“waterwipes
Bevalling

Hoe kan je jouw partner voorbereiden op de bevalling?

Meestal bereiden de aanstaande moeders zich heel goed voor op de bevalling en laten de vaders dat een beetje afweten. Misschien heeft jouw partner het gevoel niet veel te kunnen doen. Hij doet voor spek en bonen mee, “staat er bij en kijkt er naar”. Maar niets is minder waar. Als jij weet dat je partner weet wat hem te wachten staat, geeft dat jou ook meer rust. En rust is goed, zeker als er een bevalling aan zit te komen. Je kunt zelf jouw partner voorbereiden op de bevalling, zodat jij los kunt laten wat hij hoort te weten.

disneybanner

De rol van de partner tijdens de bevalling

Op sommige momenten zal jij even niet helder kunnen nadenken. Daar heb je tijdens de bevalling jouw partner voor. Als hij goed op de hoogte is van wat er komen gaat, is hij je rots in de branding. Hij gaat je er doorheen slepen, jullie doen dit samen.

Als de bevalling begint, wil jij waarschijnlijk nog even je eigen gang gaan. Het zal misschien rustig beginnen, zodat jij nog tijd hebt om te douchen, of wat rond te stommelen. Je partner kan je helpen door een kopje thee te zetten, misschien nog iets te eten voor je te maken en ervoor te zorgen dat de vluchtkoffer en maxi cosi in de auto staan. Misschien kan hij vast andere kinderen weg brengen of de oppas bellen.
Een rustig begin is fijn, maar er is nog veel meer te doen.

banner winkelpromo

Lees ook: Hoe je je kan voorbereiden op de komst van de baby!

Negen tips hoe jouw partner zich kan voorbereiden op de bevalling!

Je partner zal misschien niet staan te springen als jij over een zwangerschapscursus begint. Vaak is er bij een cursus een speciale avond waarbij de partners mee mogen. Probeer hem toch te overtuigen om dit te doen, al is het maar voor je eigen gemoedsrust.

  1. Online bevalcursus

    Wil hij echt niet mee naar een klasje? Er zijn ook online bevalcursussen. Zelfs speciaal voor mannen! Zo weet hij wat hij kan verwachten, zeker als het jullie eerste bevalling samen is.




  2. Zorg dat hij weet wat jou wensen zijn!

    En wat je absoluut niet wil tijdens de bevalling. Wil je pijnbestrijding? Of wil je juist geen knip? Je partner kan op zijn strepen gaan staan als jij er de puf niet voor hebt. Zorg er wel voor dat jij niet te ver gaat in je planning, dingen lopen niet altijd zoals jullie willen. Soms is er een medische noodzaak of misschien verander jij wel van gedachten halverwege de bevalling.

  3. wat kan je partner doen om te helpen bevalling

  4. Oefenritje naar het ziekenhuis

    Zeker als het een ziekenhuis is waar je nooit komt of niet eerder bent geweest. Weet hij de weg? Weet hij waar hij moet parkeren? Let er ook op dat de hoofdingang ’s avonds of ’s nachts vaak dicht is. Zorg dat je weet waar de noodingang is.

  5. Praktische dingen

    Mannen doen graag praktische dingen als ze even niet weten wat ze moeten doen. Als de bevalling net begint, is er genoeg te doen. Hij kan een matje op de stoel van de auto leggen, zorgen dat hij een muntje voor de rolstoel heeft. Ook kan hij een emmer pakken voor als je moet overgeven. En heeft hij de vluchtkoffer en maxi cosi al in de auto gezet?

  6. Lijstje

    Voor als je partner graag wat extra zekerheid wil: maak een lijstje voor hem. Telefoonnummer van de verloskundige, oppas voor eventuele oudere kinderen, welke spullen moeten er in de auto. Alle dingen die hij niet mag vergeten.

  7. Laat hem eens praten met je broer/neef/wie dan ook

    Misschien hebben vrienden of familieleden tips voor hem? Hoe hebben zij hun vrouw door de bevalling heen geholpen?

  8. Spreek af wat je van hem verwacht

    Wil je dat hij constant aan je vraagt of hij iets voor je kan doen? Of heb je liever dat hij je met rust laat en zeg je zelf wel wat je wil?

  9. Bespreek van te voren wat je partner wel en niet wil zien

    En wat jij wil dat hij (niet) ziet. 😉 Sommige mannen vinden de geboorte uitermate interessant en zitten het liefst overal met hun neus bovenop. Maar misschien vind jij het helemaal geen prettig idee dat hij alles tot in detail ziet. Geef aan wat jij graag wil, heb het er samen over.

  10. Kijk wat er mogelijk is en wat je partner wil doen

    Soms kan hij samen met de verloskundige het kindje aanpakken als het hoofdje geboren is. En wil hij de navelstreng door knippen of juist niet?

Wat kan je partner doen na de bevalling?

Op het moment dat de baby op je borst wordt gelegd ben je kapot. Maar ook druk met kennis maken met je kindje. Zorg dat je partner er aan denkt dat er foto’s gemaakt worden. Zodat deze eerste kennismaking voor altijd vastgelegd wordt. Hij kan er ook voor zorgen dat de familie ingelicht wordt. Andere praktische dingen zoals het kindje aangeven moeten ook gebeuren, maar dat hoeft echt niet à la minute. Vergeet vooral niet te genieten samen.

Je partner voorbereiden op de bevalling zal bij de ene partner harder nodig zijn dan bij de ander. Probeer het er tijdens de zwangerschap al over te hebben. Zeker als je partner zich wat afzijdig houdt. Het is ook zijn kind wat geboren gaat worden. En ook al moet jij het zware werk opknappen, zonder hem lukt dat sowieso niet. Dat is voor hem natuurlijk ook goed om te weten.



prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019