Slapen en kinderen, kinderen en slapen. Het blijft een combinatie die niet altijd heel goed werkt. En alle ouders hebben hiermee te maken. Vandaag sprak ik een moeder die haar 3e baby heeft en nu pas begrijpt hoe sommige ouders struggelen met niet slapende kinderen. Haar twee oudsten sliepen altijd en overal. Vroeg of laat lijken we er dus allemaal mee te maken te krijgen, maar wat als je peuter niet alleen wil slapen?
Hoeveel slaapt een peuter meestal?
De meeste peuters (kinderen van 2 en 3 jaar) doen nog een middagdutje. In de ideale wereld slaapt een peuter in de avond het klokje rond (van 19 tot 7 bijvoorbeeld). Meestal zal je kindje ook in de middag nog een paar uurtjes slapen.
Middagdutjes gaan er vaak vanaf als een peuter tussen de 2,5 en 4 jaar oud is. Als je peuter ’s avonds slechter naar bed te krijgen is of nog niet moe lijkt, kan het zijn dat hij overdag te veel of te lang slaapt. Je kunt dan het dutje inkorten of afbouwen. Lees hier meer over hoeveel slaapt een peuter nou eigenlijk.
Waarom wil een peuter niet alleen slapen?
Van onze pasgeboren baby’s vinden we het vaak heel normaal dat ze niet alleen in hun eigen kamer slapen. De baby heeft immers 9 maanden in je buik gezeten, hij werd gewiegd, hoorde je bloed ruisen en je hart kloppen. Dan is de overgang naar een groot (en koud, stilstaand en stil) ledikantje ineens heel groot.
Maar ook als je kindje groter wordt, kan hij er moeite mee hebben om alleen te slapen. Onze dochter van 2,5 wordt nog bijna iedere nacht een keer wakker. Als ze dan mijn stem hoort, slaapt we weer rustig verder, alsof ze even wil checken of ik er nog wel ben.
Een peuter wil misschien niet alleen slapen omdat hij zich simpelweg een stuk veiliger voelt met mama en papa in de buurt. Maar het kan ook zijn dat jouw peuter bang is, omdat het bijvoorbeeld te donker is.
Tips om je peuter (weer) alleen te laten slapen!
-
Blijf niet wachten tot je kindje slaapt, hoe verleidelijk het ook is
Als jij naast het bedje gaat zitten wachten, went je peuter daaraan en zit je er over een half jaar waarschijnlijk nog. Maar als jouw peuter wakker wordt, ben jij weg en dan is er dus weer paniek.
-
Blijf in de buurt
Naast het bed van je peuter gaan zitten is dus geen goed idee. Maar sommige peuters slapen wel beter, als ze jou horen. Ga dus de was opruimen als je kindje net in bed ligt, of rommel nog wat in de badkamer. Zo kan je peuter rustig in slaap vallen met de vertrouwde geluiden van mama op de achtergrond.
-
Maak van het bed geen strafplek
“Als je nu niet luistert ga je vroeg naar bed!” Geen goed idee, maak en houd het bed positief. De slaapkamer moet een fijne en veilige plek zijn, waar je peuter (uiteindelijk) graag is. Als het een strafplek wordt, gaat dat niet meewerken.
-
Zorg voor een routine
Maak een vaste routine voor je kindje. Bijvoorbeeld: beneden samen opruimen, boven wassen, tandenpoetsen en pyjama aan. Nog even plassen of een schone luier en dan een boekje lezen. Zing een slaapliedje of wens de kat welterusten (moet hier iedere avond gebeuren) en dan lekker slapen. Zo weet je kindje waar hij aan toe is. Kinderen gaan lekker op regelmaat.
-
Houd vol!
Ga er niet vanuit dat je peuter na twee dagen ineens braaf gaat slapen. Houd er rekening mee dat je een paar zware avonden gaat krijgen. Je zult echt even door moeten bijten en soms de radio iets harder moeten zetten als je peuter blijft roepen of huilen.
Je kunt voor jezelf een timer zetten, want 5 minuten kunnen voelen als een half uur. Blijft je kindje huilen? Ga er naartoe, zeg rustig dat het echt tijd is om te gaan slapen, geef een kus en ga weer weg.
Pittig, maar meestal heeft je peuter uiteindelijk echt wel door dat hij dit gevecht niet gaat winnen (als je volhoudt tenminste). -
Kan je de oorzaak achterhalen?
Als een peuter een beetje kan praten, kan hij misschien vertellen wat er aan de hand is. Is het te donker? Mist hij papa en mama? Is er een monster? Als je weet wat er is, kan je er gerichter iets aan doen. Jaag het monster weg, zet een nachtlampje neer.
Veel peuters willen graag slapen met een knuffeltje en wist je dat je zelfs knuffels kan laten maken ‘op maat’? Misschien slaapt je kindje ineens prima met een echte mama knuffel in zijn bedje.
-
Belonen
Sommige peuters zijn heel gevoelig voor beloningen. Je kunt met een stickerkaart werken. Iedere keer dat je peuter netjes in zijn eigen bedje slaapt, krijgt hij een sticker en na 5 stickers volgt er een beloning.
Dit hoeft niet per se een cadeautje te zijn, maar kan ook een activiteit zijn. Ga samen een ijsje eten, of naar de kinderboerderij. Waar wordt je peuter heel blij van?
Maar lang niet alle peuters hebben problemen met alleen slapen. Toen onze oudste dochter een jaar of twee was, waren we op weg naar Oostenrijk en sliepen we in een hotel. Zodra ze door had dat wij naast haar sliepen, ging ze staan geinen. “Papa, mama, kiekeboee! Wakker! Halloooo!” We hebben serieus minutenlang met ons hoofd onder de deken gelegen met onze adem in om niet in lachen uit te barsten. Uiteindelijk ging ze gelukkig slapen. Maar niet iedere peuter slaapt dus beter met zijn ouders binnen handbereik. 😉