Baby’s moeten alles nog leren. Zichzelf warm houden, drinken, slapen in een bedje. En dus ook poepen. Bij het ene kindje gaat dit vanzelf, maar bij de ander gaat het moeizaam. Als je kindje last heeft van obstipatie is dit heel vervelend. Zowel voor de baby als voor jou. Je baby laten poepen, hoe kan je dat voor de baby makkelijker maken? Lees onze tips!
Hoe vaak moet een baby poepen?
Poepen, als volwassene is het niet een onderwerp waar je het snel over hebt. Maar als moeder van een baby is het een onderwerp waar het vast wel eens over gaat. Met vriendinnen, of collega’s die ook kinderen hebben.
Als de baby pas geboren is houd je het aantal plasluiers en poepluiers bij. Dit doe je om na te gaan of alles goed werkt, of jouw baby zijn ontlasting wel kwijt kan. Maar het is helemaal niet vreemd als de ontlasting een paar dagen op zich laat wachten. Aan de andere kant is het ook niet raar als je kindje drie poepluiers per dag produceert.
Hoe kan je zien dat een baby moeite heeft met poepen?
Als een baby moeite heeft met poepen merk je dat waarschijnlijk snel genoeg. De baby huilt tijdens het poepen. Of laat heel veel windjes maar poept juist niet. Ook kan je merken dat je kindje zich overstrekt, zijn vuistjes balt of heel rood aan loopt.
Baby’s die borstvoeding krijgen hebben vaak minder last van obstipatie dan kindjes die flesvoeding krijgen. Vaak gaan de klachten tegen de tijd dat je baby een half jaar is wel weer over. Maar bij sommige baby’s begint de obstipatie juist als je begint met vaste voeding.
Ook dit kan per baby heel erg verschillen. Mijn dochter had juist in het begin heel veel last van obstipatie. Ze krijste het uit en poepte vaker niet dan wel. Heel sneu. Toen ik begon met fruithapjes werd het een stuk beter. Nu ze ook groente en aardappels krijgt is ze helemaal van de obstipatie af.
Wat zijn oorzaken van obstipatie bij een baby?
Meestal is te droge ontlasting het probleem van de obstipatie. Maar als je baby flesvoeding krijgt is ook overstappen op andere voeding een reden. Geef jouw baby altijd minimaal twee weken tijd om te wennen aan nieuwe voeding. De darmen moeten even omschakelen en dit heeft tijd nodig. Lees hier meer over obstipatie bij een baby.
Tips hoe je een baby kan laten poepen!
Je baby laten poepen kan natuurlijk niet op commando. Maar er zijn wel wat tips die je kunt proberen om het je kindje wat gemakkelijker te maken. Niets zieliger dan een huilend kindje met pijn.
-
Dosering babyvoeding
Zorg ervoor dat je nooit te veel schepjes poeder in de fles doet. Gebruik het bijgeleverde maatschepje en strijk deze netjes af. Dan heb je altijd de goede dosering babyvoeding. Drinkt je kindje alle flessen netjes leeg? Dan kun je ervoor kiezen om 10 of 20cc extra water toe te voegen. Doordat de melk iets dunner wordt is het misschien makkelijker te verteren.
-
Vaker aanleggen
Geef je borstvoeding? Dan kun je proberen je kindje wat vaker aan te leggen. Vaak helpt dit om je baby makkelijker te laten poepen.
-
Bewegen
Sommige baby’s hebben baat bij beweging. Maak bijvoorbeeld fietsbewegingen met de beentjes van je baby, dit wil wel eens werken om de ontlasting op gang te brengen. Bij mijn eigen dochter merkte ik dat ze makkelijker poepte als ze in de ‘poephouding’ zat. Ze poept nog steeds het liefst als ze net in de maxi cosi in de auto zit (handig 😉 , maar niet heus). De draagzak deed bij ons vaak ook wonderen.
-
Koop een beetje hulp
Het consultatiebureau heeft ons uiteindelijk Lactulose voorgeschreven. Elke dag een beetje in de fles hielp onze dochter uiteindelijk met poepen. Toen ik met fruithapjes begon ben ik dit weer af gaan bouwen.
Lactulose is een soort laxeermiddel, speciaal geschikt voor baby’s. Je kunt het prima een paar maanden gebruiken zonder dat je baby hier last van krijgt.
-
Trucje van oma: Een klein drupje olijfolie in de fles.
Heeft je baby af en toe last van moeite met poepen? Dan wil een klein drupje olijfolie best eens helpen. Bij Yinthe deed ik dit af en toe, als ze een paar dagen niet gepoept had en ik het nu wel erg lang vond duren. Vaak gaf dit snel het gewenste resultaat. Deze tip wordt door sommigen heel erg afgeraden, maar mijn eigen ervaring is dat mijn dochter er niets aan over heeft gehouden.
Je baby laten poepen kan je dus op een paar manieren proberen. Succes is uiteraard niet gegarandeerd. Twijfel je over de ontlasting van je kindje? Schroom niet om contact op te nemen met het consultatiebureau. Zij zijn er om je te helpen met zulk soort vragen. Niet het gewenste resultaat of merk je echt dat je baby veel pijn heeft? Neem dan altijd contact op met de huisarts!