Sommige baby’s worden kaal geboren en anderen hebben al bij de geboorte een heerlijke bos met haartjes. Super schattig! Maar helaas, na een tijdje zal je het merken: de baby haartjes vallen uit! Oh nee! Schrik niet want in ruil voor dat dunne nesthaar, komen dikkere haartjes terug. En die haartjes zijn het échte haar van je baby.
De groei van baby haartjes
Al in de baarmoeder draaien de haarzakjes van je baby overuren. Zo rond de 14de week van je zwangerschap krijgt je baby een heerlijk warm vachtje dat bestaat uit dunne haartjes over het hele lichaampje. Deze haartjes worden lanugo genoemd.
Vanaf de 30ste week van je zwangerschap gaat je baby een vetreserve opbouwen. De lanugo is dan niet meer nodig en valt uit. Op het hoofdje maakt de lanugo plaats voor nesthaar, ook wel vellushaar genoemd. Mocht je baby geboren worden met een fijne haardos zoals deze baby met veel haar, dan is dat het nesthaar. Nesthaar is pluizig en zacht van structuur. Dit nesthaar blijft je baby niet houden, deze baby haartjes vallen uit.
De baby haartjes vallen uit
Tijdens de zwangerschap ben jij niet de enige die volgepompt is met zwangerschapshormonen. Ook je baby lift flink mee. Zelfs na de geboorte zwermt er nog wat van die hormonen in het lichaam van je kleintje. Deze hormonen veroorzaken trouwens baby acne.
Na een aantal maanden verdwijnen de zwangerschapshormonen langzaam uit het lichaam van je baby. Door deze daling gaan de nesthaartjes uitvallen. Dat geldt voor je baby, maar ook voor moeders. Je zal merken dat je na een aantal maanden steeds meer haar gaat verliezen en helaas gedag moet zeggen tegen de volle bos haar die je had tijdens de zwangerschap. Maar wees niet getreurd, net zoals bij je baby zal je niet kaal worden.
De baby haartjes vallen uit wanneer je baby ongeveer 6 maanden oud is. Gelukkig is het niet zo dat je baby van de ene op de andere dag kaal is. Waarschijnlijk wordt je baby sowieso niet helemaal kaal, omdat tijdens de uitval van het nesthaar, het nieuwe echte haar van je kindje al begint te groeien.
Baby wordt kaal bovenop
De baby haartjes vallen uit en daardoor kan het voorkomen dat je baby kaal wordt bovenop het hoofdje of een kale plek op het achterhoofd krijgt. Dat laatste gebeurt meestal het eerste. Je baby ligt veel op het achterhoofdje, dit veroorzaakt wrijving wat ervoor zorgt dat het haar daar eerder slijt. Dat maakt niet uit, want het haar zal vroeg of laat sowieso uitvallen om plaats te maken voor het echte haar. Je hoeft je baby dus niet op de zij te leggen om deze uitval te voorkomen.
De baby haartjes vallen uit op verschillende manieren, dit verloopt dus niet bij ieder kind hetzelfde, omdat de haaruitval afhankelijk is van de haarcyclus. Ieder mens heeft een eigen haarcyclus en deze cyclus bestaat uit 3 fases:
- Groeifase: de haren groeien, deze fase duurt ongeveer 2 tot 6 jaar
- Overgangsfase: het haar stopt met groeien en gaat over naar een rustfase. Deze fase duurt een aantal weken.
- Rustfase: in de rustfase groeit het haar niet meer maar blijft wel nog even een paar maanden ‘zitten’. Na deze maanden valt het haar uit om plaats te maken voor nieuw haar. Er start dan weer een groeifase.
Niet elk haartje op ons hoofd zit in dezelfde fase. Om die reden zijn we nooit helemaal kaal (lees hier meer over haaruitval na de zwangerschap). Hetzelfde geldt voor je kleine spruit. Langzaamaan zal het nesthaar uitvallen en plaats maken voor het echte haar, maar niet alles tegelijk. Daarom zullen misschien sommige plekken wat kaler zijn dan de andere.
Baby haar sneller laten groeien
De baby haartjes vallen uit rond de 6 maanden en vanaf 9 maanden zal het echte haar van je baby gaan groeien. Het kan eerder, maar het kan ook later, dat is afhankelijk van de haarcyclus. Hoe je het ook went of keert: de baby haartjes vallen uit!
Dit kan je niet voorkomen en dat is eigenlijk maar goed ook. Want nesthaar is erg dun en pluizig, daar wil je jouw kind toch niet de rest van zijn leven mee laten lopen? Echt haar is dikker, sterker en stugger. Dat je baby dus tijdelijk wat kaler is, is voor een goed doel.
Het helpt niet om je baby op zijn of haar buik te laten slapen om de haaruitval tegen te gaan. Dat gaat altijd gebeuren. Het helpt ook niet om je baby kaal te scheren. Sommige mensen denken dat kaal scheren ervoor zorgt dat het echte haar van je baby sneller gaat groeien of dat het haar van je kind daardoor dikker wordt. Dat is allemaal onzin.
Laat het haar van je baby gewoon groeien op de natuurlijke wijze. Het is slechts een kwestie van een paar maanden! En waar doen we moeilijk over, je kind is toch prachtig zoals hij of zij is? Kaal of niet.