Omdat er heel veel verschillende vitamines zijn heb je misschien geen idee wat ze voor je lichaam doen. Zeker als je zwanger bent en je bewust wordt van wat je eet, kan het lastig zijn om nu te weten wat wel en niet goed voor je is. Om die onzekerheid weg te nemen lees je hier alles over vitamines en mineralen tijdens de zwangerschap, In dit artikel kom je meer te weten over het belang van vitamine B6 tijdens de zwangerschap!
Mag je vitamine B6 tijdens de zwangerschap?
Het antwoord hierop is ja. De gezondheidsraad adviseert dat zwangere vrouwen zo’n 1,8 milligram per dag nodig hebben. Als je na de zwangerschap borstvoeding gaat geven is het zelfs 1,9 mg.
Er zijn een aantal verschillende vormen van vitamine B6. De meest bekende vorm is pyridoxine. Het is een wateroplosbare vitamine wat inhoudt dat de vitamine snel in je bloed wordt opgenomen. Ook plas je een eventueel teveel aan vitamine B6 (door voeding) snel weer uit.
Waarom is vitamine B6 goed voor je tijdens de zwangerschap?
Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor groei en bloedaanmaak van jou en je kindje. Ook zorgt het voor een goede werking van je immuunsysteem en ook het zenuwstelsel van jou en de ongeboren baby zijn afhankelijk van vitamine B6.
Vitamine B6 is ook belangrijk voor de stofwisseling en zorgt voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Het helpt dus om je zwangere lichaam van energie te voorzien en zal tijdens de zwangerschap bijdragen om de vermoeidheid te verminderen.
Volgens Lareb kan vitamine B6 maar ook gember een milde vorm van misselijkheid tijdens de zwangerschap verminderen.
De B-vitamines zijn: Thiamine (B1), Riboflavine (B2), Niacine (B3), Pantotheenzuur (B5), Pyridoxine (B6), Biotine (B8), Folaat/Foliumzuur (B9) en Cobalamine (B12).
Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine B6?
Een tekort aan vitamine B6 komt niet zo vaak voor omdat je deze vitamine uit veel verschillende voedingsstoffen kunt halen. Alleen als je niet gevarieerd eet kan je een tekort aan B6 krijgen.
Als er een tekort aan vitamine B6 is zijn de gevolgen vaak bloedarmoede, een verlaagd geboortegewicht van de baby, zwangerschapsvergiftiging, zenuwaandoeningen en een verminderde weerstand. Baby’s met vitamine B6 tekort kunnen stuipen krijgen.
Ook een te veel aan vitamine B6 kan door voeding eigenlijk niet ontstaan, omdat je het eigenlijk weer uit plast. Alleen door langdurig gebruik van hoog gedoseerde supplementen is dat mogelijk. Je moet dan al meer dan 21 milligram per dag aan vitamine B6 binnenkrijgen. Hierdoor heb je kans op aandoeningen aan zenuwen in je armen en benen.
Welke voedingsstoffen zijn rijk aan vitamine B6?
Vitamine B6 is heel gemakkelijk uit voeding te halen, het zit namelijk in heel veel voedingsmiddelen. Zo haal je het uit vlees en vis, brood en graanproducten en eieren. Maar ook uit aardappelen, peulvruchten en groenten. Bovendien zit vitamine B6 ook in melk, melkproducten en kaas.
Lees ook: Welke vitamines slikken als je zwanger wilt worden?