blije doos banner
Kraamtijd

Hoe lang bloedverlies na de bevalling?

De meeste vrouwen hebben behoorlijk wat bloedverlies na de bevalling. Schrik hier niet van, want het is heel natuurlijk! Het bloedverlies kan ongeveer 6 weken aanhouden, maar meestal is het vooral in de eerste dagen het meest hevig. Hierna zal het langzaamaan afnemen. Let wel op met sporten en veel bewegen, hier kan het soms erger van worden. Meer weten? Lees het in deze blog over bloedverlies na de bevalling.

banner billendoekjes waterwipes

Waarom heb je last van bloedverlies na de bevalling?

Nu je baby uit je baarmoeder is, is het tijd voor een soort van schoonmaak. Dit houdt in dat je baarmoederslijmvlies wordt afgestoten, dit zal je merken doordat je slijm of bloedpropjes (stolsels) verliest.

Daarnaast zit op de plek waar je placenta zat een wond die ook gaat vloeien na de bevalling. Als laatste is je baarmoeder nu bezig om weer een normaal formaat aan te nemen en niet meer de grootte van een pompoen. Je baarmoeder gaat daarom samentrekken, wat ook gepaard gaat met bloedverlies en daarnaast ook buikpijn en lichte weeën.
bloedverlies na de bevalling

Hoe lang houd je bloedverlies na de bevalling?

Over het algemeen heb je ongeveer 5 tot 6 weken last van bloedverlies na de bevalling. Dit begint al op de eerste dag na je bevalling en is heviger dan een forse menstruatie. Op deze eerste dag is het bloedverlies helderrood en komen er ook stolsel (bloedpropjes) vrij die het formaat van een tennisbal kunnen aannemen.

Deze zal je vooral voelen als je een tijdje hebt gelegen en weer opstaat. Maak je geen zorgen, ook dit is normaal. Na een paar dagen zal het bloedverlies verminderen, ongeveer vergelijkbaar met een normale menstruatie. De kleur van het bloed is dan roodbruin.

prenatal banner weekaanbiedingen

Vloeien na bevalling gestopt en weer begonnen

Het komt heel vaak voor dat het vloeien na de bevalling stopt en even later weer is begonnen. Of dat het bloedverlies na een aantal dagen weer erger wordt nadat het was afgenomen. Vaak is dat op het moment dat je weer goed mobiel bent en dus meer in beweging komt. Dit kan gepaard gaan met buikpijn (lichte weeën) en het verlies van stolsels.

Wordt het na een dag niet minder? Neem dan contact op met je huisarts.

hema baby kinderkleding

Wanneer is er sprake van overmatig bloedverlies?

Het is een beetje lastig om aan te geven wanneer er sprake is van overmatig bloedverlies. Elke vrouw is namelijk anders. Toch zijn er een paar symptomen voor:

  • Het bloedverlies is meer dan 450 milliliter (maar dat is natuurlijk lastig te meten).
  • Na enkele dagen is het bloed steeds helderrood van kleur.
  • Het bloedverlies na de bevalling neemt na enkele dagen niet af.
  • Aan het einde van de eerste week of begin van de tweede week wordt het vloeien erger.
  • Het vloeien na de bevalling duurt langer dan 6 tot 7 weken.
wehkamp sale damesmode banner

Wat kan overmatig bloedverlies veroorzaken?

  • Stukje placenta dat nog in de baarmoeder zit.
  • De baarmoeder kan niet goed samentrekken.
  • Onvoldoende gehechte knip of scheur van de vagina.
  • Vleesbomen of scheur in de baarmoedermond (zeldzaam).

Slik je bloed verdunnende medicijnen of is er sprake van familiaire stollingsafwijkingen? Dan heb je verhoogde kans op overmatig bloedverlies. Meld dit altijd aan je verloskundige!

Wanneer kun je het beste naar je arts gaan?

In de eerste week na je bevalling heb je gelukkig een kraamverzorgster aan je zijde die je bloedverlies na de bevalling nauwlettend in de gaten zal houden. Maar als je één van de genoemde symptomen opmerkt is het natuurlijk altijd goed om contact op te nemen met je arts.

Merk je dat je bloedverlies na de bevalling stinkt? Bel dan meteen je huisarts, dat kan namelijk betekenen dat je baarmoederslijmvlies is ontstoken of dat er nog wat placenta is achtergebleven in je baarmoeder.

Wat kun je zelf doen tegen bloedverlies na de bevalling?

Wat erg goed helpt om het samentrekken en dus kleiner worden van de baarmoeder te stimuleren is borstvoeding geven. Dit kan helpen om overmatig bloedverlies te voorkomen.

Zorg er daarnaast voor dat je de eerste dagen beschikt over kraamverband (zitten meestal in het kraampakket van je zorgverzekeraar). Dit verband is dikker dan maandverband en is beter in staat om het bloedverlies na de bevalling in de eerste dagen op te vangen. Na een paar dagen kun je waarschijnlijk al overstappen op normaal maandverband.
Gebruik geen tampons in de eerste weken, dit kan namelijk een infectie veroorzaken.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019