Je slaapt een stuk geruster als je zeker weet dat jouw baby een veilige slaapomgeving heeft. Maar wat houdt dat precies in en wat kan je doen om de veiligheid van je kleine spruit te optimaliseren? Lees hier onze tips voor het slapen en inrichten van de babykamer!
Hoe maak je een veilige slaapomgeving voor jouw baby?
Iedereen slaapt een stuk geruster en fijner als er een veilige slaapomgeving is voor de baby. Veilig slapen is namelijk ontzettend belangrijk omdat het helpt het risico op wiegendood te verkleinen. Maar hoe creëer je een veilige slaapomgeving? Dit doe je door veel aandacht te besteden aan veilig slapen.
Een aantal tips om je baby zo veilig mogelijk te laten slapen:
-
Geen kussens of dekbedden
Laat een baby nooit slapen onder een dekbed of op een kussen. Kussens en dekbedden hebben een hoog verstikkingsgevaar. Beter is om je baby in een slaapzakje (let op de juiste maat!) te laten slapen of onder een deken. Kussens hebben baby’s niet nodig. Lees hier vanaf wanneer je kind op een kussen mag slapen.
-
Niet te warm
Let erop dat je baby het niet te warm heeft. Na de eerste week hoeft je baby geen muts op in bed, trek je baby niet een te dikke pyjama aan en zorg dat de temperatuur in de babykamer tussen de 16 en 18 graden is. Om te bepalen of je baby het niet te warm heeft, kan je in het nekje voelen. Als deze niet klam of heet aanvoelt is het goed.
-
Natuurlijke stoffen
Het is altijd belangrijk dat alle stoffen in het bed van je baby van natuurlijk materiaal zijn, bijvoorbeeld katoen of bamboe. Deze stoffen ademen en zorgen ervoor dat je baby het niet te warm krijgt. Ook de pyjama en rompers moeten van natuurlijke materialen zijn en niet van synthetisch materiaal zoals polyester.
-
Op het ruggetje
Leg je baby altijd op het ruggetje in bed, nooit op het buikje of op de zij. Leg je kind alleen op de buik als je toezicht kunt houden, dat is dus niet ’s nachts.
-
Slaapzak beter dan deken
Leg je baby bij voorkeur in een slaapzak in de juiste maat. Dit is veiliger dan een deken omdat je baby nooit met het hoofdje onder het materiaal kan komen. Tevens kan je baby niet makkelijk omrollen of zich blootwoelen.
-
Leg je baby in wieg of ledikant
Het is heel verleidelijk om lekker met je baby in bed te slapen, maar dat is totaal niet veilig. Je zou per ongeluk op je baby kunnen gaan liggen en daarnaast kan je baby onder de dekens terechtkomen of met het gezichtje in het kussen. De meest veilige slaapomgeving is in een eigen wiegje, ledikant of co-sleeper.
-
Altijd goed ventileren
Frisse lucht is essentieel voor een veilige slaapomgeving. Laat de kamer daarom geregeld even luchten of gebruik een luchtreiniger voor schone lucht op de babykamer.
Tips waar je op moet letten bij het inrichten van de babykamer?
Hoe je de kinderkamer gaat inrichten en welke kleuren je gaat gebruiken is geheel aan jou. Maar als je meubels gaat kopen en de kamer gaat schilderen of behangen dan heb ik wel een paar belangrijke tips waar je op moet letten. Zeker als je de babykamer vlak voor de geboorte gaan inrichten, want verf, nieuwe of tweedehands meubels kunnen weleens schadelijke stoffen bevatten.
-
Nieuwe meubels en schadelijke stoffen
Als je de verpakking van nieuwe meubels openmaakt dan komt er vaak een bepaalde lucht je tegemoet. Deze lucht blijft nog een paar dagen in de kamer hangen nadat je het meubelstuk erin hebt gezet. Herkenbaar? Deze lucht bestaat uit chemische en soms ook schadelijke stoffen die niet zo goed voor je baby zijn.
Als je nieuwe meubels koopt (vooral meubels die niet gemaakt zijn van natuurlijke materialen) zet ze dan eerst in een ruimte waar je goed kunt ventileren. Sommige zeggen zelfs dat je de meubels het beste 4 weken lang buiten, of in een goed geventileerde kamer, moet laten luchten voordat je ze in de babykamer zet.
-
Massief hout
Meubels die nagenoeg tot geen schadelijke stoffen meedragen zijn (massief) houten meubels. Hout is namelijk een natuurlijk materiaal en daarnaast heel sterk en duurzaam.
-
Tweedehands spullen goed schoonmaken
Voor een veilige slaapomgeving voor de baby hoef je echt niet alles nieuw te kopen. Tweedehands meubels zijn prima. Het voordeel is dat alle chemische stoffen allang vervlogen zijn.
Het nadeel is alleen dat de meubels soms schimmel of huisstofmijt kunnen bevatten omdat ze bijvoorbeeld lang zijn opgeslagen of niet goed zijn schoongemaakt. Grondig schoonmaken is dus zeker nodig om ongewenste diertjes en stofjes te verwijderen. Controleer daarnaast ook of er geen spijkers of schroeven uitsteken.
-
Stevige meubels
Uiteraard is het heel belangrijk dat de meubels stevig zijn, zeker als je kind hier later op gaat klimmen. Let er ook op dat de hoeken afgerond zijn.
-
Zachte ondergrond
Zodra kinderen meer beweeglijk worden, gaan er diverse deuren open naar nieuwe gevaren. Zorg er bij voorbaat voor dat de kinderkamer een fijne zachte ondergrond heeft. Mocht er iets gebeuren dan land je kind altijd nog zacht. Een zachte ondergrond hoeft geen vloerbedekking te zijn, je kunt ook mooie vloerkleden kopen.
-
Verfdampen
Verf op terpentine basis bevat schadelijke stoffen die niet goed zijn voor zwangere vrouwen en baby’s. Koop daarom liever verf op waterbasis.
Wat zijn de grootste gevaren op een kinderkamer?
Wist je dat de meeste ongelukken met kinderen binnenshuis gebeuren? Gelukkig kan je wat ondernemen om de risico’s zoveel mogelijk weg te nemen. Dit begint natuurlijk met een veilige slaapomgeving. Veel ongelukken gebeuren doordat kinderen uit bed vallen. Zorg er daarom voor dat:
- Het ledikant hoog genoeg is zodat je kind er niet uit kan klimmen. Zet ook op tijd de bodem van het bedje naar beneden als je kind ouder wordt.
- Leg geen knuffels, kussens of speelgoed in het bedje. Hier kan je kind in stikken of je kind kan het gebruiken als opstapje om uit bed te komen.
- Gaat je kind van ledikant naar peuterbed, zorg dan voor een goede afscherming in de eerste weken zodat je kind niet uit bed kan rollen.