header banner hema
Baby

Hoe kan je een baby kalmeren in de buik?

Je hebt misschien al veel gelezen over hoe je de baby kunt kalmeren als hij huilt. Er zijn genoeg trucjes te vinden die je toe kunt passen bij een ontroostbare baby. Maar heb je er wel eens aan gedacht om contact te leggen met de baby terwijl hij nog in jouw buik zit? De hechting tussen jou en de baby begint namelijk al tijdens de zwangerschap. Weet jij hoe je een baby kan kalmeren in de buik?

beste babyfoon bol.com

De basis van de hechting

Veel hersenstructuren van je kindje worden al aangelegd als de baby nog in je buik zit. En hierbij spelen zelfs de vroegste ervaringen van je kindje een rol. Tijdens de zwangerschap begint het hechtingsproces tussen jou en de baby dus al. En op dat moment leg je dus al de basis voor later.

Door contact te maken met de baby in je buik, maak je een begin voor een veilige hechting, je kindje voelt zich er welkom en geliefd door. Maar dit werkt ook andersom. Heb jij veel stress tijdens jouw zwangerschap? Of misschien wel te maken met ruzies en andere problemen? Dan voelt jouw baby dit ook.




Je baby kalmeren in de buik met je stem

Rond de 22e week van de zwangerschap gaat je kindje echt geluiden horen. Natuurlijk is alles gedempt door het vruchtwater en jouw buik. Maar als je ineens hele harde muziek op zet, zal jouw baby dit ook horen en er zelfs van kunnen schrikken.

De baby reageert op geluiden, ook op stemmen. Praat dus tegen je baby in de buik en laat je partner dat ook doen. Op die manier went de baby alvast aan jullie stemmen en zijn jullie ‘bekend’ op het moment dat je baby geboren is.

Vind je praten tegen je ongeboren kindje nog een beetje ongemakkelijk? Een verhaaltje voorlezen kan ook natuurlijk ook. Dat je kindje jullie hoort praten maakt dat hij ook eventuele ruzies kan horen. Probeer zo min mogelijk te schreeuwen, want ook deze onrust krijgt je baby zeker mee.

prenatal extra korting banner

Kalmeer je baby in de buik met muziek

Je kunt dus tegen de baby praten, maar ook zingen is natuurlijk een goed idee! Zing bijvoorbeeld voor je gaat slapen een slaapliedje voor je kindje. De kans dat hij het herkent of in ieder geval als vertrouwd voelt als hij geboren is is erg groot! Ook kan je muziek draaien en dan vaak hetzelfde nummer.

Toen ik zwanger was van Myrah keek Yinthe iedere dag naar Frozen (iets met lockdown). Ik verbaas me er nog steeds over dat Myrah dolgelukkig wordt van “Let it go, let it goooo.”

Ontspan door een buikmassage

Zeker als je een rotdag hebt gehad en gestrest bent, voelt jouw baby dit. Probeer zulke dagen positief af te sluiten door bijvoorbeeld een warm bad te nemen. Maar ook een buikmassage is een weldaad voor jezelf en voor de baby. Je kindje voelt namelijk ook de aanrakingen en merkt dat zijn mama ontspannen is. Hierdoor wordt je kindje ook ontspannen. Ook wordt je buik er zachter door.

Masseer je met een goede olie? Dan kan je ook nog striae tegengaan, dat is nog eens een fijne bijkomstigheid! Zelf masseren kan, maar het is nog fijner als je partner het doet. En ook meteen goed voor zijn hechting met de baby!

prenatal banner weekaanbiedingen

Wieg je baby in de baarmoeder

Hoezo, wieg je baby, zul je misschien denken. Dat doe ik toch al de hele dag? Ja, je baby wiegt natuurlijk al een beetje heen en weer doordat jij beweegt. Maar je kunt de baby in de buik kalmeren door letterlijk te wiegen. Het is even wennen, maar je zult zien dat de baby op je gaat reageren.

Maak je handen (of die van je partner) warm en leg ze op je buik. Pak de buitenkant van de baarmoeder vast, als het ware en beweeg de buik zachtjes heen en weer. Door deze beweging wordt je baby gewiegd en dat is heel ontspannend. Misschien gaat je kindje wel naar je hand toe bewegen. Ook als je harde buiken hebt, is dit een goede manier om dat te verminderen.

Zwangerschapshaptonomie

Er zijn veel zwangerschapscursussen, maar als je meer wilt weten over contact maken met de baby in je buik, is een cursus zwangerschapshaptonomie echt iets voor jou. Tijdens zwangerschap haptonomie wordt de focus gelegd op hoe je dit kunt doen. Je krijgt leuke oefeningen om al tijdens de zwangerschap de band tussen jou en de baby sterk te maken.

Een goede basis voor je baby begint dus niet als je kindje geboren is, maar al ver daarvoor. Alle nare en leuke dingen die je meemaakt, pikt je baby al een beetje op in de baarmoeder. Hoe cliché het ook klinkt: probeer dus zoveel mogelijk om stress te vermijden. En pak iedere dag even een momentje om bezig te zijn met de baby in je buik.



beste babyfles banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019