“waterwipes
Peuter

Hoe je treuzelende kinderen kunt laten opschieten als je haast hebt!

Je kent het wel, op het moment dat je echt weg moet, is je peuter een schoen kwijt. Moet er ineens nog een andere tas gepakt worden, of komt er ruzie omdat het verkeerde kind de deur open mocht doen terwijl de ander aan de beurt was. Gevolg: je wordt boos en je zit uiteindelijk met chagrijnige en/of huilende kinderen in een auto en je bent te laat op je afspraak. Dat kan anders, toch? Ik geef je tips hoe je treuzelende kinderen kunt laten opschieten als je haast hebt!

beste babyfoon bol.com

Hoe treuzelende kinderen laten opschieten als je haast hebt!

  1. Zorg dat je geen haast hoeft te hebben!

    Echt, misschien wel de belangrijkste tip om treuzelende kinderen te laten opschieten! Een open deur maar haast en kleine kinderen is een combinatie die je zoveel mogelijk wilt voorkomen. Zorg daarom altijd dat je wat extra tijd incalculeert. Ga een kwartier eerder uit je bed, begin iets eerder met zeggen dat jullie bijna weg moeten.

    Als jij gaat stressen omdat je haast hebt, slaat dit over op je kinderen. Ze voelen dat feilloos aan en gooien meteen de kont in de krib.




  2. Zorg dat de kinderen zich belangrijk voelen

    Wij zijn er heel goed in om van onze kinderen echte kinderen te maken. We zetten ze voor de tv als we het huishouden willen doen en vinden het vooral heel vervelend als onze peuters willen helpen in het huishouden. Door dat ‘helpen’ duurt alles namelijk alleen maar langer, gaan er dingen stuk of worden er dingen vies.

    Maar door het niet laten helpen van onze kinderen, zorgen we er letterlijk voor dat ze denken dat ze niets kunnen. En dat ze niets hoeven. En als je ze dan ineens wel een taak gaat geven, denken ze “Ja, dahaag, dat doe ik toch niet goed, of niet snel genoeg. Dus daar heb ik geen zin in.”

    Laat je kinderen dus vaker meehelpen. Vooral op momenten dat je er wel tijd voor hebt, zo heb je ook echt iets aan ze als je ze nodig hebt. Als je kind onderdeel is van ‘jullie team’ zal hij zich belangrijk voelen en graag willen helpen.

  3. Geef ze taken, en keuzes: maar houd het overzichtelijk!

    Ga niet vanuit de keuken roepen: “Je moet plassen en je schoenen en jas aan doen. En vergeet je tas niet!” Dat wordt chaos.

    Zorg dat je jouw peuter aankijkt als je hem een taak geeft. En maak er dan meteen een keuze van. Zo heeft je kind het gevoel dat hij iets in te brengen heeft, dat hij een keuze heeft. Ook al heb jij al lang besloten wat er gedaan moet worden. Zeg wel: “Ga je eerst plassen of eerst je schoenen aan doen?” “Pak je eerst je tas of je jas?” Dit houdt het overzichtelijk.

  4. Laat de kindjes elkaar helpen

    Grote broers en zussen vinden het vaak heel leuk om te laten zien wat ze kunnen. Kan jouw peuter net zelf zijn rits dicht doen? Laat hem dan ook helpen met de jas van zijn kleine broertje of zusje. Waarschijnlijk hoor je zelfs een “kin omhoog!” uit de gang komen. Ook veters strikken, helpen een sjaal of handschoenen aan te doen, zijn prima taken voor de grotere kindjes.

  5. luiers met korting banner
  6. Geef complimentjes in plaats van gemopper

    We zijn al snel geneigd om te mopperen. Schiet nou eens op, loop nou eens door. Probeer eens positief te beginnen tegen je kind, dan zal je ook merken dat je sneller zijn aandacht hebt.

    “Wat heb je snel je brood opgegeten! Kan je drinken ook zo snel op?” “Wauw, je hebt jouw jas al aan! Krijg je hem ook zelf dicht?” Stimuleer je kind om zelf dingen te doen en geef dat complimentje al voor hij erom kan vragen.

  7. Zorg dat je goed voorbereid bent

    Niet mopperen als je haast hebt, is een opgave. Een peuter laten helpen als je haast hebt ook. Probeer daarom alles te tackelen wat er te tackelen valt. Schoenen op de vaste plek scheelt een zoektocht, eigenlijk alles op een vaste plek scheelt een zoektocht. Leg al klaar wat er mee moet, op een logische plek (ook voor de kinderen). Zo kunnen ze je beter helpen, omdat ze zelf ook weten waar ze iets moeten pakken.

    Ook stomme dingen als een kleed op je auto gooien zodat je niet hoeft te krabben horen bij deze voorbereiding, want ook dat zijn de dingen waarop de planning stuk loopt.

Treuzelende kinderen treuzelen meestal echt niet om je te pesten. Ze treuzelen omdat ze simpelweg niet weten wat ze moeten doen. Omdat er kortsluiting ontstaat in hun hoofd als jij vier opdrachten tegelijk roept. Ze voelen dat je gestrest bent en blokkeren daardoor alleen maar meer. Dus voorkom stress, wees voorbereid en dril die treuzel kontjes tot een geoliede machine zodat ze opschieten als jij haast hebt. Lees hier nog meer tips hoe je als moeder altijd op tijd de deur uitgaat.



luierkorting op pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019