We gaan er altijd van uit dat een zwangerschap 40 weken duurt. Als je kindje voor de 37ste week geboren wordt, spreken we van een vroeggeboorte. Maar wist jij dat het voor de hersenen van je kindje beter is, dat hij zo lang mogelijk in je buik blijft zitten? Uit onderzoek blijkt namelijk “Hoe langer je zwanger bent, hoe slimmer je kind”.
Hoelang duurt een zwangerschap?
In de berekeningen gaan we altijd uit dat je zwangerschap 40 weken duurt. Maar dit is eigenlijk helemaal niet zo. Gemiddeld duurt een zwangerschap 268 dagen, oftewel 38 weken en 2 dagen. Dit is eigenlijk niet zo vreemd, want als je zwanger bent krijg je zomaar twee weken cadeau. Bij de telling beginnen we namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatie en toen was je nog helemaal niet zwanger!
De kans dat je tussen de 38e en 42e week van je zwangerschap bevalt is behoorlijk groot, zo’n 80% van de baby’s komt in die periode ter wereld. Beval je voor de 37ste week? Dan komt jouw baby ‘prematuur’ ter wereld. Vanaf 37 weken zwangerschap mag je thuis bevallen, alle bevallingen die voor die tijd beginnen worden doorgestuurd naar het ziekenhuis.
Hoe langer je zwanger bent, hoe slimmer je kind!
Onderzoek naar duur zwangerschap en intelligentie kind
Dr. Hanan El Marroun heeft voor het Erasmus MC een onderzoek gedaan. Hij wilde weten of de duur van de zwangerschap verband houdt met de intelligentie van je kind. Voor dit onderzoek werden 3000 kinderen gevolgd vanaf vroege zwangerschap tot aan hun tienertijd.
Op hun tiende kregen ze een scan van de hersenen en daar kwam iets opvallends uit. De kinderen die het meest lang in de baarmoeder hebben doorgebracht, hebben meer breinvolume dan de kinderen die korter in de buik hebben gezeten. Uit dit onderzoek blijkt dat iedere week van de zwangerschap mee telt, zelfs de laatste dag. Dr. Hanan El Marroun roept andere doktoren dan ook op om voorzichtiger te zijn met het inleiden van bevallingen!
Hoe langer de zwangerschap, hoe slimmer je kind
Het is dus bewezen dat een langere zwangerschap leidt tot meer hersenontwikkeling bij het kind. Baby’s die te vroeg geboren worden zouden op latere leeftijd mogelijk een kleiner hersenvolume hebben dan baby’s die voldragen worden en liefst nog langer in de baarmoeder doorbrengen. Maar natuurlijk kan het soms noodzakelijk zijn om een bevalling op gang te helpen of een (spoed)keizersnede toe te passen.
Onze oudste dochter is geboren met 35 en halve week, onze jongste met 39 en halve week. Stiekem zou ik als ze tien zijn best een scan willen zien van hun hersenen. Maar het belangrijkst is dat je kind gelukkig is toch? Hoe intelligent hij ook is. Als je kindje blij is, ben jij dat ook!