banner cheezzbaby 728x200
Baby

Het shaken baby syndroom

Elk jaar komen rond de 80 baby’s op de eerste hulp waarbij een ernstig hersenletsel wordt geconstateerd. Dit letsel is veroorzaakt door het ernstig schudden van de baby. Hieraan overlijden jaarlijks ongeveer 3 tot 4 kinderen. Veel ouders beseffen niet hoe gevaarlijk schudden of hard wegleggen van de baby kan zijn. Lees hier wat de gevolgen zijn van shaken baby syndroom en wat je kunt doen om dit te voorkomen. Bekijk ook de video onderaan dit artikel over de gevolgen voor de baby.

cheezzbaby banner

Wat is het shaken baby syndroom?

Shaken baby syndroom (SBS) is een term die wordt gebruikt als een kindje letsel heeft opgelopen doordat hij of zij flink is geschud of hard is weggelegd. Dit syndroom komt het meest voor bij kinderen die jonger zijn dan 1 jaar oud.

Hoewel het van de ouder waarschijnlijk niet de bedoeling is geweest om het kindje zo hard te schudden, komt het toch vaak voor. En misschien nog wel vaker dan we op dit moment weten.
Aangezien het niet alleen gaat om het schudden, maar er ook een trauma kan ontstaan, wordt tegenwoordig steeds meer de term ‘Abusive Head Trauma’ gebruikt.




tips en oorzaken shaken baby syndroom

Waar komt shaken baby syndroom door?

In eerste instantie komt shaken baby syndroom niet door pretparken. Net zoals dat het shaken baby syndroom niet door spelen komt. Je kunt prima paardje hop spelen met je baby zonder nare gevolgen.

Het kan heel confronterend zijn, maar de meeste gevallen van dit syndroom wordt veroorzaakt doordat ouders of andere mensen het kind te hard hebben geschud. Ongeveer 1 op de 20 ouders maakt zich hieraan schuldig.

Oorzaken voor dit gedrag is dat de baby niet stopt met huilen. Door frustratie en onmacht raken ouders of anderen hun zelfcontrole kwijt.
Een andere oorzaak is dat ouders in paniek hun baby schudden omdat bijvoorbeeld de baby even stopt met ademhalen. Let er dus op dat je dit nooit doet en probeer altijd de controle te bewaren.

disneybanner

Weet wat er gebeurt als je jouw kind schudt

Shaken baby syndroom of SBS kan al veroorzaakt worden als je jouw baby een paar seconden schudt. Tijdens het schudden wordt het hoofdje van je baby krachtig heen en weer geslingerd. Je baby heeft nog onvoldoende ontwikkelde nekspieren en kan daardoor deze klappen niet opvangen. Het gevolg hersenletsel, beschadiging van de zenuwbanen en het ontstaan van bloedingen in de ogen. Ook zijn blauwe plekken en gekneusde of gebroken armen en ribben een teken van shaken baby syndroom.

Kijk naar deze video wat er met het hoofd van de baby gebeurt door schudden van de baby!

Gevolgen van shaken baby syndroom

Die 20 seconden schudden hebben blijvende en desastreuze gevolgen. Denk aan:

  1. Hersenbloedingen
  2. Lichamelijke of geestelijke handicap
  3. Gedragsproblemen of leerproblemen
  4. Ontwikkelingsachterstand
  5. Doofheid of slechter horen
  6. Overlijden (jaarlijks 3 tot 4 baby’s).



Tips om lang huilen van de baby te voorkomen

Voorkom dat je baby lang huilt door de volgende tips op te volgen:

  • Vast ritme
  • Leg je baby moe maar wakker in bed
  • Slaapritueel (vaste volgorde van gebeurtenissen voor het slapen)
  • Vermijd te veel prikkels: baby’s kunnen onrustig worden van teveel prikkels zoals de tv of tijdens uitstapjes. Let hierop en probeer het rustiger aan te doen.
  • Zorg voor een rustige slaapkamer (donker, goede temperatuur, geen tv/computer).
  • Maak het bedje strak op.

Omgaan met je frustratie

Natuurlijk wil je jouw kind nooit wat aandoen, maar soms kan frustratie of onmacht de controle overnemen. Zorg dat dit niet gebeurt zodat je niet betrokken geraakt bij het shaken baby syndroom.

  1. Ga nooit kwaad naar je baby toe, maar probeer jezelf eerst te kalmeren.
  2. Durf om hulp te vragen
  3. Realiseer je altijd dat het huilen overgaat.



Op shakenbabysyndroom.nl kun je meer nuttig informatie vinden over het syndroom. Vraag ook altijd om voorlichting bij je verloskundige zodat je weet hoe ernstig dit is.

Shaken baby Syndroom video

Bekijk de onderstaande video “Niet schudden, breekbaar”.
Moeders en vaders praten over hun gevoel van machteloosheid als hun baby maar blijft huilen. Voor als je radeloos bent en bijna de controle over jezelf verliest. Je bent niet de enige. Bekijk deze video.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019