Na jouw bevalling zal je een tijdje met de baby binnen blijven, maar op een gegeven moment ken je de binnenkant van je huis wel. De muren beginnen op je af te komen en je voelt dat het tijd is om jullie kleine cocon te verlaten. Maar hoe lang mag je eigenlijk met een pasgeboren baby naar buiten? Hoe moet je jouw baby kleden en wat moet je meenemen als je met een pasgeboren baby naar buiten gaat?
Vanaf wanneer met een pasgeboren baby naar buiten?
Wanneer de baby net uit de veilige warme omgeving van de baarmoeder is gekomen, is het niet handig om kort daarna meteen een wandeling van een uur te maken in de kou. Maar dat had je misschien zelf ook wel bedacht. Een pasgeboren baby moet het vooral heel rustig aan doen, veel slapen en lekker veel drinken. Trouwens, ook moeders moet het nog even rustig aan doen.
Je mag met een pasgeboren baby naar buiten als deze rond de 5 pond weegt (ongeveer 2,5 kilo). Baby’s die lichter zijn, zijn waarschijnlijk nog te kwetsbaar om naar buiten te gaan.
Het is gebruikelijk dat jij en de baby de eerste week na de bevalling (de kraamweek dus) nog lekker binnen blijven om bij te komen en te herstellen. Na die week kan je de eerste stapjes in de buitenwereld wagen, mits jij er zelf klaar voor bent en je baby sterk genoeg is. Bij twijfel: altijd vragen aan de verloskundige of je kraamverzorgster.
Het is zeer belangrijk dat je baby zichzelf op temperatuur kan houden. In de eerste week na de bevalling wordt dagelijks de temperatuur van je kleintje opgemeten, zo weet je wanneer je baby dit kan. Je kraamverzorgster zal je hier meer informatie over geven. Kan je baby zichzelf op temperatuur houden (meestal na een week als je baby geen prematuur is), dan kan je in principe naar buiten.
Een pasgeboren baby ligt het beste in een kinderwagen, leg je baby dus niet in de maxi cosi als je gaat wandelen of boodschappen doen.
Hoe lang met een pasgeboren baby naar buiten?
Als jullie er samen klaar voor zijn om naar buiten te gaan, vraag je jezelf misschien af hoe lang je met een pasgeboren baby naar buiten mag. In principe ligt het eigenlijk meer aan jou. Als je net bevallen bent kan je waarschijnlijk nog geen lange wandeling maken en dat is ook totaal niet nodig. Bouw het wandelen buiten langzaam op zodat jij en jouw baby eraan kunnen wennen.
Begin bijvoorbeeld met 10 minuten en breidt dit langzaam uit. Luister naar je lichaam en bedenk dit: je hoeft jezelf voor niemand te bewijzen. Loop liever iets te kort dan iets te lang!
Ga je na verloop van tijd langere wandelingen maken of misschien met je baby shoppen. Neem dan wat voeding mee voor onderweg (als je kunstvoeding geeft), extra kleertjes (voor als het toch te koud is of als er een ongelukje gebeurt), luiers, luierdoekjes, slabber, verschoonmatje, hydrofiele doek en een speen.
Hoe vaak naar buiten met een pasgeboren baby?
Vooral in de eerste weken is het totaal geen must om met je baby naar buiten te gaan. Ook wanneer je lekker binnen blijft zal je baby gezond opgroeien. Toch kan het voor jezelf wel lekker zijn om even goed de benen te strekken. Hoe vaak je naar buiten kan met je baby is geheel aan jou en wat jij aan kan. Maar gezien de rompslomp die er in het begin bij komt kijken om even naar buiten te gaan, is 1 keer per dag misschien wel genoeg.
Het is voor je baby ook niet prettig om telkens overal mee naartoe gesleept te worden. Kies altijd voor kleine stukjes zodat je naar huis kunt mocht er iets aan de hand zijn. Als je er meer feeling voor begint te krijgen en beter kunt voorspellen hoe je baby reageert, kan je verder en vaker naar buiten.
Lees ook: De 20 meest gestelde vragen van ouders met een pasgeboren baby!
Wat trek je een pasgeboren baby aan als je naar buiten gaat?
Wat trek je een pasgeboren baby aan als je naar buiten gaat om te wandelen? En hoeveel trek je jouw baby aan? Persoonlijk vond ik dat altijd lastig, want je wilt natuurlijk niet dat je kleintje het te koud of te warm heeft.
In de eerste week moet je pasgeboren baby nog een mutsje op omdat hij de temperatuur niet goed kan regelen. Als de mussen van het dak vallen, is een mutsje niet nodig. Een baby die te vroeg geboren is, moet langer een mutsje op, vraag dit even na.
Bij koud weer trek je jouw baby een rompertje aan met lange mouwen, broekje, trui/vestje en eventueel nog een jasje of je doet een dekentje in plaats van een jasje.
Is de baby iets ouder dan geldt de volgende regel: je trekt jouw baby hetzelfde aan als wat jij aan hebt, met daarbij nog 1 laagje extra (dat laagje is meestal de romper).
-
Met een pasgeboren baby naar buiten in de zomer
Ga je met een pasgeboren baby naar buiten in de zomer? Vergeet je baby dan vooral niet in te smeren. Je kunt je baby een zonnehoedje opzetten! Daarnaast is een parasol zeker een absolute aanrader zodat je baby in de schaduw ligt. Hang niet een hydrofiele luier of andere doek over de kap heen want dan gaat de warmte daaronder hangen en krijgt je baby het te heet.
Trek je baby niet te veel kleding aan, want je baby moet het zeker niet te warm hebben. Voel daarom af en toe in het nekje of deze niet klam of te heet aanvoelt.
In de regel doe je jouw baby dezelfde kleding aan als jij, en dan nog 1 laagje extra, bijvoorbeeld een rompertje. Is het echt mega warm, dan is een mouwloze romper genoeg. -
Met een pasgeboren baby naar buiten in de winter
Ook in de winter kun je prima met een pasgeboren baby naar buiten. Mits je baby zichzelf goed warm kan houden. Trek je baby dezelfde hoeveelheid laagjes aan als jij aan hebt plus nog een laagje extra. Denk bijvoorbeeld aan een romper met lange mouwen als extra laagje. Zorg daarnaast voor een winddichte jas en een mutsje. De wangetjes van je baby kun je insmeren met vaseline of een baby crème (niet op waterbasis!) zodat deze niet uitdrogen.
Lees ook: De beste kinderwagen voor in de winter!
Lees ook: De baby aankleden bij koud weer!