luieraanbiedingen header
Zwangerschap

HELLP syndroom tijdens zwangerschap!

Het HELLP syndroom is een verschrikkelijke ziekte die je kunt oplopen tijdens de zwangerschap. Vaak in combinatie met een te hoge bloeddruk. HELLP syndroom kan vervelende gevolgen hebben voor de moeder en voor de baby. Lees hier meer over het syndroom en hoe je in contact kan komen met lotgenoten.

startersbox zwitsal banner

Hoge bloeddruk en eiwit in urine

Veel vrouwen, zo ongeveer 1 op de 10, ontwikkelt tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk. Dit geldt met name voor vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn. Omdat het redelijk vaak voorkomt, wordt je bloeddruk altijd in de gaten gehouden door de verloskundige.

Er is sprake van een hoge bloeddruk als de bloeddruk bij herhaling boven de 140 mmHg is en/of een onderdruk van 90-95 mmHg. Een licht verhoogde bloeddruk is niet erg.

Heb je een hogere bloeddruk en geen eiwit in de urine (dit wordt onderzocht door de huisarts) dan is er sprake van Pre-existente hypertensie of zwangerschapshypertensie (wanneer de hoge bloeddruk ontstond tijdens je zwangerschap).




Heb je een hoge bloeddruk én eiwit in de urine dan is er sprake van zwangerschapsvergiftiging of ook wel pre-eclampsie. Bij 1 op de 20 zwangere vrouwen komt een milde vorm van zwangerschapsvergiftiging voor.

Bij 1 op de 200 vrouwen komt een ernstige vorm van pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging voor wat kan uitmonden in het HELLP syndroom. Dan bestaat er ook nog eclampsie wat inhoudt dat je een hoge bloeddruk hebt en daarbij stuiptrekkingen of insulten krijgt. Dit komt bij 1 op de 4000 vrouwen voor.

cheezzbaby banner

Wat is het HELLP Syndroom?

Met het HELLP syndroom is er sprake van bloedafbraak wat betekent dat de bloedlichaampjes afsterven. Daarnaast functioneert de lever niet meer goed en kan er een stollingsstoornis ontstaan omdat de bloedplaatjes worden afgebroken. Dit alles bij elkaar is levensbedreigend voor de moeder en voor de baby.

De letters van het HELLP Syndroom staan voor een Engelse vertaling van de woorden:

  • Bloedafbraak
  • Leverfunctie stoornissen
  • Afbraak van bloedplaatjes

Het HELLP syndroom komt voor bij 5 op de 1000 vrouwen. Het kan in combinatie met pre-eclampsie voorkomen, maar ook los daarvan ontwikkelen. Het kan zelfs voorkomen dat je HELLP hebt zonder dat je bloeddruk verhoogd is.

HELLP syndroom gevolgen baby

HELLP syndroom gevolgen baby

Het HELLP syndroom heeft grote gevolgen voor de baby en ook voor jezelf. Zwangere vrouwen met HELLP zijn erg ziek. Hoewel de exacte oorzaak van HELLP syndroom en pre-eclampsie niet bekend is, vermoeden artsen dat de placenta een belangrijke rol speelt. Vaak ontwikkelt de placenta zich onvoldoende en dat heeft grote gevolgen voor je baby.

Zo is er te weinig transport van zuurstof en voedingsstoffen naar je baby en zal je baby daardoor een groeiachterstand ontwikkelen. Ook het leven van de moeder loopt gevaar. Omdat de baby niet zonder zuurstof en voedingsstoffen kan, is de kans heel groot dat de baby vroegtijdig gehaald wordt. Dit om het leven van de baby en die van de moeder te redden. Aangezien de placenta de mogelijke oorzaak is, moet deze verwijderd worden. Vaak is het beëindigen van de zwangerschap de enige methode die helpt.

Ben je nog vroeg in de zwangerschap dan is het mogelijk dat je kindje toch gehaald wordt. Het kan zijn dat je wordt ingeleid, maar meestal krijgen vrouwen met HELLP syndroom of pre-eclampsie een keizersnede. Dit betekent dus dat je kindje het niet gaat overleven als deze nog te klein is.

Ben je ruim 24 weken zwanger dan zal de arts er alles aan doen om het leven van jouw baby te redden. Je kunt de zwangerschap meestal niet doorzetten omdat je anders zelf in gevaar komt.

Gevolgen voor de baby na de geboorte

De kans dat de baby het redt ondanks HELLP syndroom is mogelijk, alleen zal hij of zij te vroeg geboren zijn. Met de juiste zorg kan de baby het overleven en gewoon opgroeien. Wat de exacte gevolgen zijn van de ziekte voor je opgroeiende kind is niet duidelijk.

Het enige wat bekend is, is dat meisjes geboren uit een HELLP/PE zwangerschap een grotere kans hebben om zelf HELLP/PE te ontwikkelen tijdens hun eigen zwangerschap. Daarnaast is het belangrijk om de bloeddruk van je kindje in de gaten te houden. Dit hoeft niet elke week, maar om de zoveel tijd. Licht ook je huisarts in.

Symptomen HELLP syndroom en pre-eclampsie

Vrouwen die last hebben van HELLP syndroom/pre-eclampsie hebben last van de volgende symptomen:

  • Eiwit in je urine.
  • Vocht vasthouden met name in je onderbenen, gezicht en handen. Let dus op zwellingen!
  • Pijn of een knellend gevoel in je buik. Dit voelt alsof je een te strakke band om je buik hebt. De pijn kan uitstralen naar je rug.
  • Overgeven en misselijkheid.
  • Hoofdpijn en/of een druk op je hoofd waarbij het lijkt of er een strakke band om je hoofd zit.
  • Vaag zien, sterretjes zien of licht flitsen.
  • Tintelingen in de vingers.
  • Verhoogde spanning bij de lever.
  • Je ernstig ziek voelen.

HELLP syndroom erfelijk

Het is niet helemaal duidelijk waarom de ene moeder geen hoge bloeddruk krijgt tijdens de zwangerschap en de andere moeder wel. Toch zijn er een paar factoren die de kans op HELLP syndroom of pre-eclampsie kunnen verhogen. Het is niet duidelijk of het erfelijk is. Wel heb je een hogere kans op HELLP syndroom/hoge bloeddruk als je moeder of zus tijdens de zwangerschap een ernstige hoge bloeddruk had. De kans dat ook jouw bloeddruk te hoog zal zijn is 5 maal groter!

Andere factoren die een rol kunnen spelen:

  • Suikerziekte
  • Hart- en vaatziekten
  • Nierziekten
  • Bepaalde auto-immuunziekten
  • Een hoge bloeddruk voor de zwangerschap
  • Zwanger van een meerling
  • Overgewicht
  • De moeder is ouder dan 40
  • Stress en slechte (ongezonde) voeding

Behandeling HELLP syndroom en hoge bloeddruk

Als jouw bloeddruk te hoog is zal het eerste advies zijn rust en gezond eten. Gezond eten is weinig verzadigd vet, zout en suiker. Wanneer je last hebt van de genoemde klachten, je bloeddruk 160 mmHg of hoger is, er eiwit in je urine zit of je baby groeiachterstand heeft, zal je opgenomen worden in het ziekenhuis. Tijdens de ziekenhuisopname wordt je nauwlettend in de gaten gehouden. Zo wordt je bloeddruk meerdere malen gemeten en zal je bloed en urine dikwijls onderzocht worden.

Als er HELLP syndroom wordt geconstateerd en de moeder of de baby lopen ernstig gevaar dan zit er niets anders op dan de zwangerschap te beëindigen.
Wanneer jouw baby levensvatbaar is, zal het speciale zorg krijgen. Is je baby nog te klein dan is hij helaas niet meer te redden.

Gevolgen voor kindje na geboorte

Zwaar herstel na HELLP

Het HELLP syndroom doormaken is ontzettend heftig zowel lichamelijk als emotioneel. Je bent namelijk super ziek geweest dus je lichaam heeft een lange herstelperiode nodig. Daarnaast is het emotioneel heftig omdat je moet vechten voor je leven en daarnaast voor het leven van je kindje.

Misschien heeft je kindje het niet gered omdat je nog niet zo lang zwanger was. Dan heb je een flink verlies te verwerken. Of misschien heeft je kindje het wel gered, maar maak je jezelf veel zorgen omdat je baby te vroeg geboren is. Misschien moet je baby nog lange tijd in de couveuse liggen. Tot overmaat van ramp kan het zijn dat jij of je partner een post traumatisch stress syndroom ontwikkelt. Een goede nazorg is ontzettend belangrijk!

Stichting HELLP syndroom

Een goede nazorg voor ouders na het doormaken van HELLP syndroom is ontzettend belangrijk. De HELLP Stichting kan deze nazorg voor je regelen. Tevens kun je via de stichting in contact komen met lotgenoten wat erg kan helpen om alles wat je hebt meegemaakt een plekje te geven. Op de website van de HELLP Stichting kun je meer informatie vinden.

HELLP syndroom ervaringen

Jouw ervaring delen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt kan erg goed helpen om de ziekte en de gevolgen ervan een plek te geven. Op de website HELLP ervaringen kan je de ervaringen van anderen lezen. Tevens kan je via die website of bij de HELLP Stichting in contact komen met lotgenoten.



davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019