prenatalbanner sale
Peuter

Hoe kan je ADHD bij een peuter herkennen?

Steeds meer kinderen krijgen een label opgeplakt, meer dan vroeger, althans, zo lijkt het. Zoals bijvoorbeeld ADHD. Maar wat is ADHD eigenlijk? En hoe kan je ADHD bij een peuter herkennen?

banner winkelpromo

ADHD, wat is dat precies?

De letters ADHD staan voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Kort samengevat is het een aandachtstekort stoornis met hyperactiviteit. Kinderen met ADHD reageren sneller op prikkels dan andere kinderen. Vroeger werden deze kinderen al snel als onhandelbaar en lastig gezien. Ze kregen straf omdat ze zich niet goed konden gedragen.

Tegenwoordig weten we gelukkig wel beter en zijn er veel manieren om je kind te helpen om met ADHD om te gaan. ADHD heeft veel te maken met erfelijkheid, als je ADHD hebt is de kans 30% dat je broer of zus het heeft en 50% dat je kind het zal hebben!




Vanaf welke leeftijd kan je ADHD bij een peuter herkennen?

Eigenlijk is ADHD pas te herkennen als een kind een jaar of 6 oud is. Maar meestal heb je voor het 6e levensjaar van je kind al wel door dat er iets aan de hand is, vaak al veel eerder. Sommige ouders maken zich al zorgen als hun kind anderhalf jaar oud is. Bij jonge kinderen is de diagnose vaak lastiger te stellen omdat symptomen en karakter op die leeftijd dicht bij elkaar liggen.

Waarom is ADHD bij jonge kinderen lastig te herkennen?

Bij peuters en kleuters is een diagnose lastig vast te stellen. Veel symptomen van ADHD zijn namelijk typische karaktereigenschappen van kleine kinderen. Slecht stil kunnen zitten, druk zijn, overal aan friemelen. Maar ook niet nadenken voor je iets doet of zegt en een korte spanningsboog hebben.

Als kleuters naar school gaan is dit gedrag nog aanwezig, maar naarmate ze ouder worden, wordt dit gedrag over het algemeen minder. Daarom valt het pas op als je kind een jaar of 6 is als dit gedrag nog volop aanwezig is.

Symptomen van ADHD bij baby’s en peuters

Toch kunnen baby’s en peuters al op jonge leeftijd kenmerken van ADHD vertonen. Let bijvoorbeeld eens op de volgende symptomen.

  1. Gemakkelijk en meer dan gemiddeld huilen;
  2. Korte spanningsboog, niet lang met hetzelfde speelgoed kunnen spelen;
  3. Motorisch onrustig, veel bewegen, slecht stil kunnen zitten of liggen;
  4. Onhandelbaar gedrag (echt, maar dan ook echt niet luisteren);
  5. Opstandig gedrag, constant tegendraads zijn;
  6. Overgevoelig voor prikkels, aanrakingen, geluiden en licht;
  7. Slecht slapen.
luierkorting op pampers banner

Symptomen bij kleuters en oudere kinderen

Hoe groter en ouder je kind wordt, hoe meer symptomen erbij kunnen komen. Per kind is het natuurlijk heel verschillend hoe de ADHD zich uit. Je kunt niet bij je kind zomaar een vink lijstje gebruiken. Maar symptomen bij oudere kinderen kunnen onder andere de volgende zijn.

  1. Moeite met plannen en organiseren;
  2. Lastig gedag, uitdagen van ouders, klasgenoten, docenten;
  3. Overactief gedrag, van rondjes rennen tot non stop bewegen;
  4. Snel afgeleid;
  5. Slechter kortetermijngeheugen;
  6. Slecht presteren op school;
  7. Veel ruzie met andere kinderen, maar ook met broers/zussen/ouders.

Lees ook: Waar komt druk gedrag bij een kind vandaan en wat kan je zelf doen?

Kan je ADHD bij een peuter behandelen?

Of je ADHD bij een kind moet behandelen ligt natuurlijk aan veel verschillende factoren. Hoe uit de ADHD zich bij jouw kind? Kan hij er eigenlijk best goed mee om gaan en gaat het op school ook goed genoeg? Of zorgt de ADHD ervoor dat alles niet zo lekker gaat?

Je kunt ervoor kiezen om je kind onder behandeling te laten gaan bij een psycholoog of bijvoorbeeld kiezen voor groepstherapie. Voor sommige kinderen werkt het om medicatie te slikken tegen ADHD. Maar niet alle ouders voelen zich daar goed bij en ook niet alle kinderen reageren goed op medicatie. Hoe je hiermee kunt omgaan moet je dus echt bespreken met een professional die een plan maakt wat bij jou en je kind past.

Heb jij het gevoel dat je peuter misschien wel ADHD kan hebben. Kijk dan eens goed naar het gedrag van je peuter, is het niet normaal peuter gedrag? Of denk is er meer aan de hand? Bij twijfel is het altijd goed om contact op te nemen met het consultatiebureau of jouw huisarts. Vraag ook eens aan bijvoorbeeld de leidsters op de kinderopvang of peuterspeelzaal hoe zij naar je kindje kijken. Hebben zij hetzelfde idee als jij? Lees ook wat is het verschil tussen ADHD, ADD en PDD NOS?



banner hoofdluizen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019