blije doos banner
Voeding

Het hoe en waarom van nachtvoedingen!

De gebroken nachten die je onherroepelijk gaat hebben na de geboorte van de baby worden voor een groot deel veroorzaakt door de nachtvoedingen. In de eerste maanden zijn de nachtvoedingen nodig. De baby heeft maar een klein maagje en hierdoor moet de baby vaker eten. Gelukkig is het niet nodig om jouw baby een jaar lang ’s nachts te voeden. Als het goed is, gaat de baby vanzelf doorslapen. In deze blog lees je meer over het hoe en waarom van nachtvoedingen!

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Waarom nachtvoedingen nodig zijn?

In de eerste maanden is ’s nachts voeden echt nodig voor de groei en ontwikkeling van de baby. Daarnaast zijn deze voedingen ook belangrijk voor moeders en met name de mama’s die borstvoeding geven.

Lees ook: 9 Tips: Hoe overleef je nachtvoedingen?

Nachtvoedingen zijn in de eerste maanden nodig omdat baby’s een klein maagje hebben. Hierdoor drinken ze weinig en moeten ze daarom vaker drinken. Tevens blijft de bloedsuikerspiegel stabieler als je baby vaker melk binnen krijgt wat onder andere goed is voor de hersenontwikkeling.

Voor moeders die borstvoeding geven is het juist goed dat de baby in het begin vaker aangelegd wordt. Dit stimuleert de melkproductie omdat het prolactine hormoon wordt aangemaakt.

wiegje co-sleeper

Wil je je baby lekker dicht bij je houden ’s nachts? Wat dacht je van een co-sleeper of aanschuifbed?

De nachtvoedingen hebben ook nog een andere rol. De baby wil zich graag veilig voelen, ook ’s nachts. De liefde en geborgenheid die je geeft is belangrijk voor de baby, maar ook voor jezelf. Door met jouw kindje te knuffelen, maak je oxytocine aan. Dit is het knuffelhormoon.




Oxytocine zorgt ervoor dat je rustig, kalm en slaperig wordt. Dit kan je ’s nachts zeker wel gebruiken!

Wist je dat: Borstvoeding geven er sowieso voor zorgt dat je ’s nachts sneller weer in een diepe slaap valt dan wanneer je flesvoeding geeft.

Tot wanneer geef je nachtvoeding aan de baby?

Over het algemeen hebben baby’s geen nachtvoedingen meer nodig als ze rond de 7 maanden oud zijn. Ze slapen dan ongeveer 7 uurtjes achter elkaar. Als je baby 9 maanden is dan kan je kleintje nog langer achter elkaar slapen!

Onthoud wel: dit zijn gemiddelde. Het kan zijn dat jouw baby al eerder doorslaapt of dat je helaas nog langer nachtvoedingen moet geven. Gelukkig zullen het aantal nachtvoedingen wel afnemen. Dat komt omdat je baby een groter maagje krijgt en dus meer voorraad kan opslaan.

Lees ook: Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?

hema rompertje

Baby wakker maken voor nachtvoeding?

Een pasgeboren baby slaapt veel, maar groeit ook veel. Daarnaast heeft je kleintje nog maar een klein maagje. Om die reden zal je baby elke 3 tot 4 uur om voeding vragen. Dit is erg belangrijk voor je baby.

In de meeste gevallen wordt je baby vanzelf wakker, maar het kan voorkomen dat je pasgeboren baby meteen veel slaapt. Let er dan op dat je baby nooit langer dan 10 uur achter elkaar doorslaapt!

Langer dan 10 uur slapen zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel te ver zakt en er bewusteloosheid optreedt. Dit geldt met name voor baby’s tot 1 maand oud.

Let er daarom altijd op dat je baby genoeg voedingen binnenkrijgt. Een baby die jonger is dan 1 maand kun je wellicht wel wekken voor een nachtvoeding om ervoor te zorgen dat er niet 10 uur tussen de voedingen zit.
baby wakker maken voor nachtvoedingen

Baby nachtvoeding overslaan

Pasgeboren baby’s en baby’s jonger dan 1 maand hebben echt nachtvoeding nodig. Maar het is niet erg als ze in plaats van 2 of 3 keer, maar 1 keer nachtvoeding krijgen. Ga hier in ieder geval niet zelf de controle in nemen en voedt op verzoek.

Baby’s tussen de 2 en 3 maanden oud hebben ook nog nachtvoedingen nodig, maar al een stuk minder dan voorheen. Je kunt de nacht wat rekken door het laatste flesje pas om 0.00 uur te geven en de volgende pas rond 6.00 uur. Als ze tussendoor wakker worden kun je proberen om even 10 minuten te wachten voordat je naar je kleintje toe gaat. Er bestaat een kans dat je baby gewoon verder slaapt zonder de voeding.

Nachtvoeding baby afbouwen

Meestal gaat het afbouwen van de nachtvoeding vanzelf en hoef je hier niets aan te doen. Over het algemeen slapen baby’s rond de 6 of 7 maanden al door, maar zoals ik al eerder zei: het kan ook gebeuren dat jouw baby ’s nachts nog wel roept om een flesje.

Als de baby rond de 8 maanden nog steeds nachtvoeding krijgt, is het eerder gewenning dan dat jouw baby echt honger heeft. De nachtvoeding afbouwen kan je gaan doen vanaf de 6 maanden. Over het algemeen zouden baby’s al 8 uur kunnen slapen zonder nachtvoeding.

Vraagt de baby ’s nachts toch nog om voeding, bekijk dan eerst of jouw baby wel echt honger heeft, of dat er iets anders aan de hand is. Het kan ook zijn dat de baby wakker wordt uit gewenning, of omdat hij aandacht nodig heeft. De reden van wakker worden kan je achterhalen door te bekijken hoeveel je baby drinkt. Lees hier meer over waarom baby’s ’s nachts wakker worden.

Lees ook: Help! De baby huilt terwijl hij slaapt!

Is het maar heel weinig en heeft jouw baby er moeite mee, dan is de nachtvoeding niet nodig maar wil je baby aandacht. Geef je kind dan dus geen voeding. Soms kan het helpen om even 10 minuten te wachten voordat je in actie komt. Soms vallen baby’s dan vanzelf weer in slaap.

Merk je dat de baby wel nog hongerig is, dan kan het helpen om in de laatste fles voor het slapen gaan wat rijstebloem te doen of te kiezen voor Nutrilon goede nacht voeding. Jouw baby zit dan langer vol en zal minder snel om een nieuwe fles vragen en dus langer slapen. Geef je borstvoeding? Dan kan je voor dit laatste flesje jouw melk afkolven.

Lees ook: Hoe en wanneer een baby wakker maken voor voeding!



welke borstkolf past bij jou banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019