Na de geboorte ben je ontzettend benieuwd hoe jouw baby eruit ziet. En daar is hij dan, een prachtig uhm… verfrommeld wondertje… Misschien niet helemaal zoals je had verwacht, maar dat geeft niet want het uiterlijk van een pasgeboren baby gaat heel snel veranderen. In positieve zin, al is jouw baby natuurlijk al meteen de allermooiste. Lees hier hoe het uiterlijk van je baby verandert in de eerste maanden na de geboorte.
Waar moet je op letten bij het uiterlijk van een baby?
Hoe vaak heb jij een pasgeboren baby gezien? En dan bedoel ik een baby die echt een paar seconden geleden uit de baarmoeder is gekomen. Voordat ik mijn dochtertje kreeg had ik welgeteld 0 pasgeboren baby’s gezien. De meeste jonge baby’s waren een paar dagen oud en dan zien ze er al anders uit dan vlak na de geboorte. In ieder geval: daar kwam ik achter.
Want een baby die echt vers van de pers komt, ziet er niet altijd even fris en gladgestreken uit. Eigenlijk zijn net geboren baby’s een wonderlijk, maar verfrommeld en ingedoken pakketje vol witte smeer, gezwollen oogjes en opgetrokken ledematen. Dat is dus niet alleen bij jouw baby, maar bij alle baby’s en dus heel normaal.
Misschien iets anders dan je had verwacht, maar als je goed op het uiterlijk van een pasgeboren baby let, dan zal je zien dat in een paar dagen je baby zich ontpopt tot het allermooiste mensje ter wereld. Al is je kind dat natuurlijk eigenlijk al vanaf de geboorte ;-).
Wat zijn de kenmerken van het uiterlijk van een pasgeboren baby?
Als de baby na een tijdje zwoegen eindelijk het daglicht (of tl-licht) ziet dan zullen er meteen een paar dingen opvallen aan het uiterlijk van jouw pasgeboren baby. Geloof me, alles wat iets minder mooi is, trekt weer weg.
Wat je zoal kunt zien bij jouw baby:
-
Wit laagje
Baby’s die geboren worden rond de uitgerekende datum hebben bij de geboorte een wit laagje op de huid zitten. Dit heet vernix caseosa. Het is een soort van huidsmeer dat je baby nodig had om zich te beschermen tegen het vruchtwater. Het laagje moet lekker blijven zitten omdat het goed is voor de huid. Na een dag is het in de huid getrokken en blijft deze lekker soepel.
-
Donshaartjes
Te vroeg geboren baby’s hebben vaak nog donshaartjes oftewel langunoharen in het gezichtje en op de schouders en rug. Deze haartjes zorgen ervoor dat je baby warm blijft in de baarmoeder. Normaal gesproken vallen deze donshaartjes in een later stadium van de zwangerschap uit, maar dat gebeurt niet als je kind besluit eerder te komen.
-
Gezwollen oogjes
Baby’s die vaginaal geboren zijn die kunnen wat gezwollen oogjes hebben, dit komt door de druk die er op het hoofdje staat. De zwelling trekt binnen een paar dagen weg.
-
Paarse voetjes en/of handjes
Het komt geregeld voor dat een baby paarse voetjes en/of handjes heeft, de doorbloeding moet namelijk nog op gang komen. Dit is heel normaal en dus niet erg. Al snel zal alles mooi roze worden.
-
Punthoofdje
Baby’s kunnen een punthoofdje hebben bij de geboorte, dit komt vaak voor bij kinderen die ter wereld zijn gebracht met een vacuümpomp. Aangezien de schedeldelen nog niet aan elkaar vast zijn gegroeid (fontanellen) is het hoofdje vormbaar. In een paar dagen zal de punt grotendeels verdwijnen.
-
Schilfertjes
Zie je witte of gele schilfertjes op het hoofdje van je baby? Dat heet berg en komt heel vaak voor bij kinderen. Laat het lekker zitten en ga er niet aan friemelen. Wil je het per se weg hebben, smeer dan het hoofdje in met babyolie en laat het een nacht intrekken.
De volgende dag kan je het makkelijk met een hydrofiele washandje afvegen of borstel je het eruit met een babyborstel.
-
Geel zien
Het uiterlijk van een pasgeboren baby kan in de eerste dagen na de geboorte een beetje geel zien. Dit komt omdat de lever nog niet optimaal werkt en daardoor het stofje bilirubine niet goed kan afbreken. Het stofje blijft in de bloedbaan en veroorzaakt de gele kleur. Vaak trekt het vanzelf weg, maar als je baby erg geel ziet (geelzucht) dan is er teveel bilirubine in het lichaam en zal je baby even onder een blauwe lamp moeten liggen.
-
Baby acne
Veel baby’s krijgen na de geboorte kleine pukkeltjes op de wangen met witte puntjes. Dit heet baby acne en wordt veroorzaakt door talgkliertjes die nog een beetje te enthousiast zijn in het aanmaken van huidsmeer (de vernix). Blijf hier vanaf, het verdwijnt na een paar dagen. Na een paar weken kan je baby opnieuw pukkeltjes krijgen, dit is ook baby acne. Ook dit verdwijnt later weer vanzelf.
-
Scheel kijken
Heb je het idee dat je pasgeboren baby een beetje scheel kijkt? Dat zou heel goed kunnen, meestal komt dit door de zwelling in de oogjes. Na een paar dagen kan je jouw wondertje weer fijn recht in de ogen kijken.
Lees ook: Hoe ziet mijn baby er later uit?
Wat verandert er allemaal in het eerste jaar aan het uiterlijk van de baby?
Het uiterlijk van een pasgeboren baby gaat nog enorm veranderen. Na een paar dagen zullen de meest opvallende verschijnselen al wegtrekken. Geen verfrommelt propje dus, maar een schattige baby en dat gaat alleen nog maar meer veranderen. Vooral na een jaar ken je het uiterlijk van je pasgeboren baby niet meer terug. Je kind wordt er alleen maar mooier op.
De veranderingen van het uiterlijk van een pasgeboren baby in het eerste jaar:
-
Van roze naar huidskleur
Blanke baby’s zijn na de geboorte nog roze, dit verandert in een paar weken naar een meer normale huidskleur. Donkere baby’s zijn vaak wat blanker bij de geboorte en krijgen later wat meer pigment.
-
Kleur ogen
Ben je helemaal blij met de blauwe kijkers van je baby? Hecht er niet teveel waarde aan, want de kleur van de ogen gaat nog veranderen. Alle blanke baby’s worden geboren met blauwe ogen. Dit is de kleur die ogen krijgen als er nog geen pigment in zit. Baby’s van getinte ouders hebben lichtgrijze of lichtbruine ogen.
De kleur van de ogen begint te veranderen na een paar maanden, de meeste veranderingen zijn tussen de 6de en 9de maand. Na 12 maanden is de kleur ongeveer wel vastgesteld, al kan het bij sommige kinderen nog steeds iets veranderen. In sommige gevallen verandert de kleur nog tot de 6 jaar. Lees hier meer over de kleur van de ogen van een baby.
-
Haar
Of je baby nu haar heeft of niet tijdens de geboorte: de coup van je kind gaat rigoureus veranderen. Ja ook die schattige zachte haartjes gaan verdwijnen. Meestal beginnen de haartjes uit te vallen rond de 6 maanden en start dan ook de groei van het ‘echte’ haar. In die periode zal je baby ook kale plekjes krijgen zoals op het hoofdje of bij het nekje. Dat is echt maar tijdelijk. Lees hier meer over het haar van je baby.
-
Lekker mollig
De eerste maanden gaat je baby van een klein roze pakketje, veranderen in een lekker mollig knuffeltje. Heerlijk toch die mollige beentjes, armpjes en handjes waarbij het lijkt of ze op de armpjes geschroefd zijn?! Het aankomen gaat de eerste maanden hard, net zoals de groei.
Op het moment dat je baby meer gaat bewegen zoals tijgeren of kruipen zal de gewichtstoename wat minder hard gaan. Maar dan heeft je baby als het goed is al een mooie vetreserve opgebouwd!
-
Lichaam in proporties
Bij de geboorte zal je zien dat het hoofd van je baby ongeveer 1/4 van het hele lichaam is. Wow! Gelukkig gaat de rest van het lichaam dit ruimschoots goed maken en is je kind na een paar maanden al iets beter in proporties.
Wat viel jou het meeste op aan het uiterlijk van een pasgeboren baby?