Je hebt het misschien wel eens gezien. Een baby die aan een kant een heel plat hoofdje heeft, of aan de achterkant. Dit noemen we een afgeplat hoofdje. Dat ziet er best vreemd uit en het ‘hoort’ natuurlijk ook niet zo. Maar hoe ontstaat zo’n afgeplat hoofdje bij een baby? En nog beter, hoe voorkom je een afgeplat hoofdje?
Een afgeplat hoofdje en de voorkeurshouding
Veel baby’s hebben een voorkeurshouding, dit houdt in dat de baby graag met zijn hoofdje dezelfde kant op ligt. Als jouw baby dit doet is hij echt geen uitzondering, 8 op de 10 baby’s heeft namelijk een voorkeurshouding.
Dat is niet vreemd, want 85% van de baby’s doet dat al in de baarmoeder. Ligt de baby meer dan 75% van de tijd in dezelfde houding? Dan is de kans groot dat hij last krijgt van een afgeplat hoofdje. De fontanel is nog open en de schedel van de baby is nog week en kan dus nog vervormen.
Er zijn twee soorten afplattingen. Bij Plagiocefalie is de rechter- of linkerkant van het hoofdje afgeplat, bij brachycefalie het achterhoofd.
Hoe krijgt de baby een afgeplat hoofdje?
Als de baby is geboren, wordt vaak aangeraden om je kindje op zijn rug te laten slapen. Dit wordt gezegd om wiegendood te voorkomen. Maar hierdoor krijgen er wel steeds meer baby’s een afgeplat achterhoofdje.
Een afgeplat hoofdje komt het meest voor in de eerste maanden na de geboorte. Veel baby’s stoppen vanzelf weer met de voorkeurshouding. Een afgeplat hoofdje is gelukkig niet ernstig, het heeft geen gevolgen voor de hersenen en is dus niet gevaarlijk voor de gezondheid. Het is voornamelijk een uiterlijk probleem, soms raken ook de kaak en wang vervormd.
Hoe kan je een afgeplat hoofdje bij de baby voorkomen?
Er zijn gelukkig een aantal trucjes om een afgeplat hoofdje bij de baby te voorkomen.
-
Voeden
Wissel het voeden af per kant. De ene keer in je linkerarm, de andere keer in de rechterarm. Als je borstvoeding heeft gaat dit vaak al vanzelf, maar wen het jezelf ook aan met het geven van de fles.
-
Wissel af
Iedere keer als je de baby in bed legt, is het belangrijk om je kindje met zijn gezichtje de andere kant op te leggen. Zie je dat je baby in zijn slaap weer draait? Probeer het hoofdje dan voorzichtig de goede kant op te draaien.
-
Ga je de baby verschonen?
Probeer dan aan de kant te staan die niet de voorkeur van jouw baby heeft. Zo moet hij draaien als hij je wil zien.
-
Is er een reden om een bepaalde kant op te kijken?
Sommige baby’s slapen graag met hun gezichtje naar het licht, of juist niet. Draai het bedje van de baby desnoods om, als hij graag naar het licht kijkt. Zo draait hij vanzelf de goede kant op. Ook een muziekmobiel of schilderij kan de reden zijn.
-
Leg de baby minimaal drie keer per dag op zijn buik
Hierdoor wordt zijn nekje sterker en kan hij gemakkelijker zijn hoofdje draaien. Zorg wel dat je erbij blijft!
-
Probeer het draaien van het hoofdje te stimuleren
Bijvoorbeeld door speelgoed aan die kant van het hoofdje te leggen wat niet de voorkeurshouding is. Zo probeer je de baby uit te dagen zijn hoofd te draaien.
Hoe gaat de behandeling?
Als jouw baby een afgeplat hoofdje krijgt, kan men dat op verschillende manieren behandelen. De ernst van de afplatting zal bepalen welke behandeling nodig is. Soms is er helemaal geen behandeling nodig!
Kinderfysiotherapie kan helpen met tips om de houding van je baby te corrigeren. Ook kan een redressiehelm worden aanbevolen, maar dit is vaak pas het geval als de afplatting ernstig is. Zo’n helmpje moet de baby namelijk veel dragen, vaak wel 13 uur op een dag en dat maanden tot wel een half jaar lang.
Hebben alle baby’s kans op een afgeplat hoofdje?
Heel veel baby’s hebben een voorkeurshouding. Toch lijkt het erop dat baby’s die te vroeg geboren zijn, in stuitligging lagen, met een vacuümpomp zijn geboren of al heel vroeg tijdens de zwangerschap ingedaald lagen, een grotere kans hebben op een afgeplat hoofdje.
Zie jij dat de baby een voorkeurshouding heeft? Dan is het belangrijk om te proberen jouw baby af te leiden om een plat hoofdje bij de baby te voorkomen. Probeer ervoor te zorgen dat hij afwisselt van kant. Lukt het niet of maak je je zorgen? Vraag dan advies bij het consultatiebureau. Want ook al is een afgeplat hoofdje niet ernstig, je wilt het liefst dat je baby’s hoofdje mooi rond is, toch?