Ben je zwanger en van plan om thuis te bevallen? Dan heb je vast al een lijst in huis met wat je allemaal moet regelen om dit mogelijk te kunnen maken. Zo is het verstandig om een aantal maatregelen te treffen om je bed te beschermen. Thuis bevallen is natuurlijk fijn, maar een bevalling brengt nu eenmaal wat troep met zich mee. Troep die je zo snel en gemakkelijk mogelijk weer kwijt wilt zijn. Hoe kan je je bed beschermen tijdens de bevalling?
Waarom moet je jouw bed beschermen voor de bevalling?
Je moet natuurlijk niets, laten we dat voorop stellen. Het is jouw bed. En als jij beslist om daar niets mee te doen, dan doe je dat niet. Het risico dat je loopt is dat je geen kraambed hebt om op te liggen, maar hé, dat is dan aan jou.
Wil je je bed toch liever nog wat langer gebruiken? Dan is het handig om hem een beetje ‘aan te kleden’ en bevallingsproof te maken. Als jij tussen je eigen lakens je kindje ter wereld wilt brengen is dat prima. Maar met een bevalling komt rommel.
Je verliest behalve bloed, zweet en tranen ook vruchtwater.
En de kans is nu eenmaal aanwezig dat ook urine en ontlasting om het hoekje zullen komen kijken. Niet echt fris, maar het hoort erbij. En het is ook prima te doen hoor, in je eigen bed. Met de nodige maatregelen is je kamer zo weer opgeruimd en ziet het eruit alsof er nooit iets gebeurd is.
Hoe kan je jouw bed beschermen voor de bevalling?
We beginnen met een matrasbeschermer. Deze vind je in het kraampakket dat je via de zorgverzekering hebt of kunt ontvangen. Het is verstandig om vanaf week 36 in de zwangerschap je bed ‘veilig’ op te maken.
De matrasbeschermer is een soort zeiltje dat je matras beschermt als je vliezen breken. Het bestaat uit waterdichte folie. Je kunt dit onder je hoeslaken leggen met de papieren kant naar boven. Zo ‘zweet’ het iets minder maar laat het geen vocht door. Plaats het matrasbeschermer in de breedte en sla het voor een deel om het matras heen zodat het goed blijft liggen.
Je kunt er nog een kraammatras overheen leggen als je dit fijn vindt. Maar in eerste instantie is voor het opvangen van vruchtwater een onderlegger genoeg.
Als je thuis gaat bevallen zal de verloskundige ervoor zorgen dat je bed echt ‘startklaar’ is op het moment dat dit nodig is. Zorg er daarom voor dat het kraampakket binnen handbereik staat. Ze weet precies wat ze nodig hebben.
Meestal wordt je bed dubbel opgemaakt. Zorg er dus ook voor dat je extra lakens hebt liggen, en dan het liefst lakens die heet gewassen kunnen worden.
Het dubbel opmaken voor de bevalling kan op de volgende manier gebeuren
- Op het matras komt een molton;
- Daarop een hoeslaken met in het midden de matrasbeschermer;
- Daar overheen een dubbelgevouwen laken;
- Over die laag komt een stuk plastic;
- En daar overheen weer een laken;
- Ter hoogte van je stuikte komt een matje;
- Daarna weer een laken en je dekbed.
Op deze manier kan na de bevalling gemakkelijk de hele bovenste laag tot en met het plastic worden weggehaald en heb je heel snel weer een lekker schoon bed.
Tijdens de bevalling worden er vaak nog onderleggers of kraammatrasjes gebruikt. Deze kunnen vaker verwisseld worden als ze vies zijn.
Wat kan je nog meer doen om jouw bed klaar te maken voor de bevalling en de kraamweek?
Wat, zeker bij een thuisbevalling, belangrijk is, is de hoogte van het bed. Om het de verloskundige gemakkelijker te maken moet het bed minstens 80 centimeter hoog zijn. Hiervoor kan je klossen lenen, waarop je het bed kunt plaatsen. Of lege kratjes halen bij een supermarkt. Ook voor de kraamhulp is het fijn dat het bed wat hoger is. Zo kan ze gemakkelijker je bed verschonen en kunnen de lichamelijke controles beter uitgevoerd worden.
Kan je bed niet op klossen? Dan is het misschien een optie om een extra matras op je bed te leggen om op die manier de juiste hoogte te bereiken. Bijvoorbeeld van een logeerbed, of een matras was juist weg mag, dan is het ook niet erg als het toch vies wordt.
Een andere tip: Let er ook op dat je bed niet te zacht is, zo kan je niet genoeg kracht zetten tijdens de bevalling. Bevallen in een waterbed is dus ook niet mogelijk.
Ook als je niet van plan bent om thuis te bevallen is het verstandig om je bed omhoog te zetten en om je matrasbeschermer onder je laken te leggen. Je weet nooit wanneer je vliezen breken, en je weet nooit hoe hard het gaat.
Misschien gaat de bevalling wel zo snel dat je beter thuis kunt blijven, dan is het fijn als de boel beschermd is en het kraampakket klaar staat. Dus ook met een andere planning van de bevalling is het verstandig om je bed te beschermen voor de bevalling.