header luiers van pampers met 50% korting
Vruchtbaarheid

Hoe kan je de eisprong berekenen?

Vrouwen zijn niet elke dag vruchtbaar, maar slechts enkele dagen per maand. Er is dus werk aan de winkel als je zwanger wilt worden. Want je kunt je eisprong berekenen aan de hand van je menstruatiecyclus.
Het moment waarop vrouwen bevrucht kunnen worden kan bij iedere vrouw namelijk anders zijn. Wat wel bij iedere vrouw hetzelfde is, is dat de vruchtbare periode samenloopt met de ovulatie of eisprong.

davitamon mamavitaal banner

Wil je zwanger worden, dan is het handig om te weten wanneer je eisprong is zodat je ervoor kunt zorgen dat je rond die periode geslachtsgemeenschap hebt. Heb je een erg onregelmatige cyclus dan zijn er eisprong symptomen die aangeven dat je vruchtbaar bent. In deze blog kom je erachter hoe je de eisprong berekenen kan en wanneer jij vruchtbaar bent. Ook vertel ik je wat je kunt doen om de kans om zwanger te worden te vergroten.

Wat is ovulatie?

Ovulatie is het moment dat een eicel is gerijpt en vrijkomt van de eierstok. Een vrouw heeft in haar leven ongeveer 400 eicellen die gaan rijpen. Iedere maand maken 20 eicellen zich klaar voor de bevruchting. Uiteindelijk komt er 1 eicel daadwerkelijk vrij en deze zal zich een weg banen naar je baarmoeder waar het mogelijk bevrucht kan worden door een zaadcel.
vruchtbare dagen hoe eisprong berekenen

Hoe werkt de bevruchting?

Voordat ik antwoord geef op de vraag hoe kan je de eisprong berekenen is het misschien handig om te weten hoe de bevruchting werkt. Tijdens de eisprong komt bij de vrouw het eitje vrij van de eileiders en baant zich vervolgens een weg naar de baarmoeder.

In de eerste uren na de eisprong ben je het meest vruchtbaar. Hoe langer het moment van de eisprong geleden is, hoe minder vruchtbaar je weer bent. Na een dag is de kans dat je eitje nog bevrucht kan worden maar heel klein.

Ovulatietest online bestellen banner

Een zaadcel kan maximaal 5 dagen in leven blijven in het lichaam van een vrouw. Maar dit kan ook korter zijn. Hoe lang een zaadcel kan blijven leven is afhankelijk van de gezondheid van de zaadcel en dus ook van de man. Enkele dagen voor je eisprong maakt het lichaam van een vrouw zich klaar voor een eventuele zwangerschap. Dit doet het lichaam door het de zaadcellen makkelijker te maken door te dringen naar de baarmoeder.

Zodra dit gebeurd is kunnen de zaadcellen ‘wachten’ totdat het eitje zich ook in de baarmoeder bevindt en vervolgens kan de bevruchting plaatsvinden.

In theorie betekent dit dus dat wanneer je 2 dagen voor je ovulatie vrijt, je zwanger kunt worden aangezien de zaadcellen in de baarmoeder wachten op het eitje.

Vrij je een week voor je ovulatie, dan zijn de zaadcellen niet meer in leven en kun je niet meer zwanger worden. Aan de andere kant: wacht je te lang, dus een dag na je ovulatie dan is de kans om zwanger te worden ook weer klein.

ovulatietest bestellen banner

Hoe kan je de eisprong berekenen: regelmatige cyclus

Je kunt eigenlijk alleen maar je eisprong berekenen als je een regelmatige cyclus hebt. Hoewel je nooit precies de dag kunt vastleggen dat je ovulatie plaatsvindt, kun je het wel redelijk goed inschatten. Lees hier meer over zwanger worden met onregelmatige cyclus.

Als je de volgende stappen opvolgt kun je jouw eisprong berekenen.

  1. Hoelang is jouw menstruatiecyclus?

    Als eerste dien je uit te vinden hoe lang je cyclus is. Pas dan kun je jouw eisprong berekenen. Gemiddeld beslaat een cyclus 28 dagen. Maar het kan zijn dat die van jou langer, of korter duurt. Je kunt je menstruatiecyclus als volgt berekenen:

    • Schrijf de eerste dag op waarbij je weer ongesteld bent geworden.
    • Vervolgens ben je een aantal dagen ongesteld en houdt dit op en wacht je een aantal weken.
    • Schrijf dan de dag op waarop je weer opnieuw ongesteld wordt.
    • Tel de dagen vanaf de dag dat je voor het eerst ongesteld werd tot de dag voordat je voor de tweede keer ongesteld werd.

    Wil je een goede indicatie hebben van je cyclus, dan probeer je het een aantal maanden bij te houden. Op die manier kun je zien of je cyclus regelmatig is of niet.

  2. Ovulatie of eisprong berekenen

    Als je weet wat je cycluslengte is, is de dag van je ovulatie berekenen vrij simpel. Dit is namelijk 14 dagen voor je eerste dag van de volgende menstruatie. Heb je een cyclus van 28 dagen, dan is je eisprong dus ook 14 dagen na je menstruatie. Is je cyclus 30 dagen dan is je eisprong 16 dagen na de eerste dag van je ongesteldheid.

    Wil je jouw ovulatie en vruchtbare periode heel overzichtelijk in kaart brengen? Maak dan gebruik van onze ovulatiekalender!

  3. Wanneer vruchtbaar?

    Nu moet je nog weten wanneer je vruchtbaar bent. Je bent het meest vruchtbaar de 3 dagen voor je eisprong en de dag van de eisprong. De dag na je eisprong ben je alleen in de eerste uren nog vruchtbaar.

eisprong symptomen

Eisprong symptomen

Heb je een onregelmatige cyclus, dan is het lastiger je eisprong berekenen dan wanneer je cyclus regelmatig is. Wellicht kun je aan je lichaam de eisprong herkennen. Hiervoor zijn een aantal eisprong symptomen:

  • Je baarmoeder voelen

    Na je menstruatie ligt je baarmoedermond vrij laag in de vagina en voelt hard aan. Sommige vrouwen kunnen de rand voelen als je hun vingers in de vagina steken. Wanneer je ovulatie in aantocht is gaat je baarmoedermond hoger in de vagina liggen en wordt deze zacht. Het is dan niet meer mogelijk om hem te voelen. Na de eisprong sluit de baarmoedermond zich weer en wordt deze weer hard.

  • Verandering van cervixslijm

    Op het moment dat je ovulatie nadert, ga je meer slijm verliezen en kun je natter aanvoelen. Het slijm lijkt op vloeibaar eiwit en je kunt er draden van trekken. Merk je deze verandering op dan komt je eisprong eraan. Na de eisprong is je afscheiding wit tot gelig van kleur en wat brokkelig. Het ziet er dan hetzelfde uit als vlak na je menstruatie.
    Dit verschil van het cervixslijm is één van de meest herkenbare eisprong symptomen.

  • Stijging lichaamstemperatuur

    Je lichaamstemperatuur is ongeveer 0,2 graden hoger vlak na je eisprong. Met de temperatuur methode kan je dit bijhouden.

  • Verhoogd libido

    De natuur wil je weleens een handje helpen door je libido te verhogen rond het moment van je eisprong. Je hebt dus meer zin om te vrijen wat natuurlijk erg goed van pas komt!

  • Ovulatie klachten

    Sommige vrouwen, ongeveer 20%, hoeven geen eisprong te berekenen want ze kunnen de eisprong voelen. Dit voelt aan als steken in de onderbuik. Deze steken kunnen een paar uur tot een gehele dag aanhouden.

  • Ovulatiebloedingen

    Het kan voorkomen dat je rond de eisprong wat bloedverlies hebt in combinatie met ovulatiepijn. Dit bloedverlies is heel licht of je hebt bruin- of paarskleurige afscheiding.

  • Verhoogd luteïniserend hormoon

    LH (luteïniserend hormoon) is verantwoordelijk voor de rijping van de eicel. Dit hormoon zit altijd in je lichaam, maar twee dagen voor je ovulatie heb je wel 20 keer zoveel van het hormoon in je lichaam dan normaal. Deze LH-piek kan je meten door een ovulatietest.

Zwanger worden zonder eisprong berekenen

Heb je geen zin of tijd om je eisprong te berekenen? Of ben je bang dat je er dan te veel mee bezig bent? Het is niet nodig om hele schema’s te maken om alsnog zwanger te worden.

Als je om de dag vrijt heb je een hele goede kans om zwanger te worden! Dat komt omdat er dan altijd wel fitte zaadcellen in je lichaam aanwezig zijn die meteen hun kans kunnen grijpen als je een eisprong hebt! In principe kun je op de dagen dat je ongesteld bent even een pauze inlassen. Op die dagen ben je vrijwel zeker niet vruchtbaar.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019