De eerste maanden laten de meeste ouders de baby het ritme bepalen en voeden ze op verzoek. Je kunt jezelf er maar beter aan overgeven, want een ritme zal er de eerste weken echt niet inzitten. Gelukkig is daar het zwangerschapsverlof voor. Maar hoe zit dat na die eerste maanden? Hoe kan je jouw baby een ritme aanleren zodat er meer structuur komt in de dag en de baby ’s nachts langer doorslaapt? Lees hier een paar tips hoe je dat aanpakt.
Slapen en rust zijn belangrijk voor een baby
Voor baby’s is slapen en rust ontzettend belangrijk. Te weinig slaap en je zit opgescheept met een chagrijnig kind dat ook nog eens oververmoeid is. En het gekke is: een oververmoeid kind, kan juist niet goed slapen.
Al decennia lang is het devies voor baby’s de 3 R’en: rust, regelmaat en reinheid. Hier moet je als ouder de baby bij helpen, want als jij de baby overal mee naar toe sleept en niet let op de signalen die je baby aangeeft, dan wordt je baby onrustig en huilerig.
Vooral de eerste maanden is het belangrijk dat je jouw kind niet aan te veel prikkels blootstelt. De meeste ouders voeden op verzoek. De eerste weken zal dit ongeveer 8 tot 7 keer per dag zijn. Je baby een ritme aanleren zal nu nog niet gaan.
Je kunt wel rekening houden met de dutjes van je baby en zorgen dat je baby op die momenten de rust heeft om zijn of haar slaapje te doen. Dit is heel belangrijk, vooral in het begin, want zodra je baby slaapjes gaat overslaan, is het ritme al verstoord.
Duur van de slaapjes van het baby ritme
Gemiddeld heeft een pasgeboren baby een slaapcyclus van ongeveer 45 minuten, bij een oudere baby is dit 50 minuten. Hierna wordt je baby wakker. Het kan zijn dat je baby daarna weer in slaap valt en als het goed is dan pakt je baby weer 45 tot 50 minuten slaap.
Hoe ouder je baby wordt, hoe vaker hij die cycli aan elkaar kan koppelen. Je kunt bijna een schatting maken wanneer je kleintje wakker wordt. Is dit na 45 minuten, maar merk je dat je baby weer in slaap valt, dan weet je dat hier weer 45 minuten slaap bijkomen MITS je baby de rust heeft.
De wakker momenten van het babyritme
In het begin zijn de momenten dat je baby wakker is nog heel klein. Een baby van 0 tot 2 weken oud is slechts 30 tot 45 minuten wakker. Vanaf 3 weken oud is dit 45 tot 60 minuten. Baby’s vanaf 7 weken oud zijn ongeveer 60 tot 75 minuten wakker en vanaf de 3 maanden is dit 1,5 uur.
Mocht je iets willen gaan doen, probeer het dan zo te plannen dat je snel na het slaapje gaat en dat je baby tegen de tijd dat hij of zij weer moe is, de ruimte en rust heeft om weer een dutje te doen. Als je dit voor elkaar krijgt, dan ben je al een hele stap dichterbij je baby een ritme aanleren.
Lees ook: De baby alleen thuis laten! Wel of niet doen?
Bovenstaand geldt overigens voor baby’s die op tijd zijn geboren. Is je baby te vroeg geboren, dan zal het wat afwijken. Houd dan eens bij hoelang je baby slaapt en wakker is. Dit is ontzettend belangrijk om zo je baby te leren kennen en je dag goed in te delen zonder dat je het ritme van je baby verstoord.
Lees ook: Hoe en wanneer een baby wakker maken voor een voeding?
Voorkomen van een vicieuze cirkel van een oververmoeide baby
Wanneer je jouw baby een ritme wilt aanleren, is het cruciaal dat je jouw baby leert kennen en dan voornamelijk de signalen die aangeven dat je baby moe is. Je baby pas naar bed brengen als hij de oogjes niet meer kan openhouden, is te laat.
Hierdoor loop je de kans dat de baby wakker wordt van jouw aanraking. Daardoor juist weer alerter reageert, waardoor jij aanneemt dat je kindje toch niet moe is. Je gaat weer met de baby knuffelen of spelen en de baby moet allerlei prikkels weer verwerken, terwijl hij eigenlijk moe is.
Het gevolg is een oververmoeide baby die huilerig en hangerig wordt, maar niet in slaap kan vallen. Daardoor slaapt je baby korter, want ze worden wel weer wakker omdat ze honger hebben. Tijdens de voeding kan je baby in slaap vallen omdat het dutje te kort was. Wellicht dat je baby dan te weinig voeding binnenkrijgt. Je baby gaat dan na een kort slaapje weer huilen van de honger en zo beland je in de cirkel van kortere slaapjes en een oververmoeide baby.
Lees ook: Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?
Wanneer moet je dan de baby in bed leggen?
Dus niet wanneer jouw baby bijna in slaap valt of in slaap is gevallen. Maar zodra je de eerste vermoeidheidssignalen ziet. Zie je onderstaande signalen, dan leg je jouw baby wakker in het bedje. Houd je baby niet op schoot en leg je kindje ook niet in de box. Het slaapkamertje is de plek waar je kindje moet rusten.
De slaapsignalen van de baby zijn:
- Gapen;
- In de oogjes wrijven;
- Rode wangen of oortjes;
- Aan het oortje friemelen;
- Wegkijken;
- Jengelen;
- Druk zijn.
Vind je het lastig om deze signalen te herkennen, houd dan ook bij hoe lang je baby al wakker is. Hieraan kun je de signalen koppelen die je ziet. Zolang je goed naar je baby blijft kijken, weet je op een gegeven moment vanzelf wanneer het bedtijd is.
Je baby op tijd in bed leggen en rustig laten slapen is de enige manier om die vicieuze cirkel van oververmoeidheid te voorkomen en je baby een ritme aan te leren.
Hoe kan je de baby ritme aanleren?
Dit gaat meestal vanzelf, zolang je zorgt dat je baby genoeg slaap en rust krijgt. De eerste weken zal jouw baby het ritme bepalen waarbij je jouw baby op tijd in het bedje legt (bij de eerste vermoeidheidssignalen).
Volg altijd hetzelfde patroon zodat je baby weet wat hij kan verwachten. Deze voorspelbaarheid vinden baby’s heerlijk. Het patroon dat je volgt kan bijvoorbeeld bestaan uit: slapen, verschonen, voeden, knuffelen (of spelen met de baby als hij wat ouder is) en na de eerste vermoeidheidssignalen naar bed.
Vervolgens doe je een slaapritueel. Zoals samen de gordijnen dichtdoen, je baby instoppen of in de slaapzak, aai over het bolletje of een kusje, muziekje aan en je gaat weg. Als je baby ouder is kan je het slaapritueel van de baby uitbreiden met tandenpoetsen en voorlezen.
Probeer altijd dezelfde routine aan te houden, je zal merken dat het je baby rust geeft en je baby makkelijker in slaap zal vallen. In het begin is het voor jullie beide even wennen, maar houd vol. Je kunt er bijna zeker van zijn dat je baby in het begin gaat huilen als je hem of haar in bed legt.
Jengelt de baby een beetje of huilt jouw baby met pauzes, dan hoef je er niet meteen naar toe. Het is echt niet erg dat de baby even een beetje huilt. Gaat het jammeren of jengelen over naar hard en lang huilen en klinkt het overstuur? Ga dan naar je kleintje toe.
Je kunt dan het volgende doen als de baby blijft huilen in het bedje
- Probeer je baby te troosten zonder hem of haar uit bed te tillen (over het bolletje aaien, zachtjes praten of zingen, muziekje aanzetten).
- Verschoon alleen als je baby heeft gepoept (even ruiken).
- Geef desnoods even de speen.
- Stop nog even goed in.
Bij alles wat je doet is het belangrijk dat je rustig bent en blijft en zo weinig mogelijk geluid maakt. Lukt het na een tijdje niet, dan kan je jouw baby uit het bedje halen. Het kan best voorkomen dat je baby elke avond een huiluurtje heeft of last krijgt van darmkrampjes.
Dit is heel normaal, na een poosje huilen vallen de meeste baby’s gewoon in slaap. Gaat het erg moeizaam, misschien is de 10 minuten regel iets om te proberen. Onthoud heel goed dat je baby moet wennen aan alleen in bedje slapen, maar bedenk daarbij ook dat dit dé manier is om je baby een ritme aan te leren.
De baby een dag- en nachtritme aanleren
Na verloop van tijd zullen de meeste baby’s goed slapen en vanzelf een dag- en nachtritme aanleren. Je kunt hierbij helpen door ’s nachts de lampen uit te laten en heel zachtjes te doen op de momenten dat je baby gevoed moet worden. Overdag mag je wel het licht aandoen en meer geluid maken. Zo leert je baby wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het tijd is om meer actief te worden.
Het wennen aan deze nieuwe structuur kan goed 5 dagen duren. Je baby kan meer huilen en onrustig zijn, maar blijf consequent. Na vijf dagen zal het makkelijker moeten gaan en na een week of twee zal je baby helemaal gewend zijn.
Lees ook: Waarom wordt een baby ’s nachts wakker?
Tips voor het aanleren van een goed ritme bij de baby!
Onderstaand in het kort de tips om je baby een ritme aan te leren:
-
Leg je baby op tijd in bed
Dus bij de eerste vermoeidheidssignalen.
-
Leg je baby in een eigen bedje
Dus niet in de box.
-
Minimaliseer de prikkels
Houd de hoeveelheid prikkels in de gaten. Leg geen knuffels in het bedje en haal ook de mobiel weg.
-
Houd een vaste routine aan
Wakker worden, verschonen, voeden, knuffelen, spelen en weer slapen.
-
Je baby een natuurlijk ritme aanleren
Leer je baby in een natuurlijk ritme te komen, waarbij je let op de signalen van je baby. Je baby zal vanzelf een vast ritme laten zien met slaapjes rond dezelfde tijden./li>
-
Beweeg met je baby mee
Je baby een ritme aanleren betekent nog niet dat je baby structureel om 19.00 uur gaat slapen en om 19.00 uur wakker wordt, dat doet je baby pas als hij ouder is.
Het ritme gaat nog vaak veranderen. Het aantal dutjes overdag zullen bijvoorbeeld verminderen en je baby is dus meer wakker. Beweeg met je baby mee en pas je routine hierop aan.
-
Goed slapen is belangrijk
Het is belangrijk dat je baby goed slaapt. Stoor je kleintje daarom niet tijdens het slapen en houd het rustig. Zorg dat de kamer niet te warm is (geen verwarming aan) en denk aan de richtlijnen voor veilig slapen.
-
Inbakeren
Soms kan het helpen om je baby in te bakeren, bijvoorbeeld als hij veel met de armpjes zwaait tijdens het slapen. Vraag altijd om instructies bij het consultatiebureau.
-
’s Ochtends wekken
Baby’s die een paar maanden oud zijn, kun je ’s ochtends wekken (als ze dus al gaan doorslapen) zodat ze ’s ochtends niet te lang slapen. Houd hiervoor een vaste tijd aan, ook in het weekend.
-
Niet naar bed als je baby niet moe is
Je baby een ritme aanleren betekent niet dat je jouw baby zomaar op een vaste tijd op bed legt. Zonder dat je baby enige tekenen van vermoeidheid heeft laten zien. Je baby gaat dan toch niet slapen en als je dit te ver doorzet krijgt je baby straks een hekel aan het bedje.
Heb geduld, pas alle tips toe en je gaat vanzelf naar een vaste bedtijd.