Ook wel het knuffelhormoon genoemd! Het is voor, tijdens en na je zwangerschap van grote invloed en speelt op verschillende momenten een belangrijke rol. Alle vrouwen en mannen hebben oxytocine. De stof wordt aangemaakt in onze hersenen, de hypofyse-achterkwab. Het stofje komt vrij tijdens bijvoorbeeld knuffelen, flirten en seks. Wat weet jij al over dit onmisbare hormoon oxytocine?
Oxytocine en zwanger worden
Als je als vrouw een orgasme krijgt, komt er oxytocine vrij. Dit is erg belangrijk om zwanger te worden. Hoe meer oxytocine er vrij komt, hoe soepeler het sperma zich richting je baarmoeder kan bewegen. Als jullie bezig zijn om ‘een baby te maken’ is het dus zeker belangrijk dat jullie er ook plezier aan beleven. Hoe positiever jij je orgasme ervaart, hoe meer oxytocine er vrij komt. En hoe groter de kans op een baby.
Het hormoon Oxytocine tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap werken er twee hormonen tegen elkaar. Progesteron zorgt er namelijk voor dat je baarmoederwand niet samentrekt, zodat de embryo niet wordt afgestoten. Maar aan het eind van je zwangerschap wordt er minder progesteron aangemaakt en meer oxytocine, het moment waarop je bevalling kan gaan beginnen.
Wist je trouwens dat sperma ook oxytocine bevat? In combinatie met een goed orgasme kan dit ervoor zorgen dat je de bevalling op wekt. Lees hier meer weetjes over sperma
Tijdens de bevalling
De naam oxytocine komt voort uit het Griekse woord “Okytokos” en betekent “snelle geboorte”. Als je bevalling begonnen is, zorgt de oxytocine ervoor dat je baarmoeder steeds gaat samentrekken, je hebt je weeën dus te danken aan dit hormoon.
Tijdens de bevalling blijft het oxytocinegehalte in je bloed stijgen. Hierdoor worden de weeën steeds heftiger en gaat je lichaam ook endorfine aanmaken, wat een pijnstillend effect heeft. En dat kun je wel gebruiken tijdens een bevalling!
Ook na de bevalling heeft de oxytocine een nuttige werking, zeker als je borstvoeding heeft. Deze combinatie kan namelijk zorgen dat de naweeën hun werk goed doen. Dat voelt voor jou pijnlijk en ongemakkelijk aan, maar zorgt ervoor dat je baarmoeder sneller krimpt. Dit samentrekken van je baarmoeder drukt de gescheurde bloedvaatjes dicht wat het vloeien na je bevalling kan verkorten.
Oxytocine en borstvoeding
Na de bevalling ben je niet verlost van de oxytocine. Sterker nog, vrouwen die moeder zijn geworden zullen voor de rest van hun leven een hoger oxytocinegehalte hebben dan vrouwen die geen moeder zijn!
Deze stof speelt ook een grote rol bij het geven van borstvoeding. Als je baby begint te zuigen aan je tepel, maakt je lichaam weer oxytocine aan, maar ook prolactine. Deze combinatie van hormonen zorgt ervoor dat je toeschietreflex in werking treedt en het zet de melkklieren aan om nieuwe melk te gaan produceren.
Andere voordelen van het knuffelhormoon
Het heeft een versterkende functie voor de band tussen moeder en kind en zorgt voor hechting met je baby. Maakt je gevoeliger voor geluiden. Het is dus niet gek dat jij altijd als eerste wakker wordt van jullie baby. Bij jou is dat gewoon ‘ingebouwd’ en bij je partner niet.
Lees ook: Waarom mannen ’s nachts nooit wakker worden van een huilende baby
Oxytocine heeft nog meer voordelen. Zo word je er een stuk socialer door, je durft makkelijker mensen aan te spreken en sneller vrienden te maken. Het brengt je bloeddruk omlaag waardoor je minder stresshormonen aanmaakt. Mooi meegenomen dus!
Dat ons lichaam tot een zwangerschap en een bevalling in staat is blijft een wonder. En als je na gaat denken over al die samenwerkende hormonen, waaronder oxytocine lijkt het wel een fabriek. Een babyfabriek. Soms zal je de hormonen vervloeken, als je om niets in tranen uit barst. Of soms zal je man de hormonen vervloeken, als je hem iets onzinnigs laat doen wat voor jou vreselijk belangrijk lijkt op dat moment. Maar echt, zonder die hormonen zou het ons nooit lukken om een baby op de wereld te zetten. Eigenlijk moeten we ze dus dankbaar zijn.