Voor veel ouders is de fopspeen onmisbaar. Hij biedt troost aan jouw baby of dreumes wanneer hij bijvoorbeeld in bed ligt. Maar spenen zijn niet geheel ongevaarlijk, weet jij bijvoorbeeld hoe vaak je de fopspeen van de baby moet vervangen?
Waarom een fopspeen gebruiken?
Vaak wordt een fopspeen gebruikt om de baby te kalmeren. Jouw kleine baby heeft misschien wel een enorme zuigbehoefte en daar kan een fopspeen bij helpen. Zuigen is voor een baby kalmerend, het is rustgevend en stress verlagend. En zoals bij alle onderwerpen die onze moedermaffia aangaat zijn er voor- en tegenstanders.
Zelf ben ik niet per definitie tegen, maar onze dochters weigerden allebei de speen. Achteraf ben ik er blij om, want ik heb geen drama’s met de speen afleren en geen slissende kinderen. En beide heb ik bij vriendinnen toch echt voorbij zien komen dat ze met hun peuter naar de logopedie moesten.
Waarom fopspenen vervangen?
Als je kindje wel gek is van zijn speentje, kan ik me voorstellen dat je er in iedere tas en jaszak wel eentje hebt zitten. En dat hij, als hij in het zand valt, weer even wordt schoon geblazen en zo dan het kindermondje weer in gaat (goed voor de weerstand, ik doe het ook met lolly’s).
Maar als je overal en nergens een speen hebt liggen, weet je waarschijnlijk echt niet meer hoe lang je die speen al in huis hebt en of hij überhaupt nieuw of gebruikt is. En daar moeten we mee uitkijken volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij geven aan dat een kapotte fopspeen levensgevaarlijk kan zijn.
Lees ook: Je baby leren duimen of toch een speen?
Hoezo is een fopspeen levensgevaarlijk?
Voor de productie van fopspenen gelden hele strenge regels volgens de Europese wetgeving, de EN1400-norm. Het materiaal moet aan allerlei eisen voldoen en de spenen moeten veel testen doorstaan. Ze zijn als het ware bulletproof en dat is goed, want we willen natuurlijk alleen het beste voor onze kinderen.
Maar als wij de spenen eenmaal in onze handen hebben, kijkt er niemand of wij ze wel veilig gebruiken. Het materiaal is namelijk zo gemaakt dat er na 6 weken kleine scheurtjes in het zuiggedeelte kunnen komen. Als je kindje gaat bijten op de speen kunnen er gaatjes in komen en die stukjes kunnen losschieten in de keel van je kindje. Hierdoor kan je kindje zelfs stikken!
Hoe vaak moet je een fopspeen vervangen?
Volgens de NVWA (de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) is het belangrijk om iedere 6 weken de fopspeen van je kindje te vervangen. En uit onderzoek is gebleken dat maar 32% van de ouders dat ook echt doet. Het is zelfs zo dat 25% van de ouders wacht tot de speen kapot is voordat de fopspeen van de baby vervangen wordt. Met alle mogelijke gevolgen van dien dus.
Het belangrijkste advies is om de speen altijd te checken voor je hem aan je kind geeft. Kijk of er geen scheurtjes of gaatjes in zitten. Ook is het goed om de speentjes regelmatig uit te koken. Tip! Zorg er dus ook altijd voor dat je een nieuwe reserve fopspeen in huis hebt. Want de speen moeten weggooien maar geen nieuwe kunnen geven zorgt natuurlijk pas echt voor drama!
Het kan natuurlijk ook het moment zijn om je kindje de speen af te leren, al is in een keer afpakken misschien wel erg hard. Probeer je kindje aan te leren dat een speen niet voor overdag is, maar alleen voor in bed. Wist je trouwens dat slapen met een speen de kans op wiegendood kan verminderen? Dat is dan weer een voordeel! Heeft jouw kindje een fopspeen? En hoe vaak vervang jij die?