen, zal het op termijn ook vergeten worden als scheldwoord. Dat zullen de kinderen en volwassenen die met deze aandoening werden geboren heel graag zien gebeuren.
Alvast bedankt
Hallo
Bedankt voor degene die bovenstaande schreef
Ik ben geboren met een h……, en daar altijd vreselijk mee uitgescholden ..
Maar ik ben hiervoor zelfs een keer uitgescholden door mijn vader … en dat deed het
Zeerste ….
Kun je mij een hand geven mijn vader zei letterlijk.
Kun je met je H…lip niet voor een trein springen dan ben ik van je af.
Blijkbaar was het elke dag in mekaarslaan nog niet genoeg.
Maar inderdaad deden die woorden veel zeerder dan van vreemden.
mijn hele jeugd heb ik als een ware ellende ondervonden.
maar goed nu ben ik 49 en de laatste lootjes worden nu gelegt met neuscorrectie.
Ik ben geboren met dubbele kaak lip spleet en open gehemelte.
Eigenlijk had ik er al af kunnen zijn maar eind jaren 80 werd ik wakker tijdens een Operatie terwijl ze nog volop bezig waren waardoor ik z’n trauma heb op gelopen dat ik geen 1 operatie meer aan durfte.
Dus sinds oktober 2017 weer de eerste keer onder het mes geweest en in juli 2018 voor botopbouw etc.
Dus nu op naar de neuscorrectie 😉
Jeetje Ed heftig verhaal zeg, fijn dat je inmiddels de stap hebt durven en kunnen zetten om dit te laten doen.
Sterkte met de volgende ingreep.
Hallo ,
Mijn zoontje is geboren met een enkelzijdige schisis (lip en kaak). Uit ervaring weet ik dat je je tijdens de zwangerschap erg druk kunt maken over bijvoorbeeld het verloop van de voeding. Nou, bij hem loopt de borstvoeding vanaf het begin probleemloos (hij is nu negen maanden)!
Uiteraard is het afhankelijk van de ernst van de schisis en andere factoren, maar bij ons is gebleken: schisis en borstvoeding gaan super goed samen.
Groetjes!
Hai Kelly,
Super bedankt voor je reactie, ik denk dat veel vrouwen hier wat aan kunnen hebben. Goed om te horen dat de borstvoeding gewoon goed is verlopen, wat een kanjer jouw zoontje!