Een baby heeft koorts als de lichaamstemperatuur boven de 38°C komt. Dat kan en mag oplopen tot 41°C. Als ouder is het verschrikkelijk als je baby ziek is en soms weet je gewoon niet goed wat je moet doen. Het belangrijkste is: zorgen dat de lichaamstemperatuur niet te hoog wordt (als dat al kan) en vooral je baby goed in de gaten houden. Lees hier hoe je jouw baby het beste kunt aankleden, de baby kan laten afkoelen bij koorts en wanneer je contact moet opnemen met de huisarts.
Waarom moet je bij koorts goed de temperatuur van de baby in de gaten houden?
Als eerste is het goed om rustig te blijven en niet meteen in paniek te raken. Kinderen worden nu eenmaal geregeld ziek, vooral kinderen onder de 5 jaar krijgen regelmatig koorts en in de meeste gevallen is er niets ernstig aan de hand en gaat het vanzelf over.
Naast rustig blijven is het goed om je kind in de gaten te blijven houden. Meet de temperatuur van je baby via de anus, dit is betrouwbaarder dan meten via het oortje. Vervolgens meet je eenmaal per dag de temperatuur, vaker is niet nodig. Zolang de temperatuur van je kleintje niet boven de 41°C komt, is er niet direct reden voor paniek. Dit is niet gevaarlijk. Loopt de temperatuur verder op, dan moet je de huisarts bellen. Zorg er daarnaast voor dat je jouw baby helpt met afkoelen bij koorts.
Let erop of je baby nog wel drinkt, plasluiers heeft, niet heel benauwd is, niet alleen maar ontroostbaar huilt en momenten heeft dat hij alert en wakker is.
Hoe kan je de baby laten afkoelen bij koorts?
Soms denken mensen dat ze hun baby lekker warm moeten aankleden, maar je moet je baby juist afkoelen bij koorts. Als je baby koorts heeft, dan loopt de temperatuur van het lichaam op omdat het lichaam bezig is een virus of infectie te bestrijden. Dat de temperatuur een paar graden oploopt is niet erg, maar teveel is niet goed.
Daarom is het belangrijk dat je kindje de warmte kan kwijtraken. Vergelijk het maar een beetje met sporten. Als jij sport dan wil je ook niet een dikke trui aan, maar wil je de warmte kwijtraken en doe je luchtige kleding aan en wil je veel water drinken. Vechten tegen een virus of infectie is ook een sport. Wil je dus weten wat je moet doen, bedenk dan wat jij fijn zou vinden als je het heet hebt, dan kom je al een heel eind.
Zo kan je jouw baby afkoelen bij koorts!
-
Drinken geven
Het is heel belangrijk dat je zorgt dat je baby drinkt om uitdroging te voorkomen. Bij koorts gaat je baby zweten en verliest je baby veel vocht. Drinken mag bestaan uit water, maar thee, melk of een waterijsje kan ook. Geef je borstvoeding, leg je baby dan wat vaker aan.
Als het drinken moeizaam gaat, geef dan regelmatig kleine slokjes. Drinken is belangrijker dan eten. Als je baby niet wilt eten, hoef je niet aan te dringen.
-
Dunne, luchtige kleding
Zorg dat je baby dunne, luchtige kleding aan heeft. Alles moet van natuurlijke materialen zijn zoals katoen, bamboe of wol. Geen synthetische kleding zoals polyester, want deze stoffen houden warmte vast.
-
Lakentje in bed:
Als je baby koorts heeft is een lakentje of zomerslaapzakje (van katoen of ander natuurlijk materiaal) voldoende. Bij hoge temperaturen is een lakentje misschien niet eens nodig (bijvoorbeeld wanneer het boven de 26°C is).
Is het koud buiten en merk je dat je baby rilt of voelt het nekje koud, dan kun je een luchtig dekentje proberen. Zet ook een raampje open (behalve als het buiten warmer is dan binnen) zodat de ruimte goed kan ventileren.
-
Check regelmatig
Als je baby veel transpireert (wat overigens een goed teken is, omdat de koorts dan daalt) dan worden de kleertjes nat en kan je baby het weer koud krijgen. Houd dit in de gaten en trek je baby schone en droge kleertjes aan als alles te nat is geworden.
-
Ga ook eens naar buiten
Is het buiten niet warmer dan binnen, neem je baby dan ook eens mee naar buiten. Dit helpt je baby ook met afkoelen bij koorts en hij krijgt wat frisse lucht binnen. Uiteraard moet je niet naar buiten gaan met de baby tijdens een hittegolf.
-
NIET in een koud water bad
Artsen raden het niet aan om je baby af te spoelen in koud water of een koud washandje op het hoofd te leggen. De temperatuurverschillen zijn dan te groot. Kies liever voor een lekker lauw badje waarin je baby lekker kan ontspannen.
Je baby een zetpil met Paracetamol geven is niet direct nodig om de koorts te laten dalen bij de baby. Het is namelijk juist goed dat het lichaam aan de slag gaat om het virus of de infectie te bestrijden. Geef alleen een zetpil als je kind heel ziek is, duidelijk pijn heeft of weinig drinkt. Na het geven van een paracetamol zakt de koorts meestal na een half uur. In sommige gevallen zakt het niet, ook dat is normaal.
Lees ook: Waar moet je op letten om een goede baby thermometer te kopen!
Hoe baby aankleden bij koorts?
Zoals eerder aangegeven is het belangrijk dat je jouw baby niet te warme kleding aantrekt als je baby moet afkoelen bij koorts. Kies altijd voor natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe, linnen, zijde en wol. Verder is het een beetje afhankelijk van het weer welke kleding het meest geschikt is.
Met warmer weer kan je jouw baby een romper aantrekken in de vorm van een hemdje of een luchtig jumpsuit met korte mouwen en blote beentjes. Is het koud, dan kun je over het rompertje een luchtige pyjama aantrekken zonder voetjes.
Wanneer naar de huisarts bij koorts?
Het is echt niet nodig om meteen de huisarts te bellen als je baby koorts heeft. Pas de tips toe om je baby te laten afkoelen bij koorts en als het goed is zakt de temperatuur binnen een paar dagen. Blijf wel altijd je baby in de gaten houden. Als je de volgende symptomen opmerkt móet je de huisarts bellen:
- Je baby is heel suf en wordt niet makkelijk wakker;
- De baby is ontroostbaar aan het huilen;
- Je baby heel benauwd is of vreemd ademt zoals sneller, piepend, pauzes heeft bij het ademhalen of kwijlt tijdens het ademhalen;
- Als de baby blauwe lippen of grauwe of vlekkerige huid krijgt;
- Je baby krijgt rode vlekjes op de romp, benen, armen of in de ogen die niet verbleken als je erop drukt;
- Als je baby meer dan de helft minder drinkt dan normaal;
- Je baby in een korte tijd steeds zieker wordt en/of veel overgeeft en diarree heeft;
- Als de beentjes of armen schokkende bewegingen maken, dit zijn koortsstuipen;
- Als je baby meer dan 5 dagen koorts heeft;
- En als je baby een prik heeft gemist bij het consultatiebureau;
Er zijn ook baby’s waarop extra gelet moet worden als zij koorts hebben. Is één van de onderstaande situaties van toepassing op jouw baby, dan moet je meteen de huisarts bellen als je koorts opmerkt. Ondertussen probeer je wel de tips op te volgen om de koorts te laten dalen bij de baby.
- Jouw baby is jonger dan 3 maanden;
- Je baby heeft een long- of hartziekte;
- De baby slikt medicatie die de weerstand kunnen verlagen;
- Je baby heeft diabetes;
- Je baby heeft het syndroom van down;
- Jullie zijn in de afgelopen 4 weken in de subtropen geweest.
Bron: thuisarts.nl