Is het zo dat wanneer je zwanger bent van een tweeling, de symptomen van de zwangerschap 2 keer zo erg zijn? Heb je bijvoorbeeld meer last van misselijkheid? En hoe zit dat met de zwangerschapskilo’s? Hoeveel ga je aankomen? Kortom: hoe merk je dat je zwanger bent van een tweeling?
Wat is de kans op een tweeling zwangerschap?
Van alle vrouwen die zwanger zijn in Nederland is 1 op de 70 zwanger van een tweeling! Dit was voorheen 1 op de 80. De kans is nu iets groter omdat men later aan kinderen begint. Wanneer vrouwen de 30 gepasseerd zijn, komt het steeds vaker voor dat ze een dubbele eisprong hebben. Vrouwen tussen de 30 en 35 jaar hebben 3 keer meer kans op een dubbele eisprong dan dames van 18 jaar oud. Rond je 30ste gaat je lichaam beginnen met het lozen van al die eitjes.
Een dubbele eisprong kan leiden tot een twee-eiige tweeling. Twee derde van de tweelingen die worden geboren, zijn twee-eiige tweelingen. Als in jouw familie tweelingen voorkomen, dan kan het erfelijk zijn en is de kans dat jij ook een tweeling krijgt groter. De kans is ook groter als je via een vruchtbaarheidsbehandeling zwanger wordt.
Kan je aan je lichaam merken of je zwanger bent van een tweeling?
Is er een bepaald signaal dat zegt dat je zwanger bent van een tweeling? Dat is moeilijk te beantwoorden. Wat wel een feit is, is dat de zwangerschap van een meerling heftiger is dan van een eenling.
-
Misselijk
Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling zijn doorgaan direct erg misselijk. Dat komt omdat er meer van het hCG hormoon wordt aangemaakt dan bij een zwangerschap van een eenling. Dit hormoon veroorzaakt vaak misselijkheid.
-
Meer aankomen
Het tweede signaal dat kan betekenen dat je zwanger bent van een tweeling, is dat je al snel veel gaat aankomen (zonder dat je dus meer eet). Je draagt al meteen vanaf het begin van de zwangerschap, meer gewicht met je mee.
-
Vaker moe zijn
Naast extreme misselijkheid en snel aankomen, zal je ook erg moe zijn in je eerste trimester. Waarschijnlijk meer dan wanneer je zwanger was van een eenling.
Lees ook: Wel eens gehoord van het Vanishing Twin Syndrome?
Eigenlijk zullen alle zwangerschapskwaaltjes erger en heftiger zijn bij een meerling zwangerschap.
Zwangerschapstest eerder positief
Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling hebben meer van het hCG hormoon in hun lichaam dan vrouwen die een eenling verwachten. Het hCG hormoon is het hormoon dat een zwangerschapstest meet om te bepalen of je zwanger bent. Aangezien je meer van het hormoon in je bloed hebt, kan het zijn dat de zwangerschapstest al eerder positief is.
Wanneer tweeling te zien op echo?
Er kan al met zekerheid vastgesteld worden of je zwanger bent van een tweeling wanneer je 6 weken zwanger bent.
Ben ik zwanger van een tweeling?
Ben je zwanger van een tweeling, dan zal je waarschijnlijk een heftige zwangerschap tegemoet gaan. Je zal de zwangerschapskwaaltjes intenser meemaken en de kans op complicaties en lichamelijke klachten is iets groter. Dit komt omdat er meer hormonen in je bloed ronddansen, je baarmoeder extra groot wordt met alle gevolgen van dien en je veel gewicht moet meedragen.
Tot de 30ste week van je zwangerschap zal de ontwikkeling van je kleintjes hetzelfde verlopen als bij een eenling-zwangerschap, daarna zullen jouw kindjes minder hard groeien.
Wat kan je verwachten als je zwanger bent van een meerling?
-
Erge misselijkheid
Al vanaf het begin van je zwangerschap kan je kampen met erge misselijkheid. Dit zou een teken kunnen zijn dat je zwanger bent van een tweeling, al komt het ook bij andere zwangerschappen voor.
-
Snel en meer aankomen
Vanaf het begin van de zwangerschap zal je sneller en meer aankomen. Gemiddeld komen vrouwen die zwanger zijn van een eenling tussen de 11 tot 15 kilo aan. Bij een meerlingzwangerschap komen vrouwen gemiddeld tussen de 12 tot 18 kilo aan.
-
Vocht vasthouden
Je lichaam zal meer vocht vasthouden (oedeem), dit is nodig voor de verslapping en rek van je weefsels. Mocht je hier last van hebben, dan is het goed dit bespreekbaar te maken bij je verloskundige. Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
-
Hoge bloeddruk
De kans op een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap is iets groter nu je een tweeling krijgt. Symptomen van een hoge bloeddruk zijn onder andere misselijkheid (nog meer), duizeligheid, nog meer vocht vasthouden, hoofdpijn en wazig zien.
-
Vermoeidheid
Door de grote veranderingen in je hormoonhuishouding zal je in je eerste trimester veel last hebben van vermoeidheid. Gelukkig is dit in een tweede trimester weer een stuk minder. In de laatste 3 maanden komt het weer terug, denk dan ook goed aan je rust.
-
Vaker op controle bij de verloskundige
Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling zullen vaker op controle moeten omdat de kans op complicaties groter is. Wanneer er geen complicaties zijn, zal je tot de 26ste week maandelijks op controle moeten. Tussen week 26 en 32 zijn de controles om de week en vanaf de 32ste week zal je wekelijks gecontroleerd worden.
-
In ziekenhuis bevallen
Een thuisbevalling zit er helaas niet in als je bevalt van een tweeling.
-
Kans groter op keizersnede
Omdat er meer dan één kindje in je buik zit, zit je baarmoeder goed vol en heb je een grote kans dat minstens 1 kindje niet helemaal goed ligt.
-
Bevalling rond 37 weken
Je bevalling zal eerder zijn dan 40 weken. Dat komt omdat je baarmoeder erg uitrekt en daardoor eerder weeën opwekt.
-
Mogelijk groeiachterstand
Twee- of meerlingen groeien vanaf week 32 minder snel dan een eenling. Om die reden is het gewicht van een tweeling altijd lager.
Als je zwanger bent van een tweeling of een meerling is dat waarschijnlijk even slikken. En ja, de zwangerschap zal intenser zijn. Maar bekijk het zo: je krijgt er wel dubbel zoveel geluk voor terug!
Lees ook: Dit zijn de meest gestelde vragen aan een tweelingmoeder!