Eén van de dingen waar ouders van jonge baby’s heel bang voor zijn is wiegendood. Gelukkig komt dit steeds minder vaak voor, omdat we nu beter weten hoe we het kunnen voorkomen. Een manier om wiegendood te voorkomen is het babybed opmaken op de juiste manier. Een goed opgemaakt babybed voorkomt dat jouw baby stikt onder de dekens. Lees hier hoe je het beste een babybed kunt opmaken.
Hoe kan ik het beste een babybed opmaken?
Je kunt het beste een babybed kort en strak opmaken. Je legt je baby niet bij het hoofdeinde van het bedje, maar bij het voeteneinde. De voetjes moeten de rand net niet aanraken (bij gestrekte beentjes). Vervolgens stop je de deken of het laken goed in aan de zijkanten en het voeteneinde.
Zo kan je baby de ledikantdeken niet loswoelen en kan je baby lastiger omdraaien. Naast veilig slapen heeft het strak instoppen nog een ander voordeel: je baby voelt zich lekker geborgen en veilig.
Babybed opmaken stap voor stap
Als je een babybed gaat opmaken heb je het volgende nodig voor een goed opgemaakt bed en goede hygiëne (met name bij ongelukjes):
-
Een goede matras
Stap 1 is zorgen voor een goede babymatras. Zorg dat de matras goed in het bedje past. Aan de zijkanten mag maximaal 1 vingerbreed ruimte zitten tussen de rand van de matras en het bed. Zorg er daarnaast voor dat de matras hard genoeg is zodat het gezichtje van je baby er niet in wegzakt. Het mondje van je kind moet vrij zijn als jouw kind op de buik ligt. Als laatste is het goed als de matras een afritsbare tijk (hoes) heeft die je kunt wassen (op 60 graden). Lees hier meer over de beste matras voor een baby.
-
Molton of molton onderlegger
Over de matras trek je een molton of je legt er een molton onderlegger op.
-
Hoeslaken
Over het molton komt het hoeslaken. Zorg ervoor dat het hoeslaken van een stof is die lucht doorlaat zoals katoen of badstof.
-
Optioneel zeiltje
Om je matras te beschermen tegen ongelukjes kan je een zeiltje op het hoeslaken leggen. Het zeiltje leg je op zo’n manier neer dat het bij je baby onder de billen en onderrug ligt. Je baby moet niet met het gezicht op het zeiltje liggen, mocht je baby op het buikje rollen, dan kan hij geen lucht krijgen omdat het zeiltje niet luchtdoorlatend is. Over het zeiltje leg je een molton onderlegger of hydrofiele luier.
-
Hydrofiele luier
Onder het hoofdje van je baby leg je een hydrofiele luier om kwijl en spuug op te vangen. Je kunt de hydrofiele luier opvouwen in een lange strook en aan de zijkanten tussen de matras en het bedje instoppen (als je een wiegje hebt).
-
Laken en deken
Als laatste pak je het laken en de deken, hiermee kun je het babybed kort opmaken. De voetjes moeten dichtbij het voeteneinde komen, de deken mag tot de schoudertjes komen. In de winter kan je twee dekentjes pakken. Leg eerst het laken op het bedje en leg vervolgens de deken 20 centimeter onder de bovenkant van het laken.
Sla vervolgens het laken iets terug zodat je een mooi randje hebt. Vervolgens vouw je het beddengoed onder de matras en strijk je alles mooi glad. Mocht het beddengoed zo groot zijn dat de matras wat omhoog komt, leg dan onder de andere kant van de matras ook een deken.
Een babybed opmaken doe je de eerste 2 jaar met dekentjes en lakentjes. Na 2 jaar kan je een dekbed met dekbedhoes gebruiken. Lees hier meer over de richtlijnen bij veilig slapen van de baby.
Babybed opmaken slaapzak
Een baby mag je ook zeker in een slaapzak leggen. Dit komt in de plaats van een laken met dekentje. Een slaapzak is volkomen veilig omdat je baby nooit met het hoofdje onder de deken kan komen. Daarnaast kan de baby geen lakens van zich af woelen en omrollen met slaapzak is een stuk moeilijker.
Als de baby meer gaat bewegen is een slaapzak sowieso een goed idee, maar ook een pasgeboren baby kan heerlijk slapen in een slaapzak. Zorg er wel voor dat je de goede slaapzak hebt en dat deze niet te groot is. De openingen van de armpjes en bij het nekje moeten goed aansluiten zodat je baby niet met het hoofdje of de armpjes in de slaapzak kan komen. Let er daarnaast op dat de slaapzak niet te dik is want dan krijgt je baby het te warm. Lees hier meer over de beste slaapzak.
Lees hier meer over dingen die je moet weten over een pasgeboren baby!
Babybed opmaken winter en zomer
Ouders maken zich vaak zorgen of hun baby het niet te koud heeft in bed, maar vergeet niet dat het juist gevaarlijk is als je baby het te warm heeft. Ga je een babybed opmaken onthoud dan altijd dat het beter is dat je baby het iets te koud heeft dan te warm. Te warm veroorzaakt oververhitting en dat kan weer leiden tot wiegendood.
Als je kiest voor lakens of dekens, werk dan altijd in laagjes. In de zomer kan een lakentje al genoeg zijn. Is dat nog iets te koud, kies dan voor een dunne deken. Als je een slaapzak hebt, dan heb je speciale zomerslaapzakjes. Deze zijn gemaakt van een stof die goed ademt zoals katoen en niet gevoerd of gewatteerd. In de winter heb je speciale winterslaapzakjes. Deze zijn gevoerd of gewatteerd en hebben vaak mouwtjes.
Ben je meer van de lakens, kies dan voor een lakentje met deken. Is het heel koud, dan kan je twee dekens pakken. Daarnaast trek je jouw baby een romper aan met lange mouwen en een pyjama met lange mouwen.
Het kan soms heel lastig zijn om je baby op de juiste temperatuur te houden. Als je twijfelt, kijk dan even naar jezelf. Wat voor pyjama heb jij aan en waar lig jij onder om het niet te koud of te warm te hebben? Uiteraard pak je voor je baby een dekentje met laken in plaats van een dekbed.
Wat moet je niet doen bij een babybed opmaken?
Als je een babybed gaat opmaken moet je dit sowieso niet doen:
-
Geen kussens, knuffels, schapenvachtjes, stootkussens of hoofdbeschermers
Niets moet bij je baby in de weg liggen. Je baby kan makkelijk met het gezichtje in deze zachte stoffen terecht komen en mogelijk stikken.
-
Geen dekbed
Een dekbed is helemaal niet veilig in een babybedje. Kies daarom voor een slaapzak of laken en/of deken. Vanaf welke leeftijd kan een dekbed wel?
-
Geen molton gebruiken die niet waterdoorlatend is!
Deze moltons beschermen dan wel tegen doorlekken, de stof ventileert totaal niet en dat kan oververhitting veroorzaken.
-
Gebruik geen slaapzak riemen!
Slaapzak riemen waren 15 jaar geleden populair omdat ze ervoor zorgen dat je baby niet gaat omrollen. Later bleken ze toch zeer gevaarlijk omdat baby’s erin verstrikt kunnen raken.
-
Te kleine matras
Zorg ervoor dat de matras goed in het bedje past en dat er geen grote kieren aan de zijkanten zitten.